Att finna sig i eller inte finna sig i – det är frågan!

Jag som är uppvuxen som bondpojk, jag är van vid att prata väder. Jag menar nu när alla pratar väder! Långt efter det att mina föräldrar slutade med sitt lantbruk i Ydre var det alltid – så fort vi pratades vid – prat om väderläget. För mina föräldrar var vädret det som påverkade både dagens planering och familjens ekonomi. Vi hade egntligen inget annat att falla tillbaka på. Blev skörden bra och djuren var friska gav det ett lite extra utrymme i familjeekonomin. Slog skörden fel eller några av korna blev sjuka, så krympte marginalerna till nästan ingenting. Min mamma har berättat om hur de ett år fick tillbaka deklarationen med ett ifrågasätttande om uppgifterna stämde. Så små inkomster – som mamma och pappa hade redovisat – kan rimligtvis ingen familj leva på. Så var det ändå!

Nu är vädret på allas läppar – inte direkt som en överlevnadsfråga. Mer som en fråga om komfort. Det är som om vi glömt bort hur det är när det kommer rikligt med snö. Vi är inget bra på att underordna oss – inte ens vädrets makter. Till varje pris ska vi fram – och vi fattar inte att det kanske vore bäst att stanna hemma. Det är som om vi vägrar att acceptera när det inte går vår väg. Som om mänsklig vilja och mänskliga beslut kan betvinga varje läge i livet.

Blev uppringd idag av en försäljare för ett telefonkatalogbolag. Hur många sådana kataloger finns det? Känns som att telefonkatalogernas tid snart är förbi. Efter lite prat fram och tillbaka förklarade jag att S:t Eskilskyrkan inte ska vara med i katalogen mer. Vi har under några år valt bort nästan alla kataloger. Nu återstår ett par. Den här gången skulle det kosta 1700:-. Så skulle momsen komma till. Den ynnesten är inte en kyrka betrodd med – att få dra av momsen. Jag förklarade igen att ”Nej, vi hoppar av detta!” Som att tjejen inte trodde mig. Slutrepliken – den sura och korthuggna – blev att ”Vi plockar bort alla uppgifter, så förvinner ni!”  Häpp! Så när den nya katalogen kommer så finns inte S:t Eskilskyrkan mera. Bra att veta! Den yttersta tiden närmar sig!

Idag, i morgon och på onsdag går kyrkor och församlingar i Eskilstuna samman i en manifestation för den kristna minoriteten i Irak. Det sker genom två samlingar idag och i morgon kl.17.00 i Fors kyrka och på onsdag kl.17.00 i Fors församlingshem i en debatt med politiker och företrädare för Migrationsverket. Enligt uppgift finns det 150 personer i Eskilstuna som väntar på eller fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Kom med till de här samlingarna! Se till att få andra med dig! Nu får vi lov att ställa upp!

Situationen för de kristna i Irak är helt katastrofal. Det senaste jag hörde är att det drar omkring gäng som kräver att få se en persons legitimation. Namnet indikerar ofta om det är en kristen eller muslimsk person. Är det en kristen person avrättas den personen på plats. Bara för att personen är en kristen bekännare. Så hävdar Iraks regering – och detta lutar sig bl.a. Migrationsverket på – att man kan garantera den fulla säkerheten för alla landets medborgare. Migrationsverket hävdar dessutom att det inte alls pågår någon typ av väpnad konflikt i Irak. Frågan är ju vad som ska till för att det ska bli en väpnad konflikt i Migrationsverkets mening? Det är svårt att komma ifrån känslan att Migrationsverket nästan alltid vrider till fakta på ett sådant sätt att den som söker om asyl och uppehållstillstånd alltid drar det kortare strået.  Det vi bl.a. ska debattera på onsdag kl.17.00 i Fors församlingshem är religiösa skäl som en grund för uppehållstillastånd. I fallet med den kristna minoriteten är det så att man tvingas in i muslimska traditioner och regler. Kvinnor tvingas bära msulimska kläder. Männen tvingas till månggifte. Kyrkor bränns ner. Präster och pastorer mördas. Det som pågår liknar närmast etnisk rensning. Och Migrationsverket tycker i någon mening att detta är OK. De som flyr har inte tillräckliga skäl för att få stanna. Och Sverige menar sig stå för en humnaitär migrationspolitik. Vi vill så gärna tänka gott om vad våra svenska mydigheter har för sig, men i det här fallet så är det så långt från ett gott bemötande som det kan vara. Ytterst sett är det naturligtvis en fråga för regeringen och migrationsminister Billström. Jag har tidigare citerat det Sveriges Kristna Råd skriver i sin översyn av det svenska asylsystemet, att ”det finns en religiös analfabetism på många håll i det svenska samhället och i mångt och mycket avspeglar detta sig också hos svenska migrationsmyndigheter. Det finns ofta en oförmåga att förstå att tro och religion är något annat än en privatsak”. Det är just detta – oförmågan att förstå religionens roll som både att vara förtryckare och vara utsatt för förtryck. Det behöver till nå´n typ av omvändelse hos svenska migrationsbyråkrater liksom hos den ytterste ansvarige herr Billsttröm. Vänd om Billström! Se situationen för den kristna minoriteten i Irak från ett annat håll! Det vore att ge humaniteten ett ansikte!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: