Migrationsverket skickar kristna irakier i döden

I går kväll genomförde vi – kyrkor och församlingar i Eskilstuna – mötet med den grupp kristna irakier som finns i Eskilstuna. Fors församlingshem var överfullt av irakiska flyktingar. I panelen fanns företrädare för stan´s politiker. Vi var några få som representerade kyrkor och församlingar i stan – alltför få. Var fanns ni alla när vi nu hade möjligheten att resolut demonstrera vår solidaritet med denna hårt pressade grupp av kristna familjer?

Reportaget i dagens Eskilstuna-Kuriren ger ett något avvslaget intryck och kan väl stämma med hur det var så länge tidningen fanns på plats. Något uppseendeväckande var det att Migrationsverket meddelat att man inte ville vara med. Varför vågar man sig inte ut i ett möte med  oss som fanns på plats? Svagt Migrationsverket att inte våga stå till svars för era beslut! Urdåligt! Migrationsverket hänvisade till ett uttalande på verkets hemsida som ingen kunnat hitta.

Partföreträdarna trasslade in sig i resonemang om hur man tänker sig att den här frågan ska uppmärksammas. Allt medan dessa irakiska familjer fanns på plats med en enda fråga, nämligen den om vad som nu händer med dom efter det att de flesta fått avslag på sina asylansökningar. I Eskilstuna finns nästan 200 kristna irakier, varav ca.80%  fått avvisningsbeslut. Händer inget snabbt kommer många av dessa att ”gå under jorden”.

Mot slutet av mötet igår kom all denna desperation upp till ytan. Vi var flera som höjde våra röster och utmanade politikerna på plats at förstå att situationen är akut och något måste göras precis nu. Kontakter måste tas för att få till en snabb förändring. Mötet avslutades vid flera tillfällen men fortsatte då nya männiksor tog till orda. Någon ställde frågan om vem som tar ansvar för vad som händer de irakier som nu skickas tillbaka till en situation som är direkt livshotande? Vem tar på sig ansvaret för de människor som varit här i Sverige men som mördas när de återvänder till Irak? Vem? Tidningen Dagen skriver om mötet här.

I juli 2009 beskrev DN läget på det här sättet:  ”På måndagen detonerade ytterligare en sprängladdning utanför en kyrka i den norra provinshuvudstaden Mosul, rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CNN. Attacken i Mosul innebär att sammanlagt sju kyrkor blivit föremål för olika bombdåd de senaste tre dagarna. De övriga kyrkorna som attackerats har alla legat i huvudstaden Bagdad. Myndigheterna i Mosul har trappat upp säkerheten runt stadens kyrkor i rädsla för en fortsatt spridning av attentatsvågen. Den norra provinshuvudstaden Mosul har den största andelen kristna i Irak och är därför särskilt utsatt för attacker. Restriktioner av biltrafiken har nu införts i stadens kristna kvarter. Minst tre barn skadades i samband med måndagens attack i Mosul. Attackerna i Bagdad under helgen har krävt fyra liv och ett trettiotal har skadats”.

Kyrkans Tidnings webbutgåva citerar den syrisk-katolske biskopen i Mosul, George Kass Mousaciterar som säger: ”Vi vädjar om internationellt skydd för att säkra de kristnas närvaro i Mosul”.

Ett resultat av kvällen i Fors församlingshem är att vi tänker uppmana de som besöker stan´s kyrkor i helgen att skriva på ett upprop där vi kräver att regeringen fattar ett beslut om att upphäva alla utvisningsbeslut av kristna iraklier. Det är nödvändigt att Migrationsverket får tid att ompröva sin praxis när det gäller den här gruppen. I uppropet säger vi att vi tycker att det är en mänsklig rättighet att känna trygghet för sig själv och sin familj, att slippa riskera hot, våld trakasserier, likaså friheten att utöva sin egen religion. Hotas detta bör det bedömas som skäl att få asyl. Vi anser att avvisningen av kristna och andra minoriteter till Irak under rådande omständigheter inte är förenligt med Genèvekonventionen och en human svensk flyktingpolitik. Gå till kyrkan på söndag och skriv på protestlistan!

Tidningen Dagen skriver idag om hur irakiska myndigheter utlovat en utredning av hur en kristen assyrier och hans två söner mördades i sitt hem i Mosul i tisdags. Den irakiska regeringen har tidigare lovat den svenska regeringen att man kan garantera säkerheten för alla irakier. Detta har visat sig vara ett ytterst ihåligt löfte. Trots det hänvisar Migrationsverket till detta när man lämnar avslag. Man säger: Åk hem, men ligg lågt med din tro och din religionstillhörighet. Så kan bara en svensk myndighet säga, som inte på något sätt bemödat sig om att förstå vad tro och religionstillhörighet spelar för roll i det som nu händer den kristna minoritetetn i Irak.

Idag har jag skrivit en debattartikel till Eskilstuna-Kuriren där jag ger en bakgrund till varför kristna från Irak flyr från sitt land. Min slutkläm är denna: ”Nu är läget högst akut för de kristna irakier som finns i Sverige som hotas av avvisning. Sker inget nu kommer många av de kristna irakier som finns enbart i Eskilstuna att tvingas ”under jorden”. Detta innebär en närmast ohållbar situation för alla de familjer som redan är hårt pressade av att inte bli trodda när man berättar varför man flytt från sitt hemland. Familjer som redan varit i Sverige två år eller mer och talar om detta som ” förlorade år”. Därför kräver vi att den svenska regeringen snabbt tar initiativ till att häva alla de beslut som fattats om att avvisa kristna irakier. Det finns inget tryggt hörn i Irak att återvända till. Detta måste Migrationsverket få tid att inse”. Jag har bett E-K att snabbt ta in debattartikeln.

Annonser

One Response to Migrationsverket skickar kristna irakier i döden

  1. Thomas Aydin skriver:

    Bra att detta uppmärksammas!

    Ta dig gärna en titt på mitt inlägg: http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/25/sj-lvstyre-r-ddningen-f-r-assyrierna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: