”Politiskt självmål av Israel”

När USA skickar vice-presidenten Biden till Israel i tro att nu är läge att blåsa liv i nå´n typ av fredsförhandlingar, så hinner han inte mer än landa så annonserar den israelisiak regeringen att man planerar att bygga 1600 nya bostäder i östra Jerusalem. Det var just det som inte fick hända – inte för att Biden var i Israel utan för att det helt torpederar varje försök till samtal Israel och den palestinska myndigheten emellan. Det var just detta som inte fick hända! Självklart vägrar den palestinske presidenten att ens närma sig ett bord där förhandlingar förväntas ske. Premiärminister Netanyahu får det att  närmast framstå som en lek. Regeringen tycks helt sakna nå´n typ av gemensamma tag. Nog har Israels kabinett ett och annat att tala om när man möts nästa gång.

Det som nu skett kommer naturligtvis att föranleda ett och annat samtal i Vita huset. Hur förödmjukad kan en vice-president bli utan att det får konsekvenser för USA:s fortsatta relationer med Israel. Som att Israel säger att vi skiter i alla era ansträngningar att mäkla fred. Vi gör som vi vill och försök inte lägga band på våta ambitioner att skapa ett stor-Israel. Lägg er intre i våra planer på att helt manöverera ut palestinierna från Jerusalem och stora delar av Västbanken. Aftonbladet skriver om det som skett som ett hån från den israeliska regerignens sida gentemot USA.  Ytterst är det naturligtvis ett hån mot alla försök att skapa fred och samförstånd i området.

 Å ena sidan tänker jag att det är svårt att förstå hur Natanyahu & Co tänker. Å andra sidan vet jag precis hur dom tänker. Det handlar om land. Det handlar om att göra det så svårt för den palestinska befolkningen att leva att man ger upp och flyttar iväg. Detta gäller i östra Jerusalem. Det gäller i Betlehem och på andra ställen på Västbanken. Genom sina beslut stryper man långsamt varje möjlighet för det palestinska självstyret att upprätta ett självstyre värt namnet. De 1600 bostäder man nu aviserat att bygga ingår i en plan att helt skära av Västbanken så att den norra delen inte har någon förbindelse alls med den södra utan att Israel har full kontroll över detta. I östra Jerusalem jobbar man för fullt med att ansluta den östra delen till den nya västra delen. Man bygger utan att ta någon som helst hänsyn till en gammal miljö. Gata för gata, torg för torg tar man sig in i det som är östra Jerusalems hjärta.

Det som nu hänt gör det alldeles uppenbart hur Israel kör sitt eget race. Det är uppenbart att Israel inte vill någon fred med det palestinska samhället. Man vill inte på något sätt bli förhindrad i sina ambitioner att växa sig större. Jag upprepar det jag skrivit tidigare att jag tror inte det finns någon annan väg att gå, än att USA och EU sätter en typ av ekonomisk press på Israel. Villkora varje euro och dollar som ska skickas till Israel. Låt inter en enda krona gå iväg utan bindande löften från Israel om bl.a. bosättningarna. USA och EU har ingen som helst anledning att vara med och indirekt bekosta att Isrel bebygger occuperade områden. Lika väl som bygget av muren och dessa bosättningar strider mot internationella beslut, så borde varje krona som går iväg in i den israeliska regeringens budget närmst anses som kriminell.

Jag vill gärna inte tänka att det som nu skett kan vara förbundet med något som gagnar freden i området. Det enda skulle vara att den israeliska regeringen nu visat än mer av sitt rätta ansikte och att det blir så uppernbart att inte minst USA och EU måste sätta hårt mot hårt. Om inte gränsen nu är överträdd vad gäller USA:s tålamod, så vet jag verkligen inte var man satt den gränsen. Måtte Biden gnissla tänder när han väl tillbaka i USA möter president Obama i Vita huset. De leenden vi sett på bilderna från Jerusalem och Ramallah kan inte vara annat än ett spel för gallerierna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: