Bottennapp om religionsfriheten

I går – fredag – uppmärksammade SR:s Studio Ett ett initiativ i Svenska Kyrkan att starta Lekkyrkor. Initiativet – som jag förstod det – handlar om att bygga en kyrka i miniatyr och inbjuda barn att leka kyrka. Barnen ges en möjlighet att leka begravning, vigsel och självklart leka gudstjänst. Man talar om det som att ”leka” och det är det självklart, men nog finns det moment i detta som är mera än lek. Det ger barnen en möjlighet att i ritens form bearbeta tankar utifrån sina egna förutsättningar. Det är ju så barn bearbetar kriser. Jag tänker mig att detta också är ett sätt att lära barnen om det som händer i kyrkan. Vem ska lära barn vad som händer i kyrkan om inte kyrkan själv?

Nu var frågan i Studio Ett:s samtal om det här är så klokt?  Utgångspunkten verkade vara att detta närmast är att se som otillbörlig påverkan – närmast indoktrinering. Vad håller Svenska Kyrkan på med egentligen?

Nästan tröttsamt är det att höra humanisten Christer Sturmark – också i det här sammanhanget – lägga ut texten om hur illa detta är. Svenska Kyrkan borde avhålla sig från att lära barn och ungdomar vad kyrkan står för. Det låter på Sturmark som det närmast är farligt att släppa barn och ungdomar i närheten av kyrkan. Vem vet vad som kan hända? Vilka förutsättningar har barnen att förstå vad det är de är utsatta för? Svenska Kyrkan och andra kyrkor och samfund borde förhålla sig neutrala till vad man står för i mötet med barn och ungdomar. Man tar sig för pannan!

I Christer Sturmarks och Humanisternas värld är religionsfrihet en fråga om att slippa religion. Det är som om det inte föresvävar Sturmark att religionsfrihet också kan vara att positivt förhålla sig till tro och religion. Det är så ensidigt att Sturmark inte alls är trovärdig i sitt sätt att tänka om religionsfrihet. Självklart ska ingen tvingas till religion. Det är heller inte vad som görs i vare sig Svenska Kyrkan eller andra kyrkor och samfund. Alla är där av fri vilja – också barnen. Jag vet ingen förälder som tvingat sitt barn med till kyrkan. Hur tänker Sturmark och Humanisterna om vad det innebär att vara förälder om det inte är att ge det bästa man vet till sina barn. För många innebär det att man tar med sina barn till kyrkan därför att det som är förbundet med kyrkan betytt så mycket för en själv, och detta vill man ge också sina barn. Vad är det för uppseendeväckande med detta? Som om det vore närmast åtalbart att prata politik hemma vid köksbordet – för hur ska barnen ta det? Eller ta med ungarna till sporthallen för att spela handboll, därför att jag tror att idrotten med sina värderingar vore bra för mina barn. Ja, det är sannerligen inte lätt att veta hur en som Christer Sturmark tänker.

Häromkvällen satt Sturmark i en TV-studio och debatterade konferssionella friskolor. Med vem, jo Siwert Öholm som fått den äran att försvara dessa konfessionella friskolor. Så fantasilöst! Jag är heller ingen tillskyndare av kristna skolor, men det blir smått patetiskt när Sturmark också här får tro och religion att framstå som ett hot mot männiksors liv och hälsa. Som att högstadieelever inte har någon som helst förmåga att tänka fritt och förhålla sig till det som händer på en kristen friskola. Har Sturmark aldrig haft med en tonåring att göra?

Jag protesterar när Humanisterna – anförda av Christer Sturmark – hänvisar till religionsfriheten när man driver sin uppfattning att tro och religion bör hållas kort.  Humanisterna får inte fler anhängare bara för att man förnekar andra deras rätt till religion. Varför har just Humanisterna av alla så svårt att fatta detta? Vari ligger det humanistiska i att förneka andra – inklusive barn och ungdomar – rätten att bejaka tro och religion?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: