Tobias Billström rädd att tappa initiativet till Sverigedemokraterna?

Idag har Eskilstuna-Kuriren gjort frågan om de kristna irakiernas situation till förstasidesnyhet. I centrum är familjen Danial som hotas av utvisning. I dag – torsdag – är de kallade till Migrationsverket. Ingen vet riktigt vad som ska avhandlas. Misstanken är att familjen får sitt avvisningsbeslut och sätts i ett låst förvar tills dess att familjen kan avisas. Migrationsverket har varit så på om att hela familjen ska infinna sig.

Igår hade jag ett längre samtal med en journalist på E-K om de kristna irkaiernas situation, och en del av det samtalet publiceras idag tillsammans med berättelsen om familjen Danial. I intervjuvn råder jag familjen att tills vidare gå under jorden. Bakgrunden är den gruppöverklagan som ska lämnas in efter påsk. Det vore tragiskt om familjer just nu åker tillbaka till Irak och Migrationsverket senare under våren beslutar om att den här gruppen får stanna. Jag inser att det inte är utan problem att hålla sig gömd, men i det läge som nu är, kan jag ändå inte se något annat vettigare alternativ.

Tidningen Dagen redovisar idag  ett initiativ från Sveriges Kristna Råd, som i ett brev till utrikesministern, migrationsministern och generaldirektören för Migrationsverket vädjar om en förändring av praxis när det gäller kristna flyktingar från Irak. SKR skriver om vad dess presidium fick höra av kristna irakier då man nyligen besökte Syriern – om hur kristna familjers barn, inte minst unga flickor, kidnappas och försvinner, hur präster och andra kristna ledare mördas och hur kristna stigmatiseras och pekas ut som främlingar och förrädare i sitt eget land.

I söndags skrev Dagens Nyheter om hur migrationsminister Tobias Billström nu bestämt att dubbla utvisningstakten av kristna irakier från 30 till 55 per månad. Främst ska chaterplanen med tvångsutvisade gå tätare till Bagdad. Takten höjs från ett till två i månaden. Billström framstår som närmast militant i den här frågan, när han med eftertryck säger: ”De som fått avslag ska hem”. Inte mycket nåd i ett sådant uttalande.

Jag kan inte låta bli att dra parallellen till hur den socialdemokratiska regeringen med Göran Persson i spetsen i samma militanta stil hade för avsikt att i början/mitten av 2000-talet avvisa alla de apatiska flyktingbarn som då var aktuella. Barnen skulle till varje pris ut ur landet. I flera fall bar man närmast medvetslösa barn ombord på flyg. I något fall vet vi om hur en familj dumpades på en parkbänk i ett land på Balkan. Gellert Tamas skriver om detta i boken ”De apatiska”. Gellert Tamas skriver om hur Göran Perssons beslutsamhet grundade sig i att inte vilja ge Serigedomkraterna ”vatten på sin kvarn”. De apatiska flyktingbarnen blev som en bricka i ett storpolitiskt spel. Min känsla nu är att Tobias Billström tagit över denna mantel. Det är inte många månader kvar till valet och nu visar den svenska regeringen sin beslutsamhet. Ingen ska kunna säga att regeingen är handlingsförlamad i den här frågan och på det sättet ger Sverigedomkraterna poäng.

Jag är tacksam för ett Eskilstuna-Kuriren ger utrymme åt den här frågan. Allt som kan göras för att ge uppmärksamhet åt de kristna irakierna tänker jag gagnar deras sak. Det är inget särskilt imponerande intryck som Migrationsverkets representant ger då han låter sig intervjuvas i Eskilstuna-Kuriren. Jag kan inte förstå det på annat sätt än att Migrationsverket ”slirar” i den här frågan. När man hävdar att varje fall prövas för sig, är ändå intrycket att avslagen ges i grupp. De beslutsformuleringar som skickas ut ger i alla fall det intrycket. Det som nu fortsatt sker under våren är viktigt för hur det ska bli för den här gruppen irakier. Självklart vore det ett drömläge om säkerheten i Irak nådde den nivå så att gruppen av kristna kan återvända hem. Naturligtvis vill alla återvända hem – bara säkerhetsläget medger det.

Annonser

One Response to Tobias Billström rädd att tappa initiativet till Sverigedemokraterna?

  1. […] också Claes-Göran Ydrefors, pastor i S:t Eskilskyrkan, som också har skrivit om detta i flera inlägg. från → Utrikespolitik ← Tales of Passion Inga kommentarer än så […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: