Rapport från Jerusalem – ”mångfalden occuperad av enfalden”

Tidigt i fredags morse kom jag tillbaka till Eskilstuna efter fyra dagars besök i Jerusalem.  Sammanträden och seminarier i anslutning till studieförbundet BILDA:s studiecenter i Jerusalem. Intensiva dagar med högintressanta möten med mediefolk och andra som finns i Jerusalem.

Noterar när jag bläddrat igenom DN från de dagar jag varit borta, att tidningen ägnar ett helt uppslag (2010-04-28) åt frågan om Jeruasalem. Noterar också det Nathan Shachar skriver att ”Slutstriden om Jerusalem har bara börjat”. Det är exakt samma intryck som jag har. Det är en märklig känsla att förstå att mycket är på väg att hända, utan att förstå vad som riktigt kommer att hända. Som exempel pågår en, som företrädare för Jerusalems kommun uttrycker det, ”upprustning” av den gata som leder in i östra Jerusalem via Jaffaporten där BILDA:s stuidiecenter är lokaliserat. Ingen i östra Jerusalem har bett om denna ”upprustning”. Man tar bort en gammal stenbeläggning. De som följt arbetena har noterat hur man grävt långt ner i gatan och fyllt upp med ca. 2 meter betong, innan man nu är på väg att lägga ny gatsten. Varför all denna betong? Ingen vet och ingen vill förklara. I spekuklationerna sägs att kommunen förbetreder för att kunna bygga en tunnel in under östra Jerusalem. Som sagt – vem vet? Många oroar sig.

Jerusalem håller allt mer på att bli en stad helt occuperad av extrema krafter – ortodoxa judar och bosättare. Den ordinäre, sekulariserade juden, flyttar från Jerusalem till Tel Aviv eller nå´n annan stad på västkusten. Miljön har blivit outhärdlig för den som inte delar dessa extrema gruppers åsikter. Så har Tel Aviv kommit att bli närmast dekadent – enligt en judisk man jag träffade. I Tel Aviv och för övrigt på hela västkusten lever man som i en bubla – helt ointresserade och oengagerade i det som händer i Israel och hur konflikten med Palestina utvecklar sig. Få bryr sig – allra minst den unga generationen.  Hur länge kommer detta att hålla? När kommer exemplevis unga sekulariserade israeler att ställa upp på att gå in i militären för att i huvudsak skydda bosättare och annat av det som kommer ut av en nationalistiska beslut från israels regering? Bland människor i Israel och Palerstina pågår en diskussion om sionismen och huruvida sionismen kommer att överleva så särskilt länge till. Att säga detta – eller ens tänka tanken – är i Israel som att ”svära i kyrkan”.

I det vi hade möjlighet att lyssna till blev det så uppenbart hur israelisk politik använder lagstiftningen för politiska syften. Det blir så tydligt att politiken bäddas in ett system av lagar. Så ser det ut som att det som sker verkligen sker med lagens goda minne. Så infernaliskt gjort! Det liknar det som sker i diktaturer världen över. En extrem politik görs till synes rumsren genom att förankras i demokratiskt stiftade lagar. Ja, det är också ett sätt att använda demokratin.

Bland de vi mötte var en israelisk filmproducent som berättade om hur det nästan inte finns något samtal över politiska och religiösa gränser. Det är i själva verket så att israeliska myndigheter och israelisk politik tycks ha som mål att omöjliggöra sådana samtal. Länge var det straffbart för israeler att överhuudtaget möta palestinier. Som om det vore smittsamt att möta en annan med annan åsikt. Som om man inte trodde på att de egna argumenten höll i mötet med en annan. Från flera håll har vi fått höra vilken viktig roll som BILDA:s studiecenter i Jerusalem spelar som just en av ytterst få mötesplatser där människor möts över gränser av diverse slag. Fantastiskt att ett litet svenskt studieförbund kan få bidra med ett så viktigt bidrag som en plats för möte och dialog i denna av konflikt så präglade miljön.

Jag läser i DN:s stort uppslagna artikel om bosättarexpansionen att USA fått Israel att ändra kurs. Att Netanyahu nu backar efter det att president Obama satt hårt mot hårt. Före det att jag lämnade Jerusalem läste jag om samma sak i Jerusalem Poast. Tidningen gav detta ett närmast perifert utrymme. En liten notis som inte alls talade om detta som att Israel gett efter för USA:s påtryckningar, utan presenterade det som närmastr en administrativ liten fråga, som snart skulle komma att lösas. Inte hade man ändrat några planer när det gäller att fortsätta sitt bosättningsbyggande. Intressant att se hur Jerusalem Post närmast mörkar det politkska tryck som Israel är utatt för. Detta är också ett sätt att bedriva opinion. För den israel som bara är hänvisdad till en tidning som Jerusalem Post med sin oerhört konservativa utgångspunkt, får inte veta mycket om hur israels regering ändå tycks ta intryck av omvärldens press. Ingen ska kunna ges intrycket att premiärminister Netanyahu är mannen som backar för att nå´n annan ber honom om det. Inte han, inte!

Under våra samtal började jag fundera över hur ett begrepp som occupation kan beskriva också det som sker i Israel. Vanligtvis talar vi om Israels occupation av västbanken. Jag är beredd att säga att Israel självt är occuperad av diverse extrema, oerhört hogjudda och inflytelserika krafter, som de ortodoxa judarna och bosättare av diverse slag. Jag är också beredd att säga att de här grupperna bidrar till att göra Israel till en fara för sig själv. Så mycket mer orolig blir jag över Israels vänner världen över som inte tycks göra annat än heja på och i alla lägen tar Israel i försvar. Hur kommer detta att bli? Jag tänker att hoppet står till att USA och president Obama håller kvar sitt tryck i den här frågan. Att Israel börjar förstå att man inte i alla lägen kommer att hållas om ryggen av den amerikanska administratioen. Höga amerikanska militärer har låtit förstå att Israels omedgörlighet när det gäller att skapa förutasättningar fred med paleastrina inte gagnar amerikanska intressen. Nog borde Netanyahu vara lite svettig när han samlar sitt kabinett. Också Netanyahu har anledningatt se sanningen i vitögat och formulera sina beslut därefter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: