Extremister i Jesu namn

Idag läser jag i tidningen Dagen om den amerikanske politikern Bart Stupak som befann sig i händelsernas centrum när USA:s vårdreform klubbades igenom. Han är demokrat och abortmotståndare som först sa nej, och ändrade sig till ett ja. Han var en av dom som påverkade president Obama att lova att inga statliga medel ska gå till att utföra aborter. Med det trodde Bart Stupak att allt var frid och fröjd. Men icke. Den s.k. pro-life-rörelsen lät sig inte nöja med detta och ställde nya krav. Stupak framställdes som en svikare av den värsta sorten som röstade ja till Obamas sjukvårdsreform. Både han och hans familj har mottagit grova hatbrev. Nu väljer denne politiker att hoppa av politiken. Det finns i USA en koalition av rörelser på yttersta högerkanten med fromma förtecken som är närmast extrema. Som inte tycks tveka att mosa sina motståndare. Vad är det för fromt och kristeligt i detta?

Förra veckan – eller när det var – blev det stora rubriker i media när en frilansande pastor i Vetlanda – Holger Nilsson – gick ut i lokalradion och förslog att Jonas Gardells böcker borde brännas på bål. Det blev ett ”herrans hallå”. Han trodde tydligen att det gick att sitta i alliansförsamlingens närradio och påstå i det närmast vad som helst utan att få mothugg. Han fick dock svar på tal och blev ”berömd”  i hela Sverige. Jag tillhör dom som får hans lilla tidskrift ”Flammor” – utan att ha bett om det. Han skriver om det som händer i världen med en närmst konspiratorisk utgångspunkt. Han reser runt i landet – företrädesvis Småland – och talar om hur i primcip allt som sker har med tillvarons slut att göra. Jag har för många år sedan figurerat i hans lilla tiding. Då handlade det om hur föga fromt det var att engagera sig i freds- och rättvisefrågor. Det borde jag sluta med!

Nu har denne fromme extremist förklarat att något bokbål blir det inte. Han har kommit på bättre tankar. När journalister jämföre hans förslag med nazistiska bokbål så hade han inte tänkt det så. Frågan var hur han tänkte ?  Alliansförsamlingen i Vetlanda fick kalla fötter och förklarade snabbt att man tog avstånd från herr Nilsson. Det tar nog ett tag innan denne predikant kommer i närheten av en mikrofon i alliansförsamlingens närradio.

Jag tänker – hur galet det blir när radikaliteten går över styr. Selma Lagerlöfs berättlse om bönderna från Nås är exempel på detta. Vi talade om detta på ett fika i veckan. ”Solister” som samlar människor omkring sig – och inte sällan med stora maktanspråk – samlar människor omkring sig som blir som lydiga och hunsade hundar. Mycket finns att säga om detta. Det är gott och väl med radikala männiksor – men gränsen till det extrema är ibland hårfin. Jag tänker att det radikala behöver ett sammanhang där radikaliteten blir motsagd. När extremister som i det amerikanska fallet inte ens är villiga att gå i dialog om sina ståndpunkter är det fara å färde. Tack gode Gud för den ibland tröga demokratiska apparaten. Ingenting mår bra av att inte möta motstånd. Motståndet gör att också radikaliteten mognar.

Annonser

4 Responses to Extremister i Jesu namn

 1. Bedrich skriver:

  Bra skrivet. De som i skydd av religion ”Låter stenarna tala..” bör ifrågasättas betydligt oftare än som görs nu.. När här troende i bön mumlar och vänder ansiktet åt ett annat håll i stället för att ifrågasätta en ”andlig broder” – är det fara å färde.

 2. Lennart skriver:

  Det kan aldrig bli sekteristiskt eller oklokt att stå fast vid sin övertygelse.

  När det gäller denna aktuella fråga finns det ingen möjlighet att tolka bibeln så att det är OK att välsigna samkönat äktenskap. Församlingen skall vara sanningens stöttepelare. Varken Jessus eller apostlarna var inställsamma. De blev hatade och fick ge sitt liv för vad de sade.

  Jesus försvarade sina lärjungar men kallade Herodes räv och den etablerade (obs tänkvärt) religionens ledare för hycklare.

  Om man sedan betraktas som sekterister i omgivningens, dvs ”världens”, de icke troendes, ögon har ingen större betydelse. Det är tvärtom bra att människor genom nödvändiga ”strider” klarlägger vad som är sanning så att människor inte längre invaggas i en tro att allt är väl, när inte alls allt är väl.

  Den kyrka som inte låter Guds ord styra är inte längre Kristi kyrka. Vi skall stå till svars inför Gud för våra liv inte inför människor. Jesus säger att Hans ord skall döma och att lagen gäller.

  Att tala om att ”stenarna tala” kan lika väl vändas till att stenarna nu kastas emot dem som tror. Hur som helst, de bibeltrogna hatar inte andra även om de har avvikande åsikter.

  • Claes-Göran Ydrefors skriver:

   ”Den kyrka som inte låter Guds ord styra är inte längre Kristi kyrka”. Det låter sig sägas – som om det är så uppenbart vad Guds ord säger. Somligt lämnar vi därhän och har goda skäl för det. Jag vet inte ens om någon – inte ens i hemlighet – menar att vi ska döda homosexuella? Eller att vi på nästa församlingsmöte beslutar om att kvinnorna inte ska få säga något. Eller att kvinnan är mannens egendom. Om det nu är att låta Guds ord styra. Vi får allt lov att i bön och samtal fundera vidare kring vad det är Guds ord uppmanar oss till.

 3. Lennart skriver:

  Ingen kristen jag har träffat har någonsin menat att vi skall tillämpa alla lagar i GT.

  Vi har ju Jesus och apostdlarna som ett föredöme när det gäller att tolka de gamla lagarna, många mänskliga påbud. Men Jesus ger ändå sin sanktion till Lagen.Inte en prick skall förgå…

  Hur långt skall man gå när det gäller att strunta i Guds ord, när det är så tydligt som när det gäller HS?

  Man brukar ibland påstå att vi har så många andra synder som vi har överseende med, girighet etc. Men det handlar väl om vad vi förkunnar. Vem förkunnar att det är rätt med t ex girighet?

  I kärlek kan man givetvis alltid ha överseende med och förlåta svagheter och brister. Alla har vi brister.

  När det gäller kvinnans ställning så står många bibelställen mot ett enda diffust ställe av Paulus. Och de flesta anser att det var ett tillfälligt ordningsproblem han ville lösa. ”Bibeltroga” frikyrkor har oftast accepterat kvinnliga förkunnare, före statskyrkan faktiskt.

  När det gäller Flammor, så menar jag att Holger Nilsson behandlas precis som profeter i alla tider har behandlats. De flesta blev dödade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: