Bara för att Siewert Öholm skriver det så är det inte sanning

Så slår jag upp veckans nummer av den Livets Ords närstående tidningen ”Världen idag”. Artikeln på högersidan handlar om att ”vi ska vara rädda om språket”. Så läser jag: ”När orden används på ett felaktigt sätt, har man inte alltid för avsikt att stå för dem, eller ens hålla de löften man givit. Då undermineras trovärdighet och status och blir lik en is som bara smälter och smälter, eller lik en skog som bara vissnar och dör”. Så fortsätter det: ”Att värna om ordens innehåll och betydelse är minst lika viktigt som att värna yttrandefriheten som sådan. Missbruket av ord skapar en inre miljöförstöring, som på sikt underminerar grunden för det vi bygger vårt samhälle på”.

Det bli närmast komiskt att efter detta läsa Siewert Öholms sammelsurium på det som ser ut som ledarsida när han tar heder och ära av DIAKONIA med anledning av att DIAKONIA backar upp ”Ship to Gaza”. ”Ship to Gaza” är en samlad aktion där ett stort antal organisationer gått samman för att från flera hamnar runt Medelhavet försöka ta sig till Gaza med förnödenheter av olika slag. Visst kan man se detta som en provokation mot Israel som tycks ha tagit som en av sina huvuduppgifter att se till att ingen kommer in på Gazaremsan om inte Israel gett sin tillåtlse till detta – inte ens om man kommer med förnödenheter som vi vet behövs.

Det är närmast patetiskt att läsa hur Siewert Öholm fullkomligt kräks över akti0nen i allmänhet och DIAKONIA i synnerhet.  Öholms utgångspunkt är att den som överhuvudtaget andas något som skulle kunna uppfattas som kritik av Israel är att betrakta som ”israelätare”. Han talar om hur DIAKONIA tar ”vulgärkommunister till partners”.  Öholm menar att det finns ingen anledning för en organisation som DIAKONIA med förankring i flera av de frikyrkliga samfunden att i sin kritik utgå från kristet tänkande. Detr verkar som om att Öholm menar att tar man den utgångspunkten så för det till ”en felaktig och förvrängd analys”.

Siewert Öholm utnämner DIAKONIA:s generalsekreterare Bo Forsberg till ”välgörenhetens självutnämnde kommendör” – Bo Forsberg som kommer att åka med en av dessa ”Ship til Gaza”-båtar. Henning Mankell är en annan som ska följa med.

Jag menar att Siewert Öholm har direkt fel när han säger att den hjälp som dessa båtar ämnar försöka föra in på Gaza-rermsan, skulle komma lättare fram om man ”kommunicerade med Israel och använder de vägar där Israel dagligen förser Gazaborna med viktiga förnödenheter som mat och mediciner”. Det är ju just detta som inte sker. Vi vet ju det via rapporter från biståndsorgansiationer och mediarapporter. Det är just detta som är det stora problemet – att det israelisk militär tillåter att föra in är en rännil av vad befolkningen på Gaza-remsan behöver. Det tycks som om att alla utom Siewert Öholm vet det. Hur kan man förstå det Öholm skriver annat än så vinklat att, med tidinignens egna ord, ” trovärdigheten undernmineras”. Ord blir inte sanna bra för att det är Siewert Öholm som formulerar dom. När Öholm menar att frikyrkosverige borde ta sig för pannan inför det sätt varpå DIAKONIA nu förnedrar sig och deltar i det han menar är ett ”rent politiskt jippo”, så faller denna uppmaning närmast tillbaka på Öhjolm själv. Jag inte bara tar mig för pannan – jag närmst sliter mitt hår inför de falsarier Öholm för till torgs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: