Vad är det som händer?

Det är nästan obegripliga uppgifter som når oss via bräckliga nyhetskanaler om det som hände då israelisk militär bordade flottan ”Ship to Gaza” tidigt i morse. De senaste uppgifterna talar om nitton döda. Hur blev det så här? Hur kommer det sig att nitton människor dör i det som var tänkt som en fredlig aktion? Hur kommer det sig att vältränade soldater menade sig behöva döda nitton personer även om det kom att bli tumult då de bordade fartygen? Frågorna hopar sig! Elva svenskar fanns ombord på fartygen och tids nog får vi veta vad som hände.

Det första militären gjorde då bordningen inleddes var att slå ut alla kommunikationsmöjligheter. Alla satelittelefoner gjordes obrukbara. Så klassiskt från den som tänker ge sig in i trvivelaktiga aktioner, att först se till att ingen kan ropa på hjälp eller rapportera om vad som händer. Vi har sett det förrut!

Rapporterna talar om att aktionen skedde på internationellt vatten. Israel menar sig alltså kunna agera var som helst över världen för att, som man menar, tillvarata sina intressen. Man känner sig inte hindrade av några internationella överenskommelser om vad man får göra och inte göra då man rör sig utanför det egna territoriet. Detta är inte på någon punkt mer civiliserat än de pirater som kapar fartyg utanför Afrikas östra kust.

Låt inte det som nu händer ta focus från det som är det ursprungliga problemet, nämligen Israels blockade av Gaza. Blockaden inleddes 2007 och har kommit att skapa det som blivit världens största fängelse. Isarel har kontroll över alla in- och utfarter. Egypten gör sitt där Gaza har gräns mot Egypten. Som en närmast ohelig allians mellan Israel och Egypten. Vad gör inte två parter, som för övrigt inte har så mycket gemensamt, när man känner sig hotad av en och samma part.

DN har i veckoslutet publicerat flera artiklar och reportage om läget i Gaza. Det DN skriver är egerntligen inget nytt, bara en påminnelse om hur fullständigt desperat människor lever. Trots Israels försök att i sin propaganda framställa det som om allt är väl, lever människor som på nåder. Den israeliske debattören Gideon Levy skriver om detta i en krönika i Haaretz i lördags. Han skriver om hur den israeliska propagandan bl.a. berättar om vad man kan äta på Gazas restauranger som om detta vore en god riktningsgivare för hur folk i allmänhet lever på Gaza-remasan. Det ligger naturligtvis i Israels intressen att framställa detta fängelse som vore det ett civiliserat och välmående samhälle. DN skriver om hur människor inte vågar sova om nätterna, då det är om nätterna israelisk militär bombar. På dagarna går människor omkring som i dvala. Hur länge ska detta få fortgå? Hur längen ska EU, USA och FN tillåta att Israel får hålla på som man nu gör? Hur länge ska dessa israeliska lögner om situationen på Gaza få gälla som vore det sanning? Tala om det som det helvete på jorden det är och gör något åt det! Gå inte på lögnerna om hur godhjärtad israelisk militär släpper in allt det befolkningen behöver. Sanningen är att många fortfarande lever i tält mer än ett år efter det att Israel gick in i Gaza vid årsskiftet 2008-2009. ”Ship to Gaza”-aktionen var ett försök att ta sig in i Gaza med några av de förnödenheter som Israel förvägrat Gaza-borna. Nu är Israel tydligen beredda att även döda dom som kommer med humanitär hjälp för att om inte annat lindra effekterna av Israels blockad. Som om den här konflikten inte har några gränser.

Så har jag lyssnat till P1-programmet Kaliber som i ett antal intervjuver skildrade den kristna skolorgansiationen Ny Genertation. Det var med Ny Genration vi kyrkor och församlingar i Eskilstuna samverkade i en festival i januari. Redaktionen för Kaliber får verkligen Ny Generation att framstå som något ohyggligt suspekt. I ingressen talar man om ”en kristen mission som sprider sig inne på de svenska skolorna” – som vore det ett virus som det nu gäller att skydda sig emot. Visst kan det finnas saker att reagera på av det Ny Generation sysslar med – säkert. Kaliber-programmet är ändå något naivt när det förfäktar uppfattningen att inget ska få pågå i skolan som på något sätt påverkar eleverna. Jag tänker – vad vet den här redaktionen om hur skolan fungerar och vad som händer i skolan. Som om inget annat på skolan påverkar eleverna? Som om inte eleverna också på skolan har full tillgång till internet?

Jag håller med om att en del av det redaktionen plockat fram ”ur garderoben” kan man ha synpunkter på – javisst. Men ändå – det är som om skolan inte riktigt tänkt igenom vad det innebär att vara en del av samhället. Som om man tänker om skolan som ett reservat där det gäller att hålla barn och ungdomar skyddade från det farliga samhället däribland troende människor som inte håller tyst med det man tror på. Känns inte helt seriöst när jag hörde en del rektorer uttala sig i frågan. Och bekymrade tjänstemän från Skolverket och Diskrimineringsombudsmannen. Och så – naturligtvis – Christer Sturmark från Humanisterna – naturligtvis denne allvetare på det här området. Skolan borde bli bättre på att klara frågorna som hör samman med värderingar. Lösningen kan rimligtvis inte vara att stänga väderingarna ute, utan lära eleverna och sin egen organsdiation hur man kan förhålla sig till dessa värderignar. Det är väl länge sedan någon önskade sig en värderingsfri skola? 

Ja, vad är det som händer? Jag ställer mig frågan när jag läste del 1 i Maciej Zarembas artikelserie i DN om vuxenmobbing. En fullständigt förfärlig läsning om vad en vuxen människa kan utsättas för i arbetslivet och hur flat en fackförening kan vara. Zaremba återkommer med fler reportage.

Annonser

2 Responses to Vad är det som händer?

  1. Steve skriver:

    Det som hände idag är helt otroligt. Nu kanske folk äntligen förstår hur det ligger till. Israel har en hel del att förklara nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: