När sanningen skruvas så att den blir en lögn

Mer än ett dygn efter det att israelitiska soldater bordade de fartyg som ingick i ”Ship to Gaza”-flottan, så vet vi inte om det vi hör och läser är sant. När Aftonbladet i en undersökning frågar sina läsare om de videoklipp och rapporter som den israeliska armén offentliggjort är sanna, så svarar mer än 80% nej. Det är alldeles uppenbart att det också pågår ett ”krig” om sanningen. Det är sant det som sägs om krig och konflikter, att dess första offer är sanningen. Det är rimligt att kräva en oberoende undersökning om det som hände. Typ en rapport som den advokaten Richard Goldstone publicerade efter kriget på Gaza kring årsskiftet 2008-2009. När USA menar att detta borde Israel själva kunna göra, så är det en helt orimlig ståpndpunkt. Inte särskilt många tror annat än att detta skulle bli en partsinlaga. Kan FN inte ens ena sig om detta, så är det ute med världssamfundet. Jag tänker på bibelordet att bara sanningen kan göra oss fria. Bara sanningen kan i längden göra att vi kan gå vidare.

Just sanningen om det som sker är en nyckelfråga i konflikten mellan Israel och Palestina. Så har det varit ända sedan staten Israel kom till. Då hette det från Israels grundare: ”ett land utan folk till ett folk utan land” – som om det det gamla Palestina var ett öde och obebyggt område. Detta var ju inte sant. En ren lögn.  När detta nu gått upp för en yngre generation, som i bl.a. skolan matats med detta, har många hamnat i kris. Som om hela tillkomsten av Isarel vilat på en lögn, och man vill inte längre vara en del av den lögnen. Jag skulle vilja säga att så här har det fortsatt. Israeliska myndigheter har lagt ner offantligt med jobb på att sälja sin bild av det som hänt och händer i konflikten. När argumenten inte längre räcker hänvisar man till landets säkerhet – som att då behöver man inte, eller kan inte, säga mer. Så är det också i fallet om bordningen av ”Ship to Gaza”-flottan. Israels säkerhet ansågs hotad, därav aktionen på internationellt vatten. Utrikesminister Lieberman rättfärdigar att det skedde på internationellt vatten. Det är inte länge sedan israeliska agenter med falska utländska pass sköt en Hamas-politiker någonstans långt utanför israels gränser. Detta är ju helt oacceptabelt!

Tidningen Dagen återger en del av Ulf Ekmans kommentarer om det senaste dygnets händelser. Jag ser det som just ytterligare ett exempel på hur sanningen skruvas till den grad att den till slut faktiskt blir osanning. Ulf Ekman menar att det är ”viktigt att se att Israel lämnat Gaza som nu i stället kidnappats av Hamas”. Det som hänt och det som i en formell mening möjligen är sant, det är att Israel lämnat insidan av Gazaremsan, men inte mer än ett kliv utanför själva avspärrningen. Som om att en man som våldtagit en kvinna lämnar huset, bara för att låsa från utsidan, och så totalt kontrollera vem som går in och ut. Till detta bestämma vad som ska få föras in av varor från ICA. Detta är sanningen! Israel uppges ha en lista på ett 80-tal varor som får föras in till Gaza. Problemet är att den listan ständigt förändras varför planeringen av det som kan föras in blir helt ohanterlig. Det är därför en skruvad sanning när Ulf Ekman påstår att ”det behövs inte hundratals aktivister för att skeppa mat, aktionen är iscensatt av propagandistiska skäl, mat hade kunnat sändas landvägen”. Mer än ett och ett halvt år efter kriget på Gaza vägrar Israel släppa in cement för att möjliggöra en återuppbyggnad av de hus som är totalförstörda. Bland det ”Ship to Gaza”-flottan ämnade föra in var just cement.

Läs här vad FN:s rapportör för de palestinska områdena säger i ett uttalande liksom ett uttalande av en grupp bestående av bland annat nobelpristagaren och ärkebiskopen Desmond Tutu, FNs förre generalsekretare Kofi Annan, förre finska presidenten Martti Ahtisaari och förre amerikanske presidenten Jimmy Carter.

Jag blir något uppgiven när Eli Göndör, mellanösternvetare och islamlog, hävdar i en Dagen-intervjuv att ”konsekvenserna av Ship to Gaza komer att bli – inga alls”.  Eli Göndör menar att trots omskakande scener och ett medialt storuppbåd kommer Ship to Gaza-aktionen i slutänden inte att få några konsekvenser. Snart är det hela överspelat och media kastar sig över  ”något annat köttben”. Må Gud förbjuda att detta sker! Det är som att säga till Israel, att håll på ni och låt det gå några månader så har alla glömt. Jag kan inte se detta på annat sätt än att totalt överge alla de som nu sitter inspärrade bakom de murar Israel byggt runt Gaza. Som att säga att låt occupationen ha sin gång. Stå på! Vem orkar i längden bry sig om det som sker på Gaza-remsan?

Bland det klokaste jag läst i det gångna dygnets mediarapportering är det Cordelia Edvardsson skriver i Svenska Dagbladet, där hon hänvisar till sina israeliska vänner och släktingar och berättar om hur de ”kräver ett slut på all orättfärdighets, våldets och hatets moder: occupationen”.  Detta gäller inte bara Gaza. Det gäller i lika hög grad hela västbanken med alla sina bosättningar och sin mur. Just occupationen är nyckel till hela konflikten.

Så skriver Cordela Edvardsson vidare om sina vänner i Israel, och jag tänker att det är viktigt att vi hör också om detta: ” De står inte ut med tanken att deras söner eller män, som värnpliktiga eller reservister, skall tvingas att delta i förtrycket av ett annat folk, av män, kvinnor och barn. När det gäller sönerna fruktar de också att dessa 18-19-åringar skall berusas, brutaliseras och moraliskt korrumperas av den makt över andra människor som ockupationen förser dem med. Jag lever inte längre bland dem, men jag delar deras fruktan och deras förtvivlan”.

Så förtvivlat, men ändå i en meninmg hoppfullt att det i Israel finns en opinion som inte bara finner sig i det som sker. Låt den opinionen få vara som det senapsfrö Bibeln talar om, som med tiden växer upp och blir till något stort och betydelsefullt. Låt oss hoppas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: