”Du borde SKäMMAS!!!!!!!!”

Det är uppenbart att den som kommenterat min förra bloggpost inte håller med när jag utvecklar tanken om hur sanningen hanterats i kommentarerna till hur israeliska marinsoldater bordade ”Ship to Gaza”-flottan.  ”Du borde SKäMMAS!!!!!!!!!!”  Jag vet inte riktigt vad det är jag ska skämmas för? Hjälp mig på traven! Vad är det som är så fel?

Jag vidhåller att mycket av officiella kommentarer från säväl Israel som exv Hamas är skruvade till den grad att sanningen gått helt förlorad. Detta gäller också mycket av det som den israeliska lobbyn i såväl Sverige som på andra håll för till torgs.

I morse lyssnade jag till P1-morgon och intervjuvn med Hans Corell – denne  korrekte folkrättsjurist som jobbat i bl.a. FN. Han refererade till New York Times – denna judiskägda stora och inflytelserika amerikanska tidning – och hur man där bl.a. skriver om ”hur Israel ska kunna skyddas mot sig själv”. Jag har skrivit om detta i en tidigare blogg. Signalerna är desamma från andra debattörer. Israels politik är som vore där inbyggt nå´n typ av självskadebeteende. Om detta gällt en människa skulle samhället gripit in för att skydda denna människa från sina egna destruktiva beteenden.

Jag läser också i dagens Haaretz – en av Israels stora dagstidningar – en närmast ironisk krönika av inflytelserike  Gideon Levy. Inte sällan återfinns hans krönikor i svensk press. Han skriver att nu är läge att ta av sig hatten för premiärminister Netanyahu. Hans förutsägelser om det som skulle komma att hända i det fall israelisk militär gav sig på ”Ship to Gaza”-flottan, det har kommit att gå i uppfyllelse. Levy skriver om Netanyahu som vore han närmast en profet.  ”Nu kan vi stolt deklarera att vår regering leds av en man med visioner, en statsman som kan förutse framtiden”. Gideon Levy beskriver Netanyahu som en blind kapten i cockpiten som styr sina passagerar som sitter där med förbundna ögon och menar att detta kan bara sluta i katastrof – som om den katastrofen inte redan inträffat tänker jag.

Journalisten och författaren Göran Rosenberg skriver i dagens Dagens Nyheter, just hemkommen från Jerusalem. Han skriver om hur Israel lever i sin egen värld och blir närmast ett offer för sin egen verklighetsbeskrivning. Jag tycker att dettas är på pricken rätt beskrivet.

Rosenberg skriver: ”världen förstår allt mindre av Israels verklighet och Israel förstår allt mindre av världens”. Det är uppenbart att i detta skapas stora problem. Som om två parter talar olika språk – oförmögna att förstå varandra. Jag tänker dessutom att Israel på många sätt övat upp sin förmåga att slå dövörat till. Politiker och militärer har lärt sig att det blir inte mycket mer än ord i omvärldens reaktioner, så varför bry sig. Detta borde företrädare för USA, EU, FN och andra ha insett och lägga om taktiken. Israels regering är av den hårdföra typen sonm inte låter sig påverkas av annat än det som känns in på bara skinnet. Det gör inte ord och deklarationer. Det blir inte mer än några myggstick, som snabbt går över.

Rosenberg skriver om hur Israel inte klarar av att hantera sitt övertag när det gäller vapen. Han skriver: ”Den fråga som dock alltmer tränger sig på är om inte vapnen har blivit ett allt sämre vapen för Israel”. Så menar han att  ”den fortsatta occupationen av nära tre miljoner palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem, med murar, taggtrådsrullar och bosättningar, är i grunden ett hot mot Israel, inte ett försvar”. Frågan är ”Hur länge kan Israel leva i en värld för sig?”.  Är inte sanningen att den tiden redan är ute och att Israel borde se omvärlden som medspelare i stället för motspelare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: