”Symtom på ett allvarligt mentalt problem”

I dagens DN skriver Uri Avnery bland det mest kritiska jag läst om hur israeliska politiker och militärer ”skötte” bordningen av ”Ship to Gaza”-flottan. Uri Avnery är israel – journalist och tidigare parlamentariker. Avnery satt i Knesset som ledare för ett eget parti. Det han skriver, är inte ett gnällande från internationella kritiker, utan formulerat med ett inifrånperspektiv.  

Uri Avnery skriver om hur allt blev fel då israelisk militär bordade ”Ship to Gaza”-flottan och nio människor dödades. Han skriver: ”Om Benjamin Netanyahu, Ehud Barak, stabschefen och flottans befälhavare inte förstod att det skulle leda till att människor dödades och sårades, så måste slutsatsen bli – även bland bedömare som ogärna velat gå så långt – att de är djupt inkompetenta. Man borde med Oliver Cromwells odödliga ord till parlamentet säga dem:’Ni har suttit för länge för det goda ni kan ha gjort…Ge er iväg, säger jag, och låt oss slippa er. Gå, för Guds skull!’

”Händelsen pekar också mot en av de allvarligaste sidorna i situationen: vi lever i en bubbla, i ett slags mentalt getto som skär av oss och hindrar oss från att uppfatta en annan verklighet, den som resten av världen ser. En psykiater skulle möjligen bedöma det s0m ett symptom på ett allvarligt mentalt problem”.

Så skriver han om den debatt som israeliska medier fört till torgs om att det i själva verket är de israeliska soldaterna som är offren, och så skriver han: ”de är offer för arroganta ocn inkompetenta ledare, oansvariga politiker och de medier som matas av dem. Och rentav, för den israeliska allmänheten, eftersom en majoritet av befolkningen röstade för den här regeringen eller för oppositionen, som är föga bättere”.

Uri Avnery hänvisar till ett yttrande av Ben-Gurion – och menar att det är så även dagens ledare resonerner: ”Det spelar ingen roll vad de andra säger, det viktiga är vad judarna gör”.

Så skriver han vidare: ”Det här är kapitel två i operation ”Gjutet bly”, invasionen i Gaza. Den gången drog vi på oss vrede från de flesta av världens länder, chockade våra få vänner och gladde våra fiender. Nu har vi gjort det igen, och kanske med än större framgång. Nu vänder sig världsopinionen emot oss”.

Så slutar Uri Avnery sin debattartikel och talar om den israeliska regeringen: ”Det verkar som om den inte tänker sluta förrän den gjort våra sista vänner till fiender”.

Annonser

2 Responses to ”Symtom på ett allvarligt mentalt problem”

  1. Lars-Erick F skriver:

    Bra inlägg. Men även här saknar jag länken till artikeln i DN. Kan det vara så att den inte lagts upp på internet. I vart fall hittar jag inte i all hast den på DN. Bara i papperstidningen.

    Länkar därför till dig i min lilla kommentar.

    • Claes-Göran Ydrefors skriver:

      Jag har letat frenetiskt för att hitta artikeln i DN:s webbupplaga. Självklart hade jag länkat mitt inlägg till artikeln om jag hittat den. Så brukar jag göra. Fattar inte riktigt hur en tidning som DN resonerar när man inte lägger upp en artikel som denna i sin webb – en så stort uppslagen och principiellt viktig artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: