”Tobias Billström lever i en drömvärld”

Idag rapporterar media om hur Europarådet riktar skarp kritik mot den svenska migrationspolitiken och kräver att Sverige stoppar avvisningarna av kristna irakier. I morse intervjuvades Europarådets kommisarie för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg. Det måste vara nästan genant att som svensk konstatera hur den svenska regeringen ignorerar bl.a. FN:s flyktingkommissarie. Migrationsminister Tobias Billström sitter i sin sandlåda och säger sitt ”Kan själv”. Ingen vet bättre än svenska politiker och tjänstemän.

I radioinslaget i morse berättade man om den man som nu fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, den man vars bror mördats under fullkomligt bestialiska former och hur den här mannen nu fanns på en dödslista i Irak. Men icke att detta spelar någon roll för Migrationsverket. Hur ska detta kunna förstås på annat sätt än att Migrationsverket spelar ett högt spel med människors liv som insats. I radioprogrammet intervjuvades Iraks f.d. migrationsminister som menade att Irak inte har någon möjlighet att garantera säkerheten för flyktingar som återvänder. Det var denne tidigare migrationsministern som menade att ”Tobias Billström lever i en drömvärld”. Billström närmast ignorerar de allvarliga varningar som kommer från bl.a. FN och Europarådet. Så förbaskat kaxigt av en svensk minister att alltid veta bäst!

Så hävdar såväl Billström som Migrationsverket sin uppfattning att man gör individuella prövningar. Som att man inte förstår att problemet för de kristna irakier som nu hotas av avvisning är just en kollektiv identitet. Det handlar inte i första hand om individuella bevekelsegrunder utan att man är en del av den kristna minoritetetn. Varför ska det vara så svårt för en svensk regering, en svensk migrationsminister eller en rättschef på Migrationsverket att se att verkligheten inte riktigt stämmer med de skrivbordsaktiga och politikskt korrekta reglementen man beslutat om. Tobias Billström bemödade sig inte ens om att ta sig till Radiohuset i morse för att delta i samtalet, utan hänvisade till Migrationsverkets tjänsteman. Hammarberg var på och menade att frågan om de kristna irakiernas situation framför allt är en politiksk fråga – mindre en fråga för Migrationsverket. Billström passade – så klädsamt för den som inte vill få sin politik debatterad. I synnerhet som det drar ihop sig till valrörelse.

Jag funderar just över hur den svenska regeringen resonerar. Det närmar sig val och allianspartierna agerar allt mer som enskilda partier – mer än som en allians. När det kommer till migrationspolitiken så tycks inte kristdemokrater och andra ha något att säga till om. ”Störst går först” – som det hette när jag körde buss i Stockholm på 1970-talet. Billström tvingar igenom sin närmast migrationsfientliga politik. Då hukar Göran Hägglund och andra i regeringen som nan skulle kunna agera för en annan politik. Nu handlar det mer om röster och kommande regeringsinnehav än kristna irakier som hotas till livet. Som om Tobias Billström och den svenska regeringen bestämt sig för att hålla Sverigedomkraterna stången i åtmindstone den här frågan. Så får det gå som det vill med de kristna irakier som hotas till livet.

Annonser

One Response to ”Tobias Billström lever i en drömvärld”

  1. PM skriver:

    Har någon prövat att anmäla detta till DO? Det är väl ganska uppenbart att de kristna irakierna avvisas just för att de är kristna. Har någonsin stora grupper människor med någon annan tro avvisats från Sverige i en sådan här situation?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: