Var tredje sekund dör ett barn – och vi låter det hända!

Se´n kyrkokonferensen i Örebro i maj, då jag lyssnade till Jim Wallis – amerikan och evagelikal teolog, med en nära relation till president Obama-  har jag läst hans bok ”Agenda – för en hoppfull värld”. Mötte nå´n i Örebro som var besviken på boken därför att den bara rör sig i en amerikansk miljö. Håller med om det. Dock är jag inte besviken. Visst – det blir väl mycket amerikanskt kyrkoliv och amerikansk politik. Å andra sidan – just detta ger en god inblick i ett amerikanskt tänk om tro och politik. Wallis är oerhört kritisk till förre presidenten Bush och hans sätt att blanda in tro i hans högst tvivelaktiga politiska beslut. Bush sätt att blanda tro och politik har gjort det svårt för många kristna i bl.a. USA att överhuvudtaget tala om att man är kristen.

Wallis återkommer till den längtan han menar sig se efter andlighet och ett rättvist samhälle. Det är inte det ena eller det andra, utan just kombinationen av de två. Om och om igen ställer han frågorna om vad det är vi väljer att göra till viktiga frågor i livet. Om det som är våra prioriteringar.

Wallis aktualisera globaliseringens möjligheter och faror och skriver om hur de regler som nu styr globaliseringen favoriserar de redan rika länderna. Han hänvisar till en ekonom som räknat ut att en genomsnittlig europeisk ko kostar mer i subventioner än vad hälften av världens befolkning har att leva på – två dollar per dag. Det kanske räcker med ett sådant exempel för att förstå hur ovilliga den rika delen av världen är att släppa till av sitt – vårt – överflöd för att i någon väsentlig grad förändra livsförutsätrtningarna för den stora del av världens befolkning som lever av i princip ingenting. Se gärna det de s.k. G8-länderna nu i helgen så storstilat berslutat om – att satsa en mängd miljarder på mödravård och spädbarnsvår  – i ljuset av detta. Vad är det annat än smulor från den rike mannens bord. Inte bidrar detta till att i grunden förändra förutsättningarbna för barn och kvinnor i exv. Afrika. På sin höjd ett sätt att betala av på ett dåligt samvete. Problemet är att det vi i de rika länderna gör i princip bara lindrar nöden – den bidrar inte till att färändra de faktorer som bidrar till att hålla människor kvar i sin fattigdom.

Wallis skriver om hur en av de orsaker som gör att inte mycket händer när det gäller att förändra förutsättningen för världens alla fattiga, det är att ”den stora majoriteten av den rika hälften av jordens befolkning och i de övre två tredjedelarna i det amerikanska samhället har nästan ingen kontakt med dem som finns på bottern”. Så talar han om hur brist på rerlationer leder till bristande förståelse, medkänsla och engagemang. Med andra ord: vi lever som om den andre inte finns. Som om syd inte finns utifrån vårt nordliga perspektiv.

Wallis berättar om det som hänmde i ett sammanträde som leddes av den anglikanske  ärkebiskopen Rovan Williams, då någon i sittande sammanträde började knäppa med sina fingrar. ”Trettio tusen barn dör varje dag. Det innebär ett var tredje sekund – och det är så här ofta”, och så fortsatte han knäppa med sina fingrar. En gång var tredje sekund. Det blev helt tyst i sammanträdesrummet och ljudet av varje död ekade där i rummets tystnad. Det blir verkligen så fasansfullt som det är. Helt obegripligt. När allt annat pågår så dör ett barn var tredje sekund. Hur kan vi ta in det i våra liv? Hur kan vi låta detta påverka oss och de val vi gör? Var tredje sekund – under dygnets alla timmar – dör ett barn. Och vi låter detta hända i vår dans runt guldkalven! Herre förbarma dig över oss som inte ens låter detta påverka oss!

Wallis ägnar ett stort avsnitt om skapelsen och klimatutmaningen. Han hänvisar till en kolumnist i New York Times som skrev: ”Jag tror inte att Gud kommer att fråga oss hur han skapade jorden, men han kommer att fråga oss vad vi gjorde med det som han har skapat”. Visst är det bra formulerat! När vi strider om hur vi ska förstå Bibelns skapelseberättelse, så är detta inte särskilt angerläget för Gud själv.

Jim Wallis är oerhört kritisk till USA:s krig i Irak och Afganistan.Han hänvisar till en amerikansk senator som menar – och flera med honmom har hävdat samma sak – att USA:s många krig i hög grad handlar om att skydda tillflödet av olja. ”Om tillgången på det utländska bränslet är hotat offrar vi bara våra söner och döttrar för att säkra fortsatt leverans”.  Så fortsätter denne senator: ”Om inte folk börjar likställa´’blod med olja’ och se det som en moralisk fråga, en fråga om liv och död, kommer vi aldrig att se någon förändring i politiken”.

Mot slutet av boken återberättar Jim Wallis det en gammal cherokesindian berättade för sitt barnbarn: ”Min son, det finns två ‘vargar’ som slåss inom oss alla. Den ena heter Ondska. Den är ilska, avundssjuka, sorg, grämelse, girighet, arrogans, självmedlidande, skam, hat, underlägsenhet, löner, skrytsamhet, uppblåsthet och egoism. Den andra heter Godhet. Den är glädje, fred, kärlek, hopp, stillhet, ödmjukhet, vänlighet, välvilja, empati, generositet, sanning, medkänsla och tro”. Barbarnet tänkte efter en stund och sedan frågade han sin farfar: ”Vilken varg vinner?” Den gamle indianen log och svarade: ”Den som du matar”.

Fundera gärna vidare på denne gamle indians visdomsord! Jag tänker att det hör samman med det Wallis nämner alldeles i början av boken, nämligen detta om vilka frågor vi väljer att göra till våra? Vad har vi för prioriteringar? Hur ser vårt engagemang ut? Vad är det vi brinner för? Hur tänker vi om livet vi lever i relation till hur vi vet att andra människor lever i andra delar av världen? Ja, mindre än så går det inte an att ställa frågan.

Annonser

One Response to Var tredje sekund dör ett barn – och vi låter det hända!

  1. Frida skriver:

    tja, varenda sekund föds ju ett barn. Alla som dör är ju bara en tredjedel av dom som föds. Vi ligger på runt 7 miljarder människor och vi ska egentligen vara 1 miljard.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: