Bygga hus i.s.f att riva hus och riva murar i.s.f att bygga murar

Media – tidningen Dagen –  berättar dessa dagar om hur israeler och palestinier går samman för att återuppbygga hus på Västbanken som israelisk militär rivit ner. ”Housedemolishion” ingår som en strategi i israelsika myndigheters strävan att få palestinier att flytta från områden som man avser att göra något annat med – som att bygga bostäder för israelsika bosättare eller bygga på den mur som skiljer Västbanken från Israel. Det är egentligen inte möjligt för en utomstående att förstå vad det är för regler som gäller när det gäller att få tillstånd för att bygga hus på Västbanken. Israel skaffar sig dom lagar och regler man behöver för att uppnå sin strategi att få palestinska familjer att ge upp och flytta från områden som Israel gör anspråk på. Det är på många sätt en moment 22-situation. Jag vet att det inte är särskilt ovanligt att palestinska familjer som får besked om att deras hus ska rivas samtidigt får besked om att vill man klaga på det beslutet så ska det ske hos myndigheter som finns i  bosättningar dit palestinier inte har tillträde. Så införnaliskt ordnat! Som om det hela vore en lek.

Låt oss ändå tänka om det media nu rapporterar om som något av ett hoppfullt tecken. Som en symbol för hur det borde vara: bygga hus i stälet för att riva hus. Israeliska politiker och militärer gör tvärtemot vad de borde göra – de river hus i ställlet för att bygga hus. De bygger murar i stället för att riva murar. Det är så uppenbart hur kontraproduktiv den politiken är. Det säger sig självt att detta provocerar och lockar fram just den typen av reaktioner som inte bidrar till att skapa fred och samförstånd. Det är som om israeliska politiker använder den här typen av provokationer för att få tillfällen att visa världen hur opålitliga palestiner är och hur  angeläget det är att den israeliska militären slår till hårt mot dom som protesterar.

Jag kan inte se det fredliga i att riva hus och bygga murar. Hur tänker sig israeliska politiker att läget förbättras genom att ställa palestinska familjer på gatan? Blir den palestinska allmänheten mer välvilligt inställd till Israel genom detta? Gör dessa husrivningar det lättare för palestinska förhandlare när man sitter ner med israeliska dito ? Jag tror nog att politiker som premiärminister Netanyahu vet hur man gör för att skapa förutsättningar för fred och samförstånd, men man vill inte. Den bistra sanningen är att man inte vill. Som om man menar att det gagnar israeliska intressen att leva i det som närmast är en krigssituation, om än ett lågintensivt krig. Det återstår att se hur Netanyahu tänker sig göra efter det att det moratorium går ut i mitten av september vad gäller byggandet av fler bosättningar. Tragiskt nog komer detta att bero av vilka andra ut- och inrikespolitiska angelägenheter som president Obama är upptagen av. Politik, har vi lärt oss, är inte i första hand att vilja, utan en konst i att manöverera så att de egna intressena inte blir åsidosatta.

Jag gläder mig ändå över att israeler och palestinier går samman för att göra något som i sig är en hoppfull och fredlig handling. Jag tänker om detta som droppen som till slut ändå urholkar stenen, även om det är ett tidsperspektiv som gör mig nästan uppgiven.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: