”Bakåt eller framåt” eller berättelsen om konsten att skruva sanningen

Ingen gång är vi som väljare så intressanta som vart fjärde år då det är valrörelse. Däremellan tycks politiken många gånger leva sitt eget liv – många gånger oberoende av vad vi tycker. Nu är det just valrörelse på gång och jag måste erkänna att jag har en kluven inställning till valrörelser.

Bitvis tänker jag att en valrörelse med sina massiva kampanjer – just genom att vara så massiv – bidrar till att dra focus från politikens vardag med sina förtjänster och brister. Argumenten triggas och löftena vet ingen hejd. Det är som vore det julafton med en valrörelses dramaturgi som går ut på att synas och vara den som lovar mest. Det hela känns inte särskilt trovärdigt. Jag kommer ihåg hur det var i ett val för några perioder sedan då socialdemokraterna i Eskilstuna lovade storkovan till skolan, men strax efter det att valet var över förklarade att pengarna saknades. Kan man anmäla sådant till Allmänna reklamationsnämnden för vilseledande marknadsföring? Det är en sak att bedriva valrörelse – en annan att regera. När ska vi som väljare komma ihåg att det är på det viset, och mera minnas vad som hänt de gågna fyra åren och dra slutsatser av detta, än att låta oss bländas av valrörelsens fyrverkeri av lockrop?

Häromdagen presenterade Alliansen sin gemensamma satsning á 20 miljoner kronor. Man gör det enkelt för sig – som om vi väljare närmast är en samling idioter helt utan förmåga att förstå nyanser också i politiken. Temat som Alliansen går till val på är ”Bakåt eller framåt”. Oppositionens politik närmast störtar landet i fördärvet. Alla vet väl vilka vibbar som är förknippade med att beskyllas för att vara en bakåtsträvare. Den egna politiken har framtiden för sig. Så formulerar man sig i tilltal som ”Flum eller kunskap”, Sedelpress eller ekonomiskt ansvar”, ”Kolkraft eller ren energi”, ”Mer bidrag eller fler jobb”. Vem tror på att exv. skolpolitiken är så enkel som att alliansen står för kunskap och det rödgröna alternativet för flum – rakt av? Det här sättet att argumentera är ett sätt att skruva sanningen som närmaat slår tillbaka på politikerna själva. Varför ska vi tro på och rösta på partier som väljer att förytliga politiken på ett sådan sätt som alternativen nu är beskrivna? Ta oss väljare på ett större allvar! Om vi inte tas på allvar varför ska vi ta politiken på allvar? Det är en farlig balansgång som politiker och politiken nu beträder. Ytterst är det en fråga om hur vi värnar folkväldet så som det kommer till uttryck i vår demokrati.

Fundera gärnma vidare under valrörelsen över hur de politiska blocken beskriver varandra. Frågan om hur vi ser på den ”andre” är fundamental i tillvaron. Det gäller i allt från krig till kärlek. Hur vi ser på och talar om den andre utgör på många sätt grunden för vår samhälleliga gemenskap. Det är så lätt att nyanserna går förlorade när vi karikerar den andre och den andres ståndpunkter. Så lätt att skruva sanningen om den andre så att sanningen går helt förlorad. När försöken att beskriva verkligheten blir för klichéartad tappar vi kontakt med verkligheten. Om något, förutsätter politiken kontakt med verkligheten. Gud bevare oss för en politik som är tillkommen vid skrivbordet – ideologiskt fulländad – med en syn på oss människor som vore vi medel för att förverkliga denna skrivbordsprodukt.

Om en dryg månad är det val. Gå verkligen och rösta! Jag känner inte för att gå i ide och väljer därför att ta debatten där jag kan för att påminna politiker jag möter om det som är alldeles avgörande för mig. Då handlar det bl.a. om hur man tänker sig hantera flykting- och migrationsfrågorna. Det handlar om hur man tänker ”hantera” de som är långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna – dvs alla dom som befinner sig ute i samhällets marginal. Dom är i vilket fall som helst inte särskilt synliga bland dom som partierna vänder sig till i valrörelsen – åtmindstone inte så här långt. Jag tänker vara besvärlig och fråga runt om vad som döljer sig bakom dessa fluffigt tillskapade slagord och affischer.  Vad är det egentligen som gäller?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: