Dagen efter med lätt huvudvärk

Ja nog är det något av en dagenefterkänsla – dagen efter valet till kommun, landsting och riksdag. Vi är många som frågar oss vad det var som hände? Kanske är det mer avgörande vad som kommer att ske framöver? Hur kommer alliansens minoritetsregering att hantera sin minoritetssituation? Hur blir det med Sverigedemokraternas ytterst kaxiga kommentarer om att man kommer att sälja sig dyrt.  Är det förresten någon som kommer att vilja lägga ett bud på det detta främlingsfientliga parti erbjuder. Det är uppenbart att sverigedemokraterna har för avsikt att förändra livet i riksdagen. Vad händer om dom inte får som dom vill? Vi kommer förmodligen att få höra ett och annat från riksdagens talarstol som får många av oss att sätta i halsen. Jimmy Åkesson gjorde verkligen allt i allehanda intervjuver för att framställa sig som en som tar ansvar.

I Eskilstuna bli Sverigedemokraterna det tredje största partiet med åtta mandat i kommunfullmäktige. Har folk verkligen röstat på Sverigedemokraterna därför att man vill se deras politik genomförd eller är det så att rösterna mer ska ses som ett misstroende för etablerade politiker i allmännhet och den förda politiken i synnerhet? Nog är det en utmaning för den rödgröna majoriteten i Eskilstuna att leverera. Mycket behöver bli gjort – inte främst för att blidka den opinion som Sverigedemokraterna står för – utan för att förändringar verkligen behöver till. Det gäller inte minst skolan. Det gäller situationen för barn och ungdomar i Eskilstuna. Vi har verkligen inte tid att vänta särskilt länge på att se att saker och ting blir annorlunda. Vi är många som av olika skäl är ytterst otåliga.

Låt mig avslöja att jag röstade blankt i landstingsvalet. Vad jag kommer ihåg har jag aldrig någonsin röstat blankt i något val. Jag vill att min blanka röstsedel ska uppfattas som en protest mot det lättsinne som präglat de landstingspolitiker som under de gågna åren suttit i landstinget. Det är närmast uppseendeväckande att politiker – typ Jörgen Danielsson – har tillåtits hålla på. Som om han trott att det skulle gå att göra landstinget till ett eget litet kungadöme. Hur omdömeslös får en politker bli? Blir fundersam när jag hör hur socialdemokraterna i Eskilstuna tänker förära Jörgen Danilsson en ny position. Som om detta skulle vara tacken för hans ”insatser” i landstinget. Det är just den här typen av företeelser som gör att många tröttnar på det politiska livet. När för många håller varandra om ryggen.

Nu är det dagen efter! Hur ska det nu bli? Hör i medias rapporteringar idag om hur diskussionerna redan är igång. Hur Miljöpartister öppnar upp mot alliansen. Hmmm! Hur socialdemokrater redan sitter för att analysera det som hänt.

I morgon lämnar jag landet! Inte för evigt, men för en vecka. Vi reser en grupp esklstunabor till Israel och Palestina. Tidningen Folket skriver om det idag. Hajade till när jag slog upp dagens Folket och såg den stora bilden. Det framstår ju som något närmast märkvärdigt att vi ska iväg. Spännande ska det i alla fall bli. Vi kommer att befinna oss i Betlehem och Jerusalem dagen då moratoriet för bosättarbyggandet går ut. Vad kommer då att hända? Hur högt är premiärministern Natanyahu beredd att spela? Är han beredd att sätta hela den USA-initierade fredsprocesen på spel? Ska bli spännande att på plats se och höra vad som sker. Vi kommer att möta många människor som ska få berätta om det som händer och sker och hur det är att leva i konfliktens skugga. Vi har massor av frågor att ställa? Mycket vi vill veta. Vi får se hur mycket klokare vi blir. Ett och annat kommer vi ha att berätta. Utgår från att vi har ett och annat att läsa in oss på då vi kommer tillbaka till Sverige – en dryg vecka in på denna politiska baksmälla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: