Rasism är rasism om än klädd i israelisk militäruniform

1985 publicerade kyrkorna i Sydafrika ett dokument där man beskrev hur apartheid skapade ett helvete för så många. Hur ett folk, dessutom i minoritet, menade sig ha rätt att dominera över ett annat folk. Hur lagar stiftades som reglerade allt i en människas liv enbart på basis av etnisk tillhörighet. Så bestämde Sydafrikas vita minoritet var svarta skulle få lov att sitta, i vilka bussar de skulle få åka och att de inte var betrodda att rösta i allmänna val. Apartheid skapade ett system av rasism. Svarta sydafrikaner levde som främlingar i sitt eget land som en andra klassens medborgare. Dokumentet från de sydafrikanska kyrkorna bidrog till att skapa det internationella tryck som till slut fick apartheidsystemet på fall. Det var inte utan triumf när Nelson Mandela 1994 valdes till Sydafrikas president.

2010 presenteras nu ett liknande dokument. Nu är det kyrkorna i Palestina som skrivit sig samman i ett dokument som bl.a. beskriver hur det palestinska folket håller på att fördrivas från sitt eget land. Hur Israel stiftar lagar som har till syfte att förvandla ockupationen av palestinsk mark till en närmast demokratisk handling. Lagar som bidrar till att hålla två folk åtskilda.

Det som nu sker på Västbanken och i Gaza är på många sätt en parallell till apartheidtidens Sydafrika. Samma etniska diskriminering. Samma retorik. Samma rädsla. Samma självklara rätt varmed ett folk dominerar ett annat folk. Samma system av lagar och förordningar som med närmast retoriska hänvisningar till säkerhetsläget styr över människors liv och vardag. Lagar och förordningar som närmast dehumaniserar ett folk. Som tror sig kunna skapa säkerhet på ett annat folks bekostnad.

Tidigare ärkebiskopen Desmond Tutu har beskrivit situationen på Västbanken och på Gazaremsan som mer utsatt än vad det någonsin var i apartheidtidens Sydafrika.

I det palestinska kyrkodokumentet beskriver man hur Västbanken är på väg att styckas upp av den s.k. säkerhetsmuren, hur bosättningarna breder ut sig på ockuperad mark och hur människor förödmjukas vid de militära vägspärrarna.

Låt oss kalla det för vad det är – apartheid och rasism. Apartheid är apartheid var den än uppträder. Rasism är rasism om än klädd i israelisk militäruniform. I det palestinska kyrkodokumentet uttrycker man sin frustration över att världen tycks blunda för vad som pågår – som om apartheid och rasism i Palestina är ett rimligt pris för det dåliga europeiska samvete som präglade tillkomsten av staten Israel. Självklart är det palestinska folket förundrade över att världen tycks nöja sig med att engagera sig i den här frågan bara om det gynnar den egna utrikespolitiken. Vad kan man annat än uppleva sig vore man brickor i ett storpolitiskt spel.

När det palestinska dokumentet bl.a. föreslår en ekonomisk och handelsmässig bojkott av allt som ockupationen producerar, gör man det som ett uttryck för en handling av icke-våld. För detta har man kritiserats från flera håll. Den avgörande frågan kvarstår. Hur menar vi att det palestinska folket ska få reagera och hur tänker vi om att exv. EU och USA ska förhålla sig? Varför var det OK och så angeläget att delta i bojkotten av apartheidregimen i Sydafrika, men inte i en bojkott av Israel? Varför ska vi ”lyfta på hatten” för det som pågår på Västbanken och i Gaza? Säg mig varför? Varför yvas över vad våra insatser hade för betydelse i Sydafrika, om vi nu inte är beredda att stå upp för ett annat folk som är på väg att smulas sönder av samma apartheid och rasism.

Dokumentet ”Ett sanningens ögonblick” Kairos Palestina finns att beställa från Studieförbundet BILDA – www.bilda.nu. Gör det och läs det! Låt detta dokument få inspirera till ett fördjupat studium om kyrkan i det vi ibland talar om som det heliga landet. Kyrkor som är på väg att helt utplånas och nu – närmast desperat – ber oss om att åtmindstone ge dom den tid det tar att läsa igenom det dokument däöe man själva beskriver sin situation. Det är inte mycket begärt – men det är vad man ber oss om.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: