Kan konsten få murarna att falla?

Det är närmast ett brutalt möte – mötet med den mur som skiljer Västbanken från Israel. Berlin-muren – såsom den en gång såg ut – framstår som närmast pygméaktig i jämförelse med den 8 meter höga betongmur som slingrar sig fram i landskapet. Muren började byggas 2002. Totalt beräknas muren bli 67 mil – fyra gånger längre än Berlin-muren. En sak hade väl varit om muren dragits längs den sk.k gröna linjen – stilleståndslinjen från 1967. Verkligheten är att endast 20% av muren följer denna gröna linje. 80% av muren beräknas ligga på occuperat område. När israeliska politiker och militärer talar om muren som en säkerhetsmur, så är det svårt att tro att detta är den egentliga sanningen. Varför då inte dra muren utefter den gröna linjen? Det är klart att också bygget av denna mur och varianter av av olika avspärrningsanordningar är till för att säkerställa Israel mer av mark. Muren har egentligen inget annat syfte än att säkerställa occupationen.

Muren sätter sin prägel på mycket av livet i exv. Betlehemsområdet. Muren gör Betlehem till närmast ett fängelse. Den slingrar sig fram runt sta´n i en sträckning som inte har annat syfte än att begränsa livsutrymmet för de som bor i Betlehem, Beit Sahour och Beit Jala. Det är inte annat än en deprimerande syn att gå utefter detta monster. Muren har gjort vissa delar av Betlehem helt tom på folk. Det som tidigare var intensiva gatustråk ligger nu helt öde.

Muren har på insidan kommit att bli som ett klotterplank där människor skriver av sig sin depression och vrede. Det är på ett sätt imponerande konstverk som målats på dessa enorma betongytor. Jag vet att det bland palestinier råder delade meningar om allt detta. En del menar att alla dessa målningar närmast förskönar det brutala i att muren finns där. Samtidigt kan jag förstå människors behov av att få ge uttryck för sin vrede och sitt motstånd. Någonstans måste den få komma i dagen. Flera gånger har jag – då jag varit i exv. Betlehem – tänkt att jag mer systematiskt skulle vilja gå utmed muren och dokumentera det som skrivits och målats där. Det är som upplagt för en bok – en dokumentation av en av vår tids mest monstruösa illdåd. Texterna och bilderna är ändå ett hoppfullt uttryck för att människor inte bara finner sig i hur det är.

Här väljer jag att visa några bilder som exempel på hur det kan se ut!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: