Nu är det Världens Barn som gäller!

På många sätt är det barnen som tar stryk i världens alla konflikter. Barnen berövas sin framtidstro. Barnen berövas sina möjligheter till utbildning. Ofta är det barnen som blir måltavla för vuxnas vrede och frustration. Barnens hälsa som förröds. Barnen som blir som brickor i vuxenvärldens spel om makt. Som om barnens liv inte har något värde.  Det är så lätt att tänka bort den som närmast är maktlös. Den vars röst inte räknas. Den som inte själv orkar stå upp för sin rätt.  Det är de här barnen det handlar om i insamlingskampanjen Världens Barn. Nu är vi på gång igen. I själva verket är vi på väg in i slutspurten av 2010 års kampanj. Mycket har redan hänt. Mycket återstår.

I Eskilstuna strävar vi efter att på nytt samla in över 1 miljon kronor. I Världens Barn-kampanjen totalt räknar vi med att i.o.m årets insamling ha samlat in ca. 1 000 000 000 kronor – fantastiska 1 miljard kronor. Visst är det så att vi är med om att göra skillnad för många av världens barn. Ändå är det vi samlar in mest att likna vid smulor när vi jämför med annat vi i den rika världen spenderar  på så mycket annat. Likväl är detta resurser som förändrar livet för så många.

Flera gånger har jag i årets kampanj mött människor som ifrågasatt om pengarna verkligen kommer fram till det vi säger att pengarna ska användas till. Skandalerna i bl.a. Röda Korset har satt sina spår. Det finns en misstänksamhet hos många. Jag tänker att Världens Barn-kampanjen också är en möjlighet att ta debatten om biståndets vara. När biståndsminister Gunilla Carlsson – som vad jag förstår har fått förnyat förtroende på sin post – tycks tveka om biståndet, så är det dessto viktigare att vi som företräder landets olika biståndsorganisationer kliver fram för att både peka på behoven och samtidigt bidra till att fylla en del av dessa behov. I Världens Barn-kampanjen är det faktiskt mer verkstad är storstilat prat. Vi gör mer än vi pratar. Jag uppskattar att få vara en del i ett projekt som detta som är så inriktat på att handla – ett projekt som så tydligt signalerar att allt räknas. Dessa nästan 1 000 000 000 kronor vi snart samlat in är på många sätt resultatet av alla de enkronor, femkronor, tior och tjugor, femtiolappar och hundralappar som så många knölat ner i våra insamlingsbössor. I det gågna veckoslutet samlade vi som representerar DIAKONIA in nästan 8 000 kronor. Totalt har vi så här långt samlat in nästan 70 000 kronor. I sta´n som helhet redovisade vi i veckan ett insamlingsresultat på mer än 600 000 kronor. Då vet jag att kanske upp till 300 000 kronor ännu ej är redovisade – förmodligen mer än det. I slutet av veckan vet vi hur det blir. I TV-galan på fredag kommer man att redovisa de kommuner som ligger i topp i den s.k. storstadskampen – den vi i Eskilstuna vunnit fyra år i rad. Mycket talar för att vi kommer att vinna också 2010. Problemet med det är kanske att luften går ur den här tävlingen, då inga andra storstäder tycks ha någon chans att klå oss. På söndag kväll hoppas jag att vi vet lite i hemlighet sådär vet mera. På tisdag kommer hela resultatet att offentligt redovisas i SVT:s Go´kväll.

Jag är på många sätt imponerad över eskilstunabornas givmildhet. Vi har ju stått med våra insamlingsbössor i veckor. Vi står där och sträcker uppfodrande fram våra bössor, och många ger och ger och gör det med stor glädje. Många uttrycker hur viktigt man tycker det är. Så tänker jag att Världens Barn-kampanjen och alla bössinsamlare som finns ute på sta´n gör en instas på det viset att vi förlöser människors beredskap att bry sig om en annan. Jag har sagt det förrut, och jag säger det gärna igen, att jag tror att Världens Barn-insamlingen hjälper till att förändra bilden av Eskilstuna. Eskilstuna är i första hand inte en stad full av kriminella, utan en stad av vanligt folk som bryr sig om andra. Jag önskar att bl.a kommunen skulle förstå att dra nytta av detta på ett mer radikalt sätt än vad man hitintills gjort. Gott och väl med fler förertagsetableringar och annat som kommunens ledning ser som en fjäder i hatten, men lika viktigt tänker jag att exv. Världens Barn-kanmpanjen är för att ge bilden av Eskilstuna ute i landet. Detta borde kommunens marknadsförare förstå att ”utnyttja”.

Nu har vi några dagar kvar. Låt oss utnyttja dom för att göra skilland för Världens Barn!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: