Varför gör dom på detta viset?

Det är onekligen en märklig läsning som bl.a. Eskilstuna-Kuriren bestått oss med under ett antal veckor. Jag tänker på detta som handlar om politikerarvodena i landstinget. Om inte detta är lekstuga så vet jag inte…Som om pengarna inte är på riktigt. Var någon annanstans skulle det vara möjligt att få behålla felaktigt utbetalade löner eller arvoden? Ge mig gärna ett tips…Att när det uppdagas att jag fått ut för mycket lön eller arvode till slut få rätt att behålla pengarna? I Sörmlands länds landsting är det tydligt så – åtmindstone om man är politiker. Försöker politkerna månne säga att vi som besöker en vårdcentral kan göra lite som vi vill när det gäller att betala vår vårdavgift. Det är nämligen inte så noga med landstingets pengar.

Jörgen Danielsson – s-politker – förklarade för nu bra många veckor sedan hur han bestämt sig för att sluta med omedelbar verkan. Med liter darr på rösten lät han förstå att han nu tog sitt ansvar för det som skett. Så menade han att också andra borde göra detta. Så tyckte vi det var bra att åtmindstone en förstod att ta ansvar. Heder åt Jörgen Danielsson! Nu framstår denna som det tycktes så resoluta handling som närmast ett spel för gallerierna. Så står vi där med lång näsa. Danielsson lämnade aldrig in någon avskedsansökan. Tiden gick och tiden gick. Nu har det skett i samband med att landstingets majoritet beslutat att det är OK att Danielsson och några till får behålla de felaktigt utbetalade arvodena och tydligen får behålla denna felaktigt satta arvodesnivå i något som liknar uppsägningstid. Det handlar för Danielsson och några andra om stora pengar. Det var t.o.m så att en moderatpolitiker talade om att behöva ta ett lån för att kunna betala tillbaka sin del.

Hur ska man förstå detta på annat sätt än att politikerna håller varandra om ryggen? Så undrar politikerna varför så få engagerar sig i politiken. Det som för alla oss vanligt folk framstår som solklart att pengarna naturligtvis ska betalas tillbaka därför att man fått dom helt felaktigt, det är i dessa landstingspolitikers ögon närmast OK. Låt Danielsson och andra behålla dessa pengar. Det verkar närmast som att här finns fler lik i garderoben. Så gör man det man kan för att få slut på debatten. Detta är skandalöst! Jag tillhör dom som i protest röstade blankt i just landstingsvalet. Som just en protest! Nu vet jag att vi var många som gjorde på samma sätt. I inget annat val var antalet blankröster så stort som till landstinget i Sörmland. Men det tycks majoriteten i landstinget skita i. Som om vi väljare är som luft. Som att man är helt döv för våra protester. Som att man tror att man kan fortsätta leka med våra pengar, samtidigt som bl.a. vården utsätts för besparingskrav. Varför gör dom på detta viset? Berätta den som vet!

Så läser jag om hur premiärminister Netanyahu godkänt byggplaner för nya bosättningar i Jerusalems närhet. 240 nya bostäder ska byggas i två omstridda områden. Samtidigt är det just den här frågan som sätter käppar i hjulet för fredssamtalen med den palestinska myndigheten. Varför gör dom på detta viset? Det är som också detta är en lek. Som om Netanyahu och andra i den israeliska regerignen inte tar samtalen med palestinierna på allvar. Som om förhandlingarna bara är ett spel för att förhala en överenskommelse. Så ger man sig tid för att bygga än flera bosättningar. Till slut finns i realiteten inget att förhandla om och Netanyahu och andra kan belåtet torkar sig om munnen – tänker att detta var en riktig ”mumsbit”. Mitt framför världssamfundet som levererat ett och annat uttalande, men inte gjort något som riktigt tvingat Israel att ta sitt förnuft till fånga. Jag vet inte vem som vet vad som i realiteten tilldragit sig i kontakterna mellan USA och Israel. Vad har Obama sagt? Vad har han lovat? Det är alldeles uppenbart att det inte varit något som fått Netanyahu att ta reson. Han fortsätter ju som om ingenting sagts eller gjorts. Och så hävdar han att palestinerna ska visa god vilja och fortsätta förhandla. Är det ingen som ser vad det är som håller på att hända?

Uppe på allt detta har den israeliska regeringen beslutat om en lag som tvingar de som ansöker om medborgarskap i Israel att  svära en ed där man erkänner Israel som judisk stat. Media berättar nu om hur folk går ut på gatorna och protesterar mot denna som man menar rasistiska lag. Lagen är en eftergift för den närmast koleriske utrikesministern Liebermann. Jag tänker att lagen ytterligare bygger på denna ”judiska stat” som just rasistisk. Liebermann bidrar till att bygga ett system som allt mer liknar en apartheidstat. Det är så uppenbart att det som pågår i Israel och på de occuperade områdena är en etnisk rensning. När detta ägde rum i det forna Jugoslavien hade EU och andra hög svansföring. Man gick t.o.m. in med militär. Men nu, när det gäller det palestinska folket, händer inte särskilt mycket. Som om världssamfundet i smyg bestämt sig för att låta detta ske. Ett folk mer eller mindre…Varför gör dom på detta sättet? Ja, varför gör dom på detta viset?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: