Det ligger något sunt i att låta sig oroas av döden.

Om bara några dagar är det Alla helgons dag. Granriskransarna och gravljusen i butikerna skvallrar om att något är på gång. Dagens Nyheter inleder idag en serie på temat ”begravningar, sorg och att hitta glädjen på nytt”. Julen har sitt advent och påsken sin fastetid men när det gäller Alla helgons dag får vi förbereda oss så gott det går. Efter helgen – när skolovet är över – samlar vi ett par klasser från Björktorpsskolan ute på S:t Eskils kyrkogård för att tala om döden och berätta om hur en begravningsgudstjänst går till. Detta har vi gjort i över tio år och vi har på det här sättet mött en bra bitr över 1000 skolelever i viktiga samtal. Jag tror att vi genom att tala om det svåra gör det lite mindre svårt. Jag tänker att vi gör en insats genom att dra fram döden i ljuset. Mycket av det som hör döden till har vi förpassat ut ur vardagslivet- som om vi tror att döden kan bevekas om vi lever som om döden inte finns. Som om döden låter sig tänkas bort ur tillvaron. Nog säger detta något om den moderna människans sätt att tänka om livet.

Inte ens döden får oss längre att stanna upp. Jag vet att detta inte gäller i alla lägen, men jag har mött det så många gånger att jag törs säga att det inte bara sker som undantag. Det tar sig bl.a. uttryck i att det ibland är nästan ogörligt att hitta en tid för en begravning, då nästan ingen är beredd att rucka på det man planerat. Det är än det ena, än det andra. I inget annat land dröjer det så länge från det en människa dör till att begravningen äger rum. Vad säger detta om vårt sätt att leva?  Från begravningsbyråerna hör jag om hur det bli vanligare att anhöriga väljer att inte ha någon begravning alls. Det är onekligen så att mycket har förändrats i vår inställning till döden. Återigen – det säger något om hur vårt samhälle har förändrats. Inte ens döden får hejda oss i vår framfart. Nog finns det något av mänsklig hybris i detta. Inte ens döden får oss att självklart stanna upp. Hmmm!

Jag tänker att vår hållning till döden säger något om hur vi tänker om livet. Om inte ens döden får oss att stanna upp i livet, vad säger då det om vårt sätt att leva? Har just läst Owe Wikströms lilla bok ”Till längtans försvar  eller vemodet i finsk tango”. Wikström citerar bl.a. den antike Seneca som levde ca 55-39 f.Kr. Seneca skriver bl.a. så här i en reflektion på temat: ”Om livets korthet”: ”Livet är däremot några korta och oroliga ögonblick för dem, som ingenting minnas eller veta om det förflutna, medan de försumma det närvarande och gå i fruktan för vad som komma skall. När de stå inför slutet, då först inse de, men för sent, att de under ett helt liv ingenting uträttat ehuru de jämt haft mycket att göra”. Det var just detta – och det är som om ingenting hänt på 2000 år: ”ehuru de haft mycket att göra”. Det finns något oroligt över vårt sätt att leva. Som att vi inte vågar se vad det blir av livet. Som om vi är rädda för att möta sanningen om vårt sätt att leva. Som om vi räds tanken att det vi gjort inte skulle hålla måttet. Att vi inte tror oss mäkta med ångern över att det inte blev som vi tänkte eller hoppades.

Min erfarenhet är att om vi vågar ta in kunskapen om dödens realitet, så skärper det synen på livet. Hur motsägelsefullt det än kan låta.  Det är som om tanken på döden kan hjälpa oss till att se vad som är viktit i livet. En insikt om att leva livet här och nu. Att inte skjuta det vi längtar efter till den dag då vi går i pension. Jag vet egentligen inget så trasgiskt som människor som lägger all sin energi på arbete och möda  och säger att det där man egentligen längtar efter att få göra, det får bli en sak när man blir pensionär. Då ska drömarna förverkligas – och så dör man just då man tänkte leva ut sina drömmar. 

Det ligger något sunt i att låta sig oroas av döden. Jag tänker att Alla helgona-helgen erbjuder oss ett sammanhang att i dödens närhet tänka mer på livet. Och att livet mår bra av detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: