Tobias Billströms enkla logik: den som inget hör och ser behöver inte bry sig

Nu trappas ”kriget” upp om de kristnas situation i Irak. Massakern i den katolska katedralen i Bagdad i söndags var inget annat än just en massaker. Fader Adris Hanna, präst i den syrisk-katolska kyrkan i Sverige berättar i tidningen Dagen om vad som hände:

” En av prästerna, min vän Fader Wassim, säger till dem att sluta. En av killarna går fram till honom och skjuter honom i halsen och han faller ner till marken i en blodpöl. Den andra prästen, Fader Tahir, försöker hjälpa men blir skjuten på fläcken. När hans bror störtar fram att hjälpa blir han också ihjälskjuten. När deras mor gråter och försöker hindra terroristen blir hon skjuten och allvarligt skadad, säger Fader Adris Hanna som är förundrad över de överlevandes berättelser från tragedin. ”En lek för dem”- De beskrivs som erfarna mördare, de var ”skickliga” på att döda. Folk säger att de dödade som konst. Och det verkar som att det var som en lek för dem att skjuta människor, säger Fader Adris Hanna som med gråt i halsen återger en påfrestande händelse. – En av terroristerna sliter ut ett fyramånader gammalt barn från mammans famn och kastar det upp i luften. Sen så försökte de skjuta ihjäl barnet innan det slår i marken, säger han med gråt i halsen. – När en man skjuts ihjäl så börjar hans son att gråta vilt. Han är fem år och mamman försöker tysta honom men han fortsätter att gråta. Då säger en av männen, vi ska få tyst på ungen, och skjuter honom i huvudet, säger Fader Adris Hanna. Sökte skydd i sakristian. När de församlade insåg att de inte hade någon väg att fly var det många som sökte skydd i sakristian. – Men det fanns ingen respekt hos de här människorna, de gick in till sakristian och avrättade alla, säger Adris Hanna. När attentatsmännen förstod att säkerhetsstyrkorna försökte ta sig in i kyrkan valde de att spränga sig själva i luften, har överlevande berätta. – De ställde de sig mitt bland folk och sprängde sig själva för att ta med så många som möjligt, säger han”.

Frågan om de kristnas situation i Irak har sedan länge varit helt oacceptabel. I Eskilstuna finns en stor grupp kristna från Irak som väntar på att avvisas. Svenska myndigheter har gjort avvisningarna till Irak till en närmast industriell hantering. Svenska myndigheter visar prov på sin initiativkraft och har tagit på sig ansvaret att samordna avvisningar från flera länder. Flera flyg går varje vecka. På frågan om vad som händer då dessa människor närmast dumpas i Bagdad så svarade Tobias Billström i en radiointervjuv för en tid sedan ungefär – ”vem bryr sig”. Tobias Billström tycker inte att svenska myndigheter har anledning att hålla koll på vad som händer de man lämnar på flygplatsen i Bagdad. Billström har blivit något av en världsmästare i att köra huvudet in i busken. Har man inget sett och har man inget hört så har man naturligtvis ingen anledning at bry sig. Så enkel tycks Tobias Billströms logik vara. Problemet är just att den är alltför enkel. Situationen i Irak är långt mycket mer komplicerad än så. Men det passar inter Tobias Billströms verklighetsuppfattning. För Billström gäller att så snabbt det bara går få ut alla som nu vistas olagligt i Sverige. Så må det gå hur som helst för alla dessa.

Idag rapporterar bl.a. Ekot att Europadomstolen skickat ett brev till bl.a. den svenska regeringen med en begäran om att alla planerade avvisningar till Irak ställs in. I Holland har myndigheter bestämt att följa denna uppmaning. I Sverige fortsätter avvisningarna tills vidare.

Tidningen Dagen har tagit intiativ till en namninsamlingsaktion för att få svenska myndigheter att ändra sig. På söndag kl.14.00 möts vi till en demonstratiomn i Esklisltuna mot våldet i Irak . Vi möts på Fristadstorget kl.14.00. Demonstrationen kommer att gå till Klosters kyrka för en avslutande förbönsstund.

Nu är tid att höja tonläget gentemot sveriges regering och Migrationsverket! Att nu fortsätta skicka tillbaka kristna till Irak kommer i många fall att vara detsamma som att skicka människor i döden. Så mycket har hänt att vi kan säga att vi vet det. Fortsätter Tobias Billström och Migrationsverket  ignorera detta går botten ur svensk flyktingpolitik. Då återstrår inget av den humanitet man säger ska prägla svensk flyktingpolitik.  Det är inte bara grunderna i svensk flyktingpolitiken son nu står på spel. Nu gäller det grunden för hela vårt samhällsbygge och den humanitet som den bygger på. Slå undan en av vårt samhälles grundstenar och hela samhällsbygget svajar betänkligt. Är det så vi vill ha det? Inte jag i alla fall.

Annonser

2 Responses to Tobias Billströms enkla logik: den som inget hör och ser behöver inte bry sig

 1. Lelle skriver:

  Helt rätt! Sverige har länge sänt tillbaka kristna från de muslimska länderna med motiveringen att det inte är farligt för kristna, åtminstone inte om de ligger lågt med sin tro.

  Skall de inte ha rätt att gå i sin kyrka? Dessutom vet man mycket väl vem som är kristen eller inte. Det är bara att konstatera att vi snart inte har några kristna kvar i muslimvärlden.

  Man kan då fråga sig varför vi så gärna tar emot muslimer som flyr sina egna länder…..

  Det är en skam för Sverige om man inte omedelbart ger alla kristna från dessa utsatta länder uppehållstillstånd och asyl, om så behövs.

 2. ac skriver:

  Håller med om att man bör ej skicka de kristna tillbaks till de ”muslimska” länderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: