Läge för Carl Bildt att ta på skyddsvästen och åka till Bagdad

Tidningen Dagen refererar under dagen en ärkebiskop i Syrisk ortodoxa kyrkan som uppmanar kristna att lämna Irak. Athanasios Dawood menar att det som nu drabbar de kristna i Irak närmast är attr besdkriva som tecken på att ett folkmord är på gång och att det inte längre finns någon plats för kristna i Irak. I en gudstjänst i går i London uppmanade han de kristna i Irak att lämna landet.

Dagen skriver:

”- Sedan 2003 har kristna inte haft något skydd. Vi har förlorat många av de våra och de har bombat våra hem, våra kyrkor och våra kloster, säger ärkebiskopen till BBC News.  Alla hatar de kristna. Under Saddam Hussein levde vi i fred och ingen attackerade oss. Vi hade mänskliga rättigheter och skyddades av regimen men nu är det ingen som tar vårt parti.

Kyrkoledare har genom åren ofta gett kristna rådet att stanna i Irak och arbeta för att stärka sin ställning, men tecken tyder nu på att denna policy kan vara på väg att ändras. Ärkebiskop Athanasios Dawoods utspel är en fingervisning om att så kan vara fallet”.

Vore jag nu migrationsminister eller generaldirektör på Migrationsverket skulle jag ha anledning att fundera över hur det nu kommer att bli. Jag skulle bli ytterst överraskad om inte vi kommer att få se en dramatisk ökning av kristna irakier som kommer till Sverige för att söka skydd. Om inte det som nu händer de kristna i Irak är tillräckliga skäl för att bevilja uppehållstillstånd så förstår jag inte hur politiker och myndigheter tolkar vad som bl.a. är humanitära skäl. Nu flyr folk Irak för att rädda sina liv. Kan det bli mer dramatiskt än så? Vad mer behöver till för att ändra Migrationsverkets praxis? Nu måste svenska myndigheter förstå att tillhörigheten till en grupp måste vara tillräckliga skäl för att få uppehållstillstånd. Det håller inte att hänvisa bara till individuella skäl.

Nu är det också läge för Carl Bildt att ta första bästa flyg till Bagdad för att leta upp ansvariga politker för ett ett rejält och uppriktigt samtal. Det vore ytterst tragiskt om alla kristna lämnar Irak. Samma sak som nu är på väg att hända i Palestina. I realiteten samma utrensning som pågår i Irak som i Palestina. Bara det att i Palestina sker  det med mer subtila metoder. Som om de kristna i Palestina bildligt talat svälts ut. Till slut återastår inte något annat än att ge sig av. I Irak sker det i blodiga attentat. Detta är en stor tragik för Kristi kyrka. Reaktionerna står inte i proportion till det som nu sker. Carl Bildt som i alla lägen står upp för gemensamma tag i EU borde nu ta frågan om de kristnas situatuion i Irak till just sina kollegor i EU. Vad mer behöver ske för att detta ska hamna högst upp på den politikska agendan? Det håller inte längre att skjuta det som nu sker i Irak framför oss. Saker och ting behöver ske och det NU!

Så, Carl Bildt, på med skyddsvästen och ge dig iväg till Bagdad! Det brådskar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: