Varför detta hat mot andra troende?

I helgen har flera nya demonstrationer genomförts för att protestera mot våldet i Irak. Demonstrationerna har inte minst varit ett uttryck för solidaritet med de drabbade kristna i Irak. I S:t Eskilskyrkan  fick vi i gudstjänsten igår ett vittnesbörd om vad som händer. Rent groteska berättelser om våld och mördande. Jag skrämms över en situation där mäsnskligt liv inte längre är något värt och därför kan man utföra rena bestialsika handlingar mot bl.a. kvinnor och barn. Vi fick bl.a. höra om en ung kvinna som just fått veta att hon var gravid och som gick till kyrkan för att tacka Gud för detta. När kyrkan invaderades av terrorister våldtogs hon och därefter dödades. Hur kan det bli så här? Är detta vad islam står för? Varför detta hat mot andra troende? Jag tänker att all form av religionsdialog helt havererar när en part önskar livet av den andre.

Läste i söndagens Dagens Nyheter om en kristen kvinna – 45-åriga Asia Bibi –  som dömts till döden för hädelse. Enligt människorättsorganisationer” började bråket när andra kvinnor, också de lantarbetare, vägrade dricka vatten som Asia Bibi hämtat. De menade att vatten som hämtats av en kristen var orent”. Kvinnan protesterade och några dagar senare arresterades hon anklagad för att ha hädat profeten Muhammed. Efter att ha tillbringat ett år i en fängeslecell har hon nu dömts till döden. Hur blir det så här? Är detta vad islam står för? Hur ska vi hantera exempel som detta då det kommer till dialog religioner emellan? Vad händer med religioner när de närmast occuperas av denna typ av oförsonlighet? Är det längre religiion det handlar om?

Nu hävdar en del – hörde en radiointervjuv i helgen – att det nya politikska läget i Irak kommer att förändra läget. Få är beredda att tro detta. En kompromiss som den som regeringen i Irak nu kommit till på, den bådar inget gott för framtiden. Frågan om de kristnas sitautuion i Irak är inte löst med detta.

Migrationsverket ligger på för att få fler iralier utvisade – som om ingenting hänt. Som om man är både döva ocvh blinda för det som nu sker. Verket har närmast mörkat informationen från Europadomstolen att den som överklagar en avvisning till domstolen får sin avvisning inhiberad. Detta har Migrationsverket inte velat berätta, och när det kommer till offentlighetens kännedom vägrar verket att informera de irakier som står på tur att avvisas. Så agerar en av våra svenska myndigheter! Inte är det så särskilt hedersamt!

Våra protester måste fortsättningsvis handla om att påtala för Migrationsverket att problemet för de kristna i Irak inte är personliga, utan just relaterade till att man tillhör en grupp som är förföljda. Identiteten är just knuten till en kollektiv förståelse av tro och religion. När ska Migrationsverkets handläggare förstå detta? Någon har nämnt om att man tillämpar ett sådan kollektiv synsätt på hbt-personer från Irak. Trots att man hävdar att det bara är individuella skäl som gäller. Kyrkans Tidning skriver om detta i sitt senaste nummer.

Många företrädare frå iraks kristna råder nu sitt folk att lämna Irak. Det finns inte längre något tryggt hörn i Irak att fly till. Det finns skäl att tro att många kommer att fly till Sverige. I Eskilstuna finns redan en bit över 150 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och nu gömmer sig. Något måste ske! Att som nu lägga allt krut på att jaga upp dessa männiaskor för att flyga dom till Bagdad är inte förenat med en humanitär flyktingpolitik. En annan ordning måste till! Det är onekligen en feg inställning att som Fredrik Reinfeldt hänvisa till Migrationsverket. Det går an att två sina händer såsom Reinfeldt gör. Ändå är det ju han och regeringen som kan ta initiativ till att stifta nya lagar. Varför är det bara några få politiker som tycks engagerade i denna fråga?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: