”En smula självkritik skadar inte”

Gläder mig åt att min gamle arbetskamrat Jan-Olof Johannsson igår vigdes till biskop i Växjö stift. Skickade några rader med gratulationer i samband med att han valdes. Vi jobbade ihop i mitten av 1970-talet i Frikyrkliga Gymnasiströrelsen (FKG). Då bodde vi i Nässjö. Jan-Olof med ett förflutet i Alliansmissionen och gospelkören Coralerna och hans hustru Anna med förlutet i Missionskyrkan som dotter till en pastor – på den tiden i Katrineholm. Nu intar de båda med sin familj det pampiga biskopssätet Östrabo i Växjö. Jag ska bestämt försöka ta mig till Växjö för att besöka Jan-Olof och Anna! Jag har ju t.o.m skriftligt på att jag är välkommen. Vill du läsa mer om Växjös nye biskop så gör det här.

Uppskattar Dagens Nyheters engagemang för att få Migrationsverket att ändra sig när det gäller de kristna irakiernas situation. Så här långt kör Migrationsverket på som om inget hänt i Irak. Verket står fast vid att det visst är säkert att skicka tillbaka de kristna irakier som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Det är svårt att förstå Migrationsverkets närmast militanta inställning i detta. Migrationsminister Tobias Billtröm ligger på i kulisserna och det är alldeles uppenbart att han gjort det till en av sina viktigaste politiska frågor att få fart på utvisningen av alla de som finns i Sverige med utvisningsbeslut.

I går ägnade DN sin huvudledare år Migrationsverkets närmast njugga inställning till Europadomstolens tidigare vädjan om att inte skicka tillbaka kristna irakier till sitt hemland. Europadomstolen vill veta hur Migrationsverket tänker om hur säkert detta är. I stället för en smula ödmjukhet går Migrationsverkets rättschef ut och anklagar Europadomstolen för en närmast lättsinnig hantering av de överklaganden som kristna irakier skickat till Europadomstolen. Som om verket alltid vet bäst.

Bra när DN skriver om Europadomstolen: ”Det är ett rättsligt system som är värt att försvara. Därför borde regeringen och migratrionsminister Tobias Billström se till att vårt land lojalt följer Europadomstolens uppmaningar. En smula självkritik skadar inte heller. Sverige anklagar görna andra länder för brott mot mänskliga rättigheter. Men när vårt land drabbas av kritik är det tydligen någon annans fel”.

Hoppas att DN och andra media är uthålliga i att uppmärksamma de kristnas situation i Irak. I början av december kommer frågan upp i riksdagen i ett par debatter. Det är så lätt att glömma bort när focus förflyttas till annat som händer. Det är just detta vi inte får göra. Nu gäller det att hålla ut!

Så pågår ”spelet” om att komma nå´nstans framåt i samtalen mellan Israel och den palestinska myndigheten. Det är som om ingenting händer. USA har presenterat någon typ av förslag för att få till ett nytt moratorium vad gäller byggandet av nya bosättningar. När jag hör om detta och vad USA lovar, så verkar det som att USA efter detta tänker lägga sig helt platt. Efter detta kommer USA inte att pressa Israel till fler eftergifter. Jag kan förstå om den palestinske presidenten tvekar inför ett byggstopp som bara omfattar västbanken och inte östra Jerusalem. De mest strategiska bosättarplanerna är just knutna till östra Jerusalem. Dessa vill Netanyahu undanta i ett ev. avtal.

Läste igår i en israelisk tidning om hur bosättarrörelsen demonstererade i Jerusalem mot idéen om ett nytt byggstopp. Mitt under ett regeringssammanträde gick en av ministrarna ut för att sälla sig till demonstranterna. Han gick från regeringens eget möte för att ställa sig på gatan och demonstrera mot den regering han själv ingår i. Säg så inte att israelisk politik saknar udda inslag.

Jag står fast vid att jag är tveksam till om israels regering egentligen vill sätta sig i samtal med den palestinska myndigheten. Det hela är ett spel för gallerierna. För israels regering handlar det om att vinna tid för att få så mycket byggt som det bara går. Så framstår hela ideén med att bilda en en palestinsk stat som helt omöjligt. Från palestinskt håll hörs flera röster om att man ensidigt borde bilda en egen stat. Jag kan inte se att man har så mycket att förlora på detta. Tiden som går talar emot den palestinska saken.

Lika lite som Migrationsverket lärt sig stava på ett ord som ödmjukhet i realtion till de krustna irakiernas situatuion, så har den israeliska regeringen gjort det i realtion till palestiniernas situation. Netanyahu borde med lite av ödmjukhet i hjärtat förstå att antingen bidrar han till att resa två folk upp eller så störtar han dessa två folk i fördärvet. DN:s slutsats att ”En smula självkritik skadar inte heller” gäller också för Netanyahu och andra i den israeliska regeringen. Om så bara ”en smula”. Bara detta skulle göra skillnad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: