Blir det någon ny kyrka – eller ska vi blåsa liv i det gamla?

Diskussionerna pågår om hur det ska bli med den nya kyrkan när Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan – inte går samman – utan skapar något helt nytt. Måste erkänna att jag är lite överraskad över hur många det är som ganska frankt säger att det vore bättre om Baptistsamfundet och Metodistkyrkan gick upp i Missionskyrkan. Störst går först och övriga får rätta in sig i ledet. Om det är något som jag vet många på baptistkanten är känsliga för, så är det förslag som detta. I många baptistförsamlingar är blotta förslaget att göra något nytt med Missionskyrkan tillräckligt kontroversiellt.

I en del bloggar har det förts en tämligen livlig ocvh vildvuxen diskussion, där jag närmast tolkat det som att en del tänker det som att nu är läge att ta över hela processen. Nätmast föraktfullt talar man om det som nu är viktigt i de tre gamla samfunden. Som om inget av det som nu är håller måttet när det nya ska till. Som om vi nu inte förmår tänka en enda vettig tanke om vad det är att vara kyrka anno 2010. Så eländigt är det ändå inte.

Samtidigt som många tycks ha obegränsat med ork och kraft när det gäller att engagera sig i den här frågan är det många som inte bryr sig. Det jag är allra mest orolig för det är att projektet att skapa en ny kyrka inte tycks generera så särskilt mycket entusiasm. Det jag hör och läser om är mest kritiska synpunkter. I Småland har pastorer och andra mötts för att ”visa musklerna” och uttalat ett antal krav som man menar bör uppfyllas vad gäller en ny kyrkoledare. Om det inte blir som dessa smålänningar önskar, så finns mellan raderna ett  hot om att då får man väl se hur det blir om man ansluter sig till denna nya kyrka.

Uppsala Missionsförsamling agerar för att det ska till en ny remissrunda där församlingarna får tycka till ytterligare en gång före det att ett förslag läggs till de tre kyrkokonferenserna våren 2011. Nu verkar det som att en sådan extra runda är på gång. I julveckan kommer ett förslag att skickas ut. Ska vi måhända se det som en julklapp? Mitt uppe i allt av egna årsmötesförberedelser ska församlingarna på nytt ge sig i kast med detta. Hmmmm! Det kommer att ställas stora krav på ombuden i de tre konferenserna när beslutet ska tas. Förutsättningen är att ta förslaget eller säga nej. Eftersom det är tre parter som ska fatta beslut var och en på sitt håll, så är det inte möjligt att peta i formuleringarna. Ja eller Nej! Kommer detta att vara möjligt? Jag tror det vore klokt att bara lägga förslag om det som måste till för att bilda en ny kyrka. Sedan får den nya kyrkan besluta om resten.

Det som tydligen är klart är lokaklerna där den nya kyrkas centrala kansli ska ligga. Läs om det här!

Nu i veckan har vi via tidningern Sändaren fått veta vilka namn man kommer att gå ut med. Måstre erkänna att jag blir rätt besviken. Tämligen platta namn. Namn som inte skapar särskilt mycket av entuiasm och spänning. Emmauskyrkan, Enhetskyrkan, Equmeniakyrkan, Frikyrkan eller Samfundskyrkan? Det är de fem förslag som styrelsen för Gemensam framtid nu för fram som möjliga namn på den nya kyrkan. Hur tänker man när man för fram ett namn som ”Samfundskyrkan”? Hur tänker man när man menar att detta är ett möjligt namn? Eller Frikyrkan. Detta i en tid då begreppet frikyrka är tämligen överspelat. Ska då en ny kyrka blåsa liv i detta ganla begrepp? Det är föslag som dessa som gör att jag funderar över hur man tänker om detta nya. Bland alla de förslag jag hört, så tycker jag Förbundskyrkan är det klart bästa.

Det jag saknar är ett spännande samtal om hur vi tänker om hur denna nya kyrka ska kunna spela en större roll för människor och det svenska samhället än vad våra nuvarande tre kyrkor gör. När nu något nytt ska till, då är det läge att göra det vi inte lyckats med i de gamla strukturerna. Mera prat om detta än detaljer i förslag till stadgar och andra ordningar. Vad ska vi med stadgarna till om vi inte är överens om vad vi vill med detta nya? Lyckas vi inte få fatt i den entusiasmen, vet jag inte riktigt vad poängen blir med det nya. Då kanske det är lättare att göra något nytt av det gamla? Låt se vad det är vi ska få tycka till om här nu inom bara någon vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: