Och vad är poängen med detta?

Strax efter nyår öppnade visningen av Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning ”Jerusalem” på Södra Teatern i Stockholm. Utställningen har tidigare visats i Göteborg. Elisabeth Ohlson Wallins utställning innehåller 14 bilder av de homosexuella, bisexuella och transpersoners kärlek i den heliga staden. Några av bilderna publiceras i den här veckans nummer av Tro och politik.

En av bilderna har jag sett publicerad i några andra sammanhang. Det är den av två lesbiska kvinnor som böjer knä vid en sten alldeles innanför porten till den Heliga Gravens Kyrka. Stenen är enligt traditionen den sten där man la Jesu döda kropp efter det att man tagit ner den från korset. Denna sten, liksom andra platser, i den Heliga Gravens Kyrka uppfattas som heliga platser av alla de pilgrimmer som vallfärdar till andra heliga platser i det heliga landet. För ortodoxa kristna är beröring av det heliga en viktig tanke. Så lägger man ut de ljus, dukar, krucifix och annat man köpt på den här stenen, för att s.a.s ”ladda” dessa saker med kraft från en av de heliga platserna i Jerusalem.

Så gör Ohlson Wallin den här platsen till ett spektakulärt möte mellan två kvinnor som där de knäböjer möts i en kyss. Och jag fundeerar över poängen med detta? Jag kan förstå att om Ohlsson Wallin bara vill provocera, så har hon uppnått sitt syfte – för diskussion har det blivit. I Göteborg höll det på att  inte bli någon utställning.

Jag kan inte förstå att bilden har något annat syfte än att just provocera, och jag tycker det är billigt. Var finns respekten för alla dom som böjer knä där vid stenen och för vilka detta är ett viktigt tillfälle i livet. Där riggar Ohlson Wallin upp sin kamera och iscensätter detta möte dessa två kvinnorna emellan. Varför ska vi tycka att Elisabeth Olson Wallin bidrar till nå´n typ av vettigt samtal när hon uppenbarligen visar så lite respekt för det som är heligt och viktigt för människor? Jag kan inte se att den här bilden – och jag kan inte utttala mig om mer för jag har inte sett mer – bidrar till samtalet om exv. homosexualitet och homosexualitetens plats i kyrkan. Särskilt seriöst är det inte! Det är alldeles uppenbart att Ohlson Wallin demonstrerar hur modig hon är som iscensätter dessa bilder på platser där hon riskerar att bli utslängd, men återigen – vad är poängen?

Annonser

One Response to Och vad är poängen med detta?

 1. Jan-Olof Ruuska skriver:

  Poängen är nog att uppenbara det fördolda, att tvinga människor att ta ställning och fundera över vad de egentligen står i frågan om religion och homosexualitet.

  Vad är heligt för mig? Är det kärleken som är helig, eller är det några prylar på en viss plats som någon/en tradition påstår är helig?

  Jesus lärde att det inte är vilken mat vi stoppar i munnen som är det viktiga, det viktiga är våra tankar som kommer ur munnnen. Varför? För att det inte är det yttre som betyder något, utan det inre. Ska man som ateist behöva predika för de troende? (”Ortodoxa” kristna verkar i detta inte godkänna Jesu lärosats som den riktiga, då de enligt dig verkar tro att prylar är magiskt laddade)

  Konstnärer är ofta bra på att ge oss en sten i skon. Det är de obekväma frågorna som tvingar oss att tänka efter och rannsaska oss själva. Om vi nu inte redan har facit i en gammal bok, för då kanske vi inte behöver tänka själva?

  Jag högaktar Jesus i bibeln för att han ser bortom det ytliga och traditionella. Just när det gäller sex och framförallt homosexualitet är dock traditionen starkare än kärleken i de flesta religioner.

  Religioner visar ofta väldigt lite respekt för det som är heligt och viktigt för vanliga homosexuella människor. Vad vill religionerna åstadkomma? Vill religionerna bara provocera? Var finns respekten för alla homosexuella? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: