Så långt för en röst

I går berättade Flora i kyrkan om folkomröstningen i södra Sudan ovh vi bad i vår förbön för den här så avgörande folkomröstningen. I morgon åker hon till London för att rösta. Detta är andra resan då hon tidigare varit tvungen att göra samma resa för att registrera sig.

 Fundera gärna ett ögonblick över den beslutsamhet och hängivenhet som Flora är ett exempel på. Hon, och så många andra med henne, statsar tid och pengar för att rösta om hur det ska bli med södra Sudan framöver. Det tar förmodligen en stund i kön, då Flora inte är ensam att åka till London för att rösta, och så några minuter för själva röstningen. Flora åker till London i en övertygelse att hennes röst gör skillnad. Detsamma gäller alla andra från södra Sudan som finns i Europa och alla de miljoner som finns i södra Sudan. Detta har man kämpar för i nästan femtio år. 2 miljoner människor har dött i striderna. Så många som lämnat sitt hemland. Nu får man rösta om sin framtid i ett fritt och demokrastiskt val. Så här långt får processen lovord från utomstående observatörer.

Jag blir berörd – och faktiskt rörd – över med vilken beslutsamhet människor går till valurnorna. Hur man röstar i en absolut övertygelse att den röst man lägger har betydelse. Att varje röst räknas. Folkomröstningen i södra Sudan hamnar i nå´n sorts kontrast till våra svenska val där många rätt lojt väljer att inte rösta. För många är inte våra val till kommun, landsting och riksdag längre så högtidliga. Många funderar över vad ens röst betyder. Våra demokrastiska val har blivit så självklara så vi tänker inte längre på att detta är något viktigt att stå upp för.

Måtte nu veckans folkomröstning i södra Sudan få genomföras utan alltför stora konfrontationer. Låt människor få behålla sin glädje – fullt ut – över det som nu sker. Världen behöver en demomkratisk och fri process som den folkomröstning som nu genomförs i södra Sudan som ett tecken på att det går. Det som nu sker i södra Sudan skulle kunna få vara ett föredöme för många andra konflikter utöver världen. Ett exempel på att det går. Låt det vid Gud få bli så – fullt ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: