Så här ser det ut!

Det har – efter mitt förra inlägg – blivit ett samtal om bosättningarnas betydelse för fredsprocessen mellan Israles och den palestinska myndigheten. Som om det som händer på Västbanken vad gäller utrbyggnaden av bosättningar inte spelar någon roll. Det är ju bara några procent det handlar om. Varför bry sig.

För att ge lite perspektiv på vad det handlar om lägger jag upp några kartskisser som visar vad som hänt. Varför väljer Israel att etablera bosättningar på Västbanken om det inte är för att man vill inkorporera också Västbanken i det israeliska territoriet?  Varför är det alltfler som kallar Västbanken för en schweitserost och menar att Västbanken är så sönderstyckat att det snart inte längre ens är möjligt att upprätta en stat med land som hänger ihop. Kolla själv!

Palestinian Loss Of Land 1946-2000

Annonser

4 Responses to Så här ser det ut!

 1. Tom skriver:

  När judar började återvända till området där Israel idag finns, så var området inte helt tomt på folk, men inte heller väldigt tättbefolkat. Judarna köpte marker och grundade bosättningar vid sidan av den arabiska befolkningen.

  Sen blev det ett förslag om en delning av territoriet i en judisk och en arabisk stat. Judarna godkände detta, araberna gjorde det inte utan startade ett krig mot Israel som hade utropat sig självständigt. Efter kriget var Israel något större. Här bör det påpekas att detta hade skett i ett försvarskrig – inte ett erövringskrig. Och krig har ju format om länders gränser på andra ställen också, inte bara i det palestinska territoriet.

  År 1967 var det igen dags för en arabisk invasion. Då kom Västbanken och Gaza-remsan i Israels kontroll. Också i detta fall i ett försvarskrig – som förra gången.

  Efter kriget var det dags för förhandlingar, men från arabernas sida var det endast frågan om tre NEJ: nej till erkännande av Israel, nej till fred med Israel, nej till förhandlingar med Israel.

  Sen dess har otaliga försök ägt rum att få till stånd en fredsuppgörelse med palestinierna, men förslag efter förslag har förkastats.

  Bilden är helt missvisande utan dessa fakta.

  De vita områdena på kartan som visar Västbanken är säkerhetszoner. Israel har inte annekterat Västbanken. Säkerhetszonerna finns där pga terrorismen. Så fort ett fredsavtal finns så kan ockupationen avslutas!

 2. Claes-Göran Ydrefors skriver:

  Det du skriver om hur judarna köpte mark och grundade bosättningar på det som närmast var obebott område, det är en i Israel omhuldad myt: ”Ett land utan folk till ett folk utan land.” Detta var ju inte sant. Detta har skapat närmast traumatiska upplevelser hos israeler när det gått upp för dem att det de fått lära sig i skolan inte är sant.
  Konflikten i Israel/Palestina är fylld av just myter. Konflikten är i hög grad en fråga om hur verkligheten ska beskrivas. Så har det varit och detta gäller fortdfarande. Så var det kring kriget runt nyåret 2008-2009 på Gaza-remsan. Så var det då Ship to Gaza-konvojen bordades. Israel har aldrig tillåtit att oberoende representanter exv. fått intervjuva soldater som deltagit i resp. aktioner. Det är svårt att komma ifrån intrycket att man aktivt mörkar sanningen.

  Du skriver, och det låter så självklart, att Israel kommer att lämna dessa säkerhetszoner vid ett fredsavtal. De säkerhetszponer du talar om är i hög grad förbundna med bosättningar och det system av vägar som är förbundna med bosättningarna. Tror du Israel lämnar allt detta? Återigen: bosättningsfrågan är den stora och helt avgörande frågan.Helt avgörande! Jag är helt övertygad om detta efter vad jag sett på plats. Händer inget med bosättarpolitiken händer absolut ingenting med fredsprocessen.Det som nu sker är närmast en katts lek med råttan. Det är inte seriöst. Varför ska palestinierna överhuvud taget delta i denna lek?

 3. Tom skriver:

  Det har sedan länge talats om att Israel behåller de största bosättningarna och ger motsvarande landområden till palestinierna i utbyte. Hur enkelt som helst att fixa bara viljan finns hos bägge parter. Nu senast krävde ju Abbas ett byggstopp. Netanyahu gick med på ett tiomånader långt byggstopp, men Abbas dök upp vid förhandlingsbordet först när några veckor av byggstoppet återstod – bara för att begära att byggstoppet skulle förlängas och för att försvinna på nytt. Om byggstoppet var ett villkor för att överhuvdtaget infinna sig vid förhandlingsbordet, varför då anlända först när några veckor av byggstoppet återstod?

  För övrigt har det ju alltid bott judar på Västbanken – som förresten heter Judéen och Samarien på riktigt. Varför kunde inte en framtida palestinsk stat ha en judisk minoritet?

 4. Dani skriver:

  Litet Fakta
  Följande är en mycket kort av historien om konflikt.
  och man kan skriva och visa mycket mer.

  I den 19-talet i Palestina var bott av ett mångkulturellt befolkning – cirka 86 procent muslimer, 10 procent kristna, och 4 procent judiska – som lever i fred utan konflikt???

  Sionismen

  I slutet av 1800-talet en grupp i Europa beslutat att kolonisera detta land. Känd som sionisterna, utgjorde de en extremistisk minoritet av den judiska befolkningen. Deras mål var att skapa ett judiskt hemland, och de ansåg platser i Afrika och Amerika, innan de gick över Palestina.
  1947-1949

  sionistiska styrkorna hade begått 16 massakrer, inklusive det grymma massakern vid Deir Yassin, över 100 män, kvinnor och barn, och chef av judiska terroristgrupper Menachem Begin (Israelisk premiärminister)
  Vid slutet, Israel hade erövrat 78% av Palestina, 500 städer och byar har utplånats och ny karta upprättades.
  Israeliske premiärministern Golda Meir en gång sade:
  “There is no such thing as a Palestinian?!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: