Vad är det jag inte förstår?

I går kväll röstade FN:s säkerhetsråd om ett förslag att fördöma de israeliska bosättningarna. Alla utom USA röstade för. Då USA la in sitt veto blev det inget av det. 14 för – 1 mot, och så blev det som denne ende, som röstade mot, ville. Tala om att styra och ställa. Som om bara en förstår och tvingar igenom sin syn på saken. USA:s ambassadör i FN förklarade att skulle resolutionen ha gått igenom så hade fredsprocessen äventyrats. Tidningen Dagen skriver om omröstningen här.

Det är svårt att förstå logiken i USA:s veto. Som om Israel tillåts fortsätta bygga kommer det att bli lättare att få palestinierna till förhandlingsbordet? Att genom att fortsatt förnedra så ska man få palestinska förhandlare att krypa till förhandlingsbordet? Som att man får den palestinska civilbefolkningen med ”på tåget”, om man först ser till att göra det riktigt eländigt för dom? Vad är det jag inte förstår?

Nu kräver Israel att palestinierna ska gå tillbaka till förhandlingsbordet – utan att ställa några som helst villkor. 

– Det är en kort väg mellan Ramallah och Jerusalem, och allt palestinierna ska göra är att återvända till förhandlingarna utan några förhandsvillkor, sade Yigal Palmor, talesman för Israels utrikesdepartement på fredagskvällen.

– Bara så, och inte genom att blanda in säkerhetsrådet, blir det möjligt att komma framåt i fredsprocessen så att det gagnar båda parter och verkar för fred och säkerhet i området, sade Palmor.

Är det möjligt att tänka om ett utspel som detta annat än att Israel försöker vinna tid för att få bygga bara än fler bosättningar? Israel vill inte att någon ska blanda sig i. Man vill fortsätta leka sin katt och råttalek. För vad är detta annat än en lek? Och som lek så förnedrande. Vad är det man tänker förhandla om som man menar ska gagna båda parter? Vad är det för kort som israels förhandlare har i rockärmen och nu tänker spela ut? Vad är man från Israels sida beredda att ge upp för att skapa utrymme för reella förhandlingar? Vad? Man sätter stort tryck på palestinska förhandlare, och har så gjort, men undanber sig motsvarande tryck från omvärlden. Det man ber om är att få låsa in fredsprocessen i mörklagda rum, där ingen ser vad som händer eller hör vad som sägs.  Det är ju detta ensidiga sätt att se på konflikten som gör en lösning närmast omöjlig.

Det är i hög grad ett ovärdigt spel som pågår i den diplomatiska världen. De som i hög grad får betala priset för den undfallenhet i relation till Israel som USA:s veto i FN:s säkerhetsråd är ett uttryck för, det är det palestinska folket. Hur länge ska det få pågå? Hur länge anser exv. EU och den svenska regeringen att det ska få pågå?  Hur länge? Tills inte en enda palestinier finns kvar att förhandla med?

Annonser

6 Responses to Vad är det jag inte förstår?

 1. Tom skriver:

  Det problematiska med ditt resonemang är att du insisterar på att israeliskt byggande i Västbanken – där judisk närvaro funnits sedan urminnes tider – automatiskt betyder förnedrande av palestinier.

  Varför?

  Och det handlar inte om ”nya bosättningar” utan det handlar om nytt bygge i redan existerande bosättningar:
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/myths2/exclusives.html#a142

  Slutligen vill jag lyfta fram en intressant detalj: under 17 år av förhandlingar har palestinierna aldrig satt förhandsvillkor för själva förhandlingarna. Först nu.

  Varför?

 2. Claes-Göran Ydrefors skriver:

  Jag vet egentligen inte vad vi har kvar att resonera om, när du tycls helt borts från vad som händer för de som bor exv. i Betlehem eller på andra platser på Västbanken, som en följd av bosättningarna, muren och det vägnät som skär sönder Västbanken? Du får det att framstå som tämligen harmlösa ingepp, som ingen har anledning att uppröras över. Det bär mig emot, men jag skulle vilja säga att du talar mot bättre vetande. Du skriver som om allt det vi hör från dom som är drabbade vore fantasier. Du verkar närmast överraskad över att mänmniskor på Västnbanken och i östra Jerusalem protesterar.

  När det gäller din hänvisning till Högsta domstolen, och de domar den domstolen fattar, skulle vara som antastliga, så är du alldeles för naiv. Domstolsväsendet är i Israel helt politiserat. Politikerna stiftar lagar som understödjer de oliktiska besluten. Så blir även domarna i Högsta domstolen ett led i de politiska ambitionen. Jag skulle vilja påstå att juridikens grundläggande hållning att alla är lika inför lagen helt är satt ur spel i Israel. Se det! Se hur genompolitiserat det israeliska samhället är! Tillika militariserat. Ingen bra kombination.

 3. Tom skriver:

  Israels kontroll av Västbanken är inte problemfri naturligtvis, men folk har fått för sig att det Israel nu gör på Västbanken skulle vara avsiktligt för att ställa till det för palestinierna. Men så är det inte.

  Muren – som faktiskt till största delen består av ett stängsel – finns där för att förhindra att självmordsbombare tar sig in i Israel och spränger sig i kaféer och bussar. Beklagligt att den måste finnas, men den kan avlägsnas den dagen det inte merra finns ett terrorhot. Samma sak gäller vägspärrarna, som också är där pga av terrorhotet.

  Det råder en stor mytbildning kring Israels närvaro på Västbanken. Palestinierna vill få det att låta som om Israel förtrycker dem. Men som sagt: Israels närvaro där är inte problemfri för palestinierna och inverkar naturligtvis på deras vardagsliv. Men vad kom först: säkerhetsarrangemangen eller terrorn?
  Läs hur det var innan: http://www.hudson-ny.org/1023/the-good-old-days-beofre-peace

 4. Claes-Göran Ydrefors skriver:

  Du talar om det som sker på Västbanken som i huvudsak är myter. Dvs osanningar. Du talar om det som att du inte vill se det. Fundera ett ögonblick över vems ärenden du går. Det du skriver kan inte uppfattas på något annat sätt än som en megafon för det israeliska myndigheter vill få oss att höra.
  Det är inte alls som du skriver, så självklart att säga att mursystemet runt stora delar av Västbanken är det som fått självmordsbombarna att ligga lågt.

 5. Tom skriver:

  Många tror att Israels regering har någonting att dölja, för man tror att de har något mer eller mindre skumt på gång. Men på vilka grunder drar man sådana slutsatser?

  Jag går ingens ärenden. Jag bara berättar hur jag ser på saken. Jag är helt säker på att Israels agerande på Västbanken endast beror på säkerhetsfrågor. Det handlar inte om ”förtryck av palestinier” som många säger. Sen är det klart att det finns en subjektiv skildring av allting som sker där från den palestinska sidan, men de är fulla av känslor och andra subjektiva inslag. Man kan inte bygga sin uppfattning och sitt ställningstagande på sådana skildringar.

  Angående muren:
  only a tiny fraction of the total length of the barrier (less than 3% or about 10 miles) is actually a 30 foot high concrete wall, and that is being built in three areas where it will prevent Palestinian snipers from around the terrorist hotbeds of Kalkilya and Tul Karm from shooting at cars as they have done for the last three years along the Trans-Israel Highway, one of the country’s main roads.
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Peace/fence.html

 6. Dani skriver:

  Det största felet som supermakten – USA –  har begått! använt sitt veto mot förslaget
  till resolution som fördömer Israelisk bosättning. Märkligt när Suzan
  Rise, USA:s FN-ambassadör, sa:  Det är inte klokt att lösa frågan om Palestina genom säkerhetsrådet! ( France press) Man ska skratta!!!  Hon glömmer att  Israel funnits under FN beslut!!!…………..ELLER?

  Det låter som att USA fortfarande är under chock, och inte vill se vad som händer i Mellanöstern, speciellt i Egypten, och just nu Libya , Yemen, Bahrain, Algerian, Jordanien..osv.
  För mig det är inte konstigt eftersom amerikaner under många år har stöttat bara diktatoriska regimer i Latin Amerika, Afrika, och Mellanöstern och speciellt Israel som inte fattar att den REVOLOTION i Egypten och andra länder inte är bara för en bit av bröd utan mot politisk korruption. USA vet att Israel och sig själva börjat förlora sitt inflytande över dessa Arabiska länder, vilket är den viktigaste av dessa dimensioner för Israel och USA.

  Den Israeliska bosättningspolitiken innebär en uppdelning av stora delar av territoriet till den lovade staten Palestina.

   Amerikanerna ser praktiskt att vägen till fred måste uppnås genom fortsättning av bosättningar! Jag tror inte det?? Det kommer aldrig att hända, för att ändring i hela arab-länder kommer att ske.

  Och här dyker upp den viktiga frågan som ställa sig själv : Varför  behöver vi muren om det kommer att bli fred? Och varför behöver vi bosättningar om det kommer att försvinna? Och svaret är: Hat, girighet, behovet att kontrollera och förnedra andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: