En och annan fundering från ”åskådarplats”!

Förstår att det pågår en bitvis affekterad debatt i Svenska Kyrkan om kyrkans väl och ve. Har hört det och hört om det. Lyssnade till bl.a. Eva Hamberg, professor i Lund, som i en samling i Fors församlingshem i höstas fullkomligt ”läste lusen” av sin kyrka – Svenska Kyrkan. Kändes nästan lite märkligt att sitta som på åskådarläktaren och höra någon ”mosa” så mycket i den egna kyrkan. Kan å ena sidan bli imponerad över att diskussioner som dessa ryms inom kyrkan, å andra sidan fundersam över hur mycket kraft det går åt till dessa ”avrättningar”. Det stora problemet kan jag tycka är att det är så lätt att bli introvert i den här typen av meningsutbyten. Så lätt att tappa focus.
Med stor behållning läser jag Kyrkans Tidning. Den hjälper mig till en överblick över vad som händer inom Svenska Kyrkan. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att tidningen är oerhört focuserad på det som händer just i Svenska Kyrkan. Jag kan ibland le åt att vi frikyrkliga inte så sällan blivit anklagade för att vara föreningsmässiga i vårt tänk om kyrkan, men att Svenska Kyrkan nu i än högre grad just är en föreningskyrka – mer än vad vi gamla frikyrkliga någonsin varit. Så mycket som focuseras på vad du får och inte får som medlem i Svenska Kyrkan. Jag vet de som gått ur Svenska Kyrkan som fått ett brev hem, som i huvudsak bestått i en redovisning av vilka av kyrkans tjänster man nu inte kan åtnjuta.
Tidigare biskopen i Visby Biörn Fjärstedt tillhör en av kritikerna som ofta gör sin stämma hörd. Nu senast i en debattartikel i tidningen Dagen. Han skriver bl.a. ”Hur det går för Svenska kyrkan berör långt många fler än dess medlemmar. Men kyrkan tar inte tag i de problem som finns. Svenska kyrkan är fortfarande ett slags övergripande organ för religion i Sverige. En paraplyorganisation under vilken de olika frikyrkorna är mer eller mindre inordnade, Svenska missionskyrkan och Svenska baptistsamfundet mest. Så hur det går för Svenska kyrkan berör långt fler än hennes tillhöriga. Och det går, som väl de flesta vet, inte bra. Trenden för medlemskap, gudstjänster, ekonomi, konfirmander, kanske också dop, antalet församlingar och inflytandet i kultur och samhälle är nedgående. Nyligen uppstod turbulens i det centrala kyrkokansliet med flera ledande chefers mer eller mindre frivilliga avsked. Kostnaderna blir höga. Många frågar sig varför det inte blir uppror i troendeleden till följd av en så usel hantering. Folkflertalet, däribland också många frikyrkliga, betalar rätt rejäla avgifter”.
 
Det finns mycket att säga om det Biörn Fjärstedt skriver. Låt mig ändå lite milt få protestera mot hans beskrivning av Svenska Kyrkans roll som nå´n typ av hjälpgumma för de frikyrkliga samfunden. Helt med på att Svenska Kyrkan har en viktig roll när det kommer till evangelisation. Vi kan inte tänka bort Svenska Kyrkan – vilket vi frikyrkliga många gånger gjort och gör. Ändå tänker jag inte om Svenska Kyrkan som en typ av möjliggörare av övriga kyrkors arbete och existens. Jag tror det börjar gå upp för en och annan i Svenska Kyrkan att denna stora kyrka har mycket att lära av de små frikyrkliga samfunden och församlingarna. I det här avseendet har storleken ingen betydelse. Det är ju detta jag hör i de samtal vi har mellan Eskilstuna Missionsförsamling och Svenska Kyrkan/Eskilstuna församling. Det skulle ju kunna kännas hur meningslöst som helst att företrädare för en församling på 175 medlemmar sätter sig i samtal med företrädare för en församling på ca 40 000 medlemmar. Så är dock inte fallet.
Det är viktigt vad som kommer ut ur diskussionerna i Svenska Kyrkan. Viktigt för kyrkan själv. Också viktigt i relation till oss övriga kyrkor och församlingar, men allra viktigast för den uppgift vi delar att göra Jesus Kristrus känd och trodd. Om det är något vi har anledning att hjälpa varandra med, så är det att inte förlora vårt focus.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: