Detta är ett humanitärt haveri

Lyssnade i går till radions ”Studio ett”  . I programmet berättade man om hur två barn på fem och nio år, ska avvisas ensamma till Makedonien senare i veckan. Beslutet har väckt starka känslor och satt igång namninsamlingar och protestgrupper. Barnens läkare kräver att barnen ska få stanna men Migrationsverket hävdar att familjen inte har asylskäl, med eller utan sin mamma. Pappan är död och mamman lever gömd och kan inte heller av hälsoskäl just nu ha vårdnaden om barnen. Dock har barnen – med de förutsättningar som råder – kontakt med sin mor.

Nu har Migrationsverket  bestämt att barnen ska utvisas. Inget av barnen kan något annat språk än svenska efter att ha vistats i Sveige i fem år.  Det yngsta barnet var nyfött när familjen kom till Sverige. Barnen har heller ingen släkt i Makedomien, varför barnen kommer att placeras på barnhem. Ut ska dom!

Beslutet om att utvisa dessa två barn ställer frågan på sin spets om vilken roll FN:s Barnkonvention spelar i svensk lagstiftning. Sverige har ställt sig bakom Barnkonventionen men inte införlivat den i själva lagstiftningsappparaten. Effekten är att Barnkonventionens deklarationer om barns rättigheter blir som vackra ord som den kan ta till sig som vill. Barnkonventionen spelar dock ingen roll när det kommer till hur stiftade lagar ska tillämpas. Detta blev klart i programmet då Migrationsverkets rättschef uttalade sig. Denne rättschef hade egentligen heller inget att säga om hur han själv – om det varit hans uppgift – skulle ha förklarat för barnen varför de skulle utvisas till Makedonien utan sin mamma. Jag tänker att det inte fuinns några argument i världen som är gångbara i det här sammanhanget.

Det är uppenbart att svensk lagstiftning på den här punkten är konstruerad så att myndigheter kan tolka det så att det är möjligt att utvisa barn till ett annat land utan att någon förälder följer med. Hur har dom tänkt som en gång beslöt att stifta dessa lagar? Var det detta de menade? Att detta skulle kunna ske? Är det så här dom tänkt att svensk humanitär flyktingpolitik ska se ut? Är det verkligen möjligt?

I programmet meddelade Migrationsverkets rättschef att nya skäl kommit till varför utvisningen skjutits upp. Vilka dessa skäl är ville han inte uttala sig om. Känns lite som att Migrationsverket själva – när nu fallet blivit offentligt uppmärksammat – inser hur orimligt det blir. Attg man nu skaffar sig en möjlighet att backa. Likväl kvarstår alla frågorna om lagen är så skriven att nya fall som detta kan uppstå? Kan det ske igen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: