Vi är där för att stanna – 20 år med BILDA:s studiecenter i Jerusalem

I helgen som gått har vi firat att Swedish Christian Study Center (SCSC) i Jerusalem firat 20 år. Passande attr firandet ägde rum i Jönköping – ”smålands Jerusalem”.  Senare ska jubileet givetvis uppmärksammas i Jerusalem.

 1990 fick dåvarande Frikyrkliga Studieförbundet möjlighet att ”köpa nyckeln” till en lokal på den kanske bästa platsen i östra Jerusalem – alldeles innanför huvudporten in i gamla staden. Under tider har SCSC blivit ifrågasatt för att just ha varit belägen i östra Jerusalem. Bara läget har i en del ögon varit kontroversiellt. Det har setts som att BILDA på det här sättet tagit parti för palestinerna i konflikten med Israel.

SCSC kom till för 20 år sedan för att skapa ett centrum för alla de svenskar som deltar i studieresor och pilgrimsresor till ”det heliga landet”. Under de här 20 åren har ca 12 000 personer deltagit i resor av olika slag. SCSC har sedan starten haft en nära relation till de kristna kyrkorna i Israel och Palestina. Jag har ett flertal gånger sett patriarker och ärkebiskopar ta den branta trappan upp till SCSC:s lokaler för att vara med i en samling av något slag. Det som i andra sammanhang är närmast omöjligt blir med SCSC som inbjudare en möjlighet. På det här sättet har SCSC spelat en viktig roll för att skapa en mötesplats för de kristna i området liksom för de svenskar som bor i Jerusalem med omnejd. SCSC:s frukostmöten har blivit svenskgruppens kanske viktigaste mötesplats.

Den roll som SCSC nu spelar bygger på ett förtroende förvärvat under 20 år. Vid flera tillfällen av konflikt då många utlänningar lämnat området har SCSC varit öppet. När andra lämnat har SCSC:s direktorer varit kvar. Självklart har detta skapat såväl beundran som stort förtroende. SCSC kom till för 20 år sedan för att stanna,. Efter 20 år – som i Jerusalems kyrkliga värld är som några ynkliga sekunder – så har SCSC verkligen blivit en del av Jerusalem.

I jubileumsfestligheterna deltog Mitri Raheb – präst i den lutherska kyrkan i Betlehem. Mitri Raheb är en av de främsta företrädarna för de kristna i Mellanöstern. Mitri talade om den demokrastirörelse som nu sveper över Mellanöstern. Han talade om det som en revolution. Hur gamla ledare som för 40 år sedan kom till makten i nationalistiska revolutuioner nu tvingas lämna sina positioner. Mitri Raheb problematiserade just begreppet ”demoktrati” och menade att det som nu sker inte så självklart är just en demokratirörelse. Kanske mer en frihetsrörelse än en demokratirörelse. Raheb talade om den betydelse som internet spelat. Han talade om Fascebook som många människors daliga liturgi. Många startar dagen – likt en morgonbön – vid datorn. På samma sätt slutar dagen framför datorn.

I ett seminarium samtalade vi om debatten om religionsfrihet i Israel och Palestina. Många gav exempel på hur den snävas in i exv. Israel. Lagar har skapats och nya lagar är på gång som gör det svårare för dom som inte är judar att bo och verka i Israel. Lagar är på gång som i realiteten kommer att göra det förbjudet att hyra ut bostäder till andra än judar. Nu diskuteras en lag som går ut på att staten ska kunna dra tillbaka medborgarskap. En del i Israel talar om det som att staten är på väg mot en diktatur. Nytt är också att det blivit svårare att få tillstånd att som kyrkliga medarbetare få vistas och arbeta i Israel. Detta sker bl.a. genom att man talar om människors ”center of life”. Är det så att du inte permanent bor i Jerusalem, utan är där under en period för att exv. arbeta i en församling, så ifrågasätts din närvaro. Vi fivk höra exempel på hur kyrkliga medarbetare helt enkelt satts på ett flyg ut ur Israel.

I ett annat samtal hörde vi om hur 60 % av israelerna uttryckt att, om de kunde, så ville de lämna Israel. Man ser inte att man har någon framtid i Israel. Vi hörde också om hur människor på Gaza-remsan är helt uppgivna när det gäller Hamas-regeringen. Förmodligen skulle inte Hamass få m,ajoritet i ett nytt val. Det verksar som om Hamas stora insdats nu består i att snäva till människors livsutrymmen. Som hur exv. kvinnor ska gå klädda.

Jag tänker att SCSC är viktig som en utsiktspunkt i det som på många sätt är världens centrum. Så många av andra konflikter är relaterade till den olösta konflikten mellan Israel och palestinerna. Jerusalem är också den plats till vlken såväl judendom, kristendom som islam relaterar till. Jerusalem är centrum i många av Bibelns beättelser 0och profetior. Självklart ska vi vara där i långt mer än tjugo år till! Jag tänker att SCSC är en plats och en resurs vi har anledning att vara stolta över.

Den 20-27 september leder jag en studieresa till Israel och Palestina. Någon som vill följa med? En chans att möta människor i Israel och Palestina. En chans att se SCSC . Vi blir en grupp på max 15 personer. Jag ser det som en unik chans att komma bakom medias rubriker och turistbroschyrernas glättiga bilder. Välkommen med!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: