”De vuxnas spel förödande för barnen”

Hämtade för en stund sedan den här veckans nummer av tidningen Sändaren – husorganet för tre svenska samfund som snart har ”ihop det” på riktigt. Numera kommer tidningen varje vecka. Hinner ibland intre riktigt med att läsa allt. Imponerad över en liten redaktion som i hög grad gör en tiding som är så mycket mer än en intern avisa – bara av intresse för de närmast anhöriga. Exv. är Kyrkans Tidning mycket mer intern.

I den här veckans nummer skriver Sune Fahlgren, direktor på studieförbundet BILDA:s studiecenter i Jerusalem – SCSC . Han skriver om hur barnen i såväl Israel som Palestina får betala ett högs pris i en av världens mest låsta konflikter – ”De vuxnas spel förödande för barnen”. Det Sune skriver är så angeläget. Så lätt att glömma barnen i ett storpolitiskt spel som det i Israel och Palestina. Hur skulle det bli om vi mer såg det som händer ur ett barns perspektiv – nerifrån och upp? Vad är det då för en historia vi kommer att få läsa?

Så skriver han, och så gäller det inte bara barnen i Israel och Palestina:

Varje samhälle som vill vara civiliserat och anständigt måste aktivt mobilisera sig för barnens bästa och ta ansvar för deras framtid. Som världen ser ut i dag kan vi då inte nöja oss med att bara se till våra egna barns bästa och inte andras barn”.

Och jag tänker – precis så! Precis så! ”Varje samhälle som vill vara civiliserat och anständigt måste aktivt mobilisera sig för barnens bästa och ta ansvar för deras framtid”. Det är ju så vi måste tänka när det kommer till hur vi behandlar barn som utvisas till länder där de inte ens är födda. Till ett land där de inte kan göra sig förstådda. Sverige är landet där Barnkonventionen väger lätt – tvärtemot vad som sägs. Landet där politiker fegar ur och inte kan ena sig om att göra Barnkonventionen till lag.

Jag tänker att det Sune skriver har bäring på den aktuella debatten om skolan. Vi samtalar om skolan över huvudet på barn och ungdomar. Också skolan blir en vuxenfråga. Kanske handlar problemen i skolan just om att vi aldrig riktigt dragit in barn och ungdomar i hur det ska vara. Vi tror vi vet bäst. Vuxna vet alltid bäst. Inte så sällan kan man höra att skolan är platsen där en del är där för att undervisas och andra är där för att undervisa. Punkt slut. Som om det skulle bli sämre av att barn och ungdomar görs delaktiga i sitt eget lärande. Så mycket av det som nu sker i skolan sker med utgångspunkt i vuxnas behov. Barn kan hunsas runt därför att det passar lärare och andra vuxna. Ungar får flytta på sig därför att en lärare inte kan tänkas flytta på sig. Är det nå´n som förvånar sig över att det blir som det blir. Också i det här avseendet är de vuxnas spel förödande för barnen.

 ”Varje samhälle som vill vara civiliserat och anständigt måste aktivt mobilisera sig för barnens bästa och ta ansvar för deras framtid”.

 Läs det och läs om det! Ta det till hjärtat och låt det få bli son nå´n typ av ”glasögon” för alla oss vuxna. Vad är det vi tror skulle bli sämre om vi tog det som är bäst för barnen som vår vuxna utgåpngspunkt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: