Det som är bra för oss som kyrkor och församlingar är bra för hela Eskilstuna!

Det har varit en intensiv påskdag! På många sätt en häftig påskdag. Med trons ögon sett kan ingen dag vara häftigare än påskdagen. Det blev en härlig gudstjänst i S:t Eskilskyrkan. Med en blandning av afrikanska glada och gälla rop till svenska psalmer och sånger. Det blev verkligen en speciell stämning. Predikant var Peter Albertsson, präst i den Allmänna Katolska kyrkan i Sverige. Peter är välbekant i S:t Eskilskyrkan och har funnits med i vårt ekumeniska arbete under många år. I december vigdes han till präst i den Allmänna Katolska kyrkan i Sverige. Prästvigningen ägde rum i S:t Eskilskyrkan. Denna prästvigning var på många sätt en speciell ekumenisk händelse. Nu var Peter tillbaka för att predika. Nog har det hänt mycket när en präst i den katolska kyrkofamiljen predikar i en missionsförsamling en påskdag. Vi är nå´t på spåren som är större än vi kan överblicka!

På initiativ från Svenska Kyrkan har vi planerat för en ekumenisk manifestation på Fristadskyrkan, just idag på Påskdagen. Hur skulle det bli? Lite komiskt blev det, att Svenska kyrkan som lite oroat sig för att vi frikyrkliga skulle hålla på för länge med våra gudstjänstrer, blev dom som hade en nästan två timmar lång gudstjänst, och blev dom som kom sist till torget. Festligt värre med en musikkår i täten. Därtill biskop på plats. Så hade några jobbat på för att fylla några hundra ballonger med gas. En maffig syn att se alla dessa stiga mot skyn som hoppets tecken denna påskdag. Ballonger i alla möjliga färger. Ett uttryck för den mångfald som präglade Fristadstorget den här da´n.

En del i vår manifestation var att uppmärksamma Påskuppropet mot den obarmnhärtiga utförsäkringen. Biskopen talade och vi var många som skev på protestlistorna. Det är inte rimligt att människor hamnar helt utanför våra system på det här sättet. För sjuka för att arbeta och för friska för att vara sjukskrivna. Nå´t fel är det väl ändå på systemet. Som om regeringen nu drivit detta alldeles för långt och för tufft. Klart att människor ska pushas att komma i jobb, men det kan inte få fortgå som det nu gör. Mycket talar för att det regeringen nu säger att man ska göra för att förändra systemen inte räcker. Ska bli spännande att se om detta upprop kan förändra positionerna något ytterligare. Det jag fäste mig vid av det biskop Hans-Erik Nordin sa, var att ”det finns inga utsatta människor, bara människor i utsatta situationer”. Bra med den distinktionen. Fundera över skillnaden iatt säga det på det ena eller det andra sättet. Det gör skillnad!

Jag gläder mig över det som skett den här dagen, därför att det gör det bara än mer tydligt hur vi som kyrkor och församlingar rör oss in mot det gemensamma. Det är faktiskt mycket mer av verkstad än bara prat. Vi har tagit steg som på många sätt fört oss närmare varandra. Snart har jag varit pastor i Eskilstuna i femton år, och mycket har hänt de här åren. Jag vill tro att den här rörelsen är bra för hela Eskilstuna. Det måste vara så att det som är bra för oss som kyrkor och församlingar, det är bra för Eskilstuna som helhet. Växlade några ord med biskop Hans-Erik Nordin som representerar SvK i samtalen med de samfund som snart ska bilda en ny kyrka. Ett och annat behöver klaras ut för att skapa trygghet i relationen till SvK. Tids nog är vi där.

Gott det som hänt den här dagen! Snart nog ska vi från S:t Eskilskyrkan möta ansvariga från Svenska Kyrkan/Eskilstuna församling för att resonera vidare om nya steg att ta i samarbetet mellan Svenska Kyrkan och Missionsförsamlingen. Visst är det spännande att se vad som händer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: