Outnyttjade resurser i Eskilstuna

Apropå det jag skrev i mitt förra inlägg – läs den här veckans nummer av Sméjournalen. Tids nog kan du läsa den som webbtidning här. I tidningen skriver Abdirisak Hussein, ordförande i Fröslunda-Väster socialdeomkratiska förening om hur Eskilstuna inte tar vara på den resurs som finns i form av duktiga och välutbildade invandrare. Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg är fulla av dessa kompetenta människor. Det verkar inte som vi vet om det. Här bor engagerade eldsjälar, entreprenörer, människor med erfarenhet och inovativa ideér. Här bor också högutbildade människor som samhället inte har lyckats ta tillvara på. Här finns läkare, lärare, ekonomer, ingenjörer ocha andra akademiker.

Så skrivfer Abdirisak Hussein: ”Att vi inte tar tillvara på den kompetens som våra nysvenskar besitter är ett stort slöseri med ekonomiska och mänskliga resurser…Att välutbildade människor går omkring utan arbete eller har okvalificerade jobb är kompetensslöseri”.

Nu drar den lokala s-föreningen igång en dialogworkshop och kommer att skriva motioner till kommunfullmäktige. Jag bara ställer mig upp och säger – ”Yes”! Stå på er! Det är ju den här typen av initiativ som måste till. Som nå´n typ av väckarklockor. Vi tror vi vet, men det verkar vara klent med klokskapen – trots allt. Hoppas att det kommer något bra och konstruktvt ur detta. Om det är något den här gruppen så här långt blivit bemötta med, så är det vänliga ord och tilltal som inte lett till något. Projekt och program i Arbetsförmedlingens regi som ibland uppfattas som rent kränkande. Enbart välvilja skapar inga jobb. Nu måste vi längre än så! Det finns nå´t i vår svenska kultur som handlar om rädsla för det nya och för nya människor. Som om vi känner oss hotade. Varför det? Är jag fel ute?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: