Så är det på väg att hända igen

Flera gånger har jag idag hört ”nyheten” om hur en psyksikt sjuk mamma ska utvisas med sina två barn – 2 och 4 år gamla. SR:s Ekoredaktion uppmärksammar ”fallet” här.  Mamman och barnen ska utvisas till Uzbekistan. Pappan Giorgi, kommer från Azerbadjan och ska utvisas dit. Mamman har varit sjuk ända sedan det första barnet föddes. Hon har hotat ta livet av såväl sig själv som barnen. Socialtjänsten har beslutat att mamman inte får vara själv med barnen. Vid ett tillfälle då pappan lämnade barnen ensamma med mamman omhändertogs barnen akut.

Nu har Migrationsöverdomstolen sagt att det är helt OK att utvisa barnen med sin mamma. Familjen splittras. I en intervjuv med ordföranden i domstolen uttryckte hon sig så att det var tveksamt om domstolen hade uppmärksammat att mamman hotat att döda sin barn. Beslutet var ändå noga övervägt. En handläggare på Migrationsverket försökte förklara att de intyg en läkare skriver är en sak. Dessa intyg väger dock inte tyngre än
Migrationsverkets egna handläggare och deras värdering av om mamman och barnen kan utvisas. Det räcker inte med att mamman och barnen uppenbarligen mår dåligt för att utvisningen ska inhiberas. Det som kan hända är att pappan utvisas åt sitt håll, men att mamman och barnen tills vidare får stanna. Vad händer då med barnen, som socialtjänsten sagt inte får vara ensamma med mamman?

Så är det på väg att hända igen. Så är svenska myndigheter på nytt i färd med att utvisa barn som så uppenbart inte mår bra. Genom sitt beslut bidrar Migrationsöverdomstolen att splittra en familj. Är det så här det är tänkt att svensk lagstiftning ska fungera? Är det så här vi vill ha det?

Nå´nstans har jag också idag läst om en utredning som var tänkt att skapa ett utrymme för en generösare flyktingmottagning nu lägger ett förslag som inte ändrar på nå´n ting. Migrationsminsiter Tobias Billström är nöjd med att inget händer. Mijlöpartiet som träffat nå´n typ av överenskommelse med regeringen om flyktingmottagandet får problem. Detta var inte vad Miljöpartiet hade tänkt sig.

Nyckelfrågan i svensk migrationspolitik är frågan om hur barnen behandlas. Det är som om Migrationsverket och andra svenska myndigheter inte tagit den här frågan på fullt allvar. Som om man kan hunsa runt med barn precis hur som helst. Som om man tillåter att barnen blir en bricka i ett spel stater emellan. Som om Barnkonventionen inte är mer än vackra ord, som den kan ta hänsyn till som har lust med det. Som det nu verkar har vare sig Migrationsverket eller andra lust med det. Jag ser det som höst olustigt. Jag står inte ut med att ha det på det här sättet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: