Så är ”barnet” fött, men vad ska det heta?

Lika exakt som vore det mitt eget barns födelse, så vet jag att i lördags kl.10.35 klubbades förslaget igenom att bilda en ny kyrka av de tre gamla Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige. Filadelfiakyrkan i Stockholm – Pingsrörelsens högborg – var platsen för denna födelseakt. Jag tänker att också detta säger något om relationen mellan kyrkor och samfund i Sverige i dessa ”yttersta tider”. För inte så särskilt lång tid tillbaka vore detta inte möjligt. Nu kunde det ske – även om det med bara något undantag nämndes om att vi var i Filadelfiakyrkan.

Tidningen Dagen skriver om bildarmötet här.

I bildarmötet deltog ca 450 ombud från lika många församlingar. 286 från missionsförsamlingar, ca 35 från metodistförsamlingar, ca 60 från baptistförsamlingar och ca 50 från gemensamma församlingar. När jag talat om min glädje över denna nya födelse är det någon som kommenterat det med att aldrig hade han hört någon tala så entusiastiskt om en begravning. Ja, så kan man se det! Mer än en har tyckt att rimligast vore väl att ”sopa in” dessa realtivt få metodistiska och baptistiska församlingar i Missionskyrkan. Lätt som en plätt. Vore det företag på marknaden så skulle man förmodligen har gjort så. Missionskyrkan hade köpt upp Baptistsamfundet och Metodistkyrkan. Nu är det på inget sätt på det viset. Därför spelar storleken i huvudsak ingen roll. Vi var flera som reflekterade över denna ojämlikhet i storlek och noterade att det till kommande kyrkomöten är en grannlaga uppgift för den som är stor att hantera sin storlek då det kommer till framtida omröstningar. Den som är stor har anledning att inte manöverera så att de som är mindre inte ser någon annan möjlighet att lämna denna nya kyrka.

Det har vatrit en spännande, om ibland lite förvirrande, diskussion om hur detta nya ska bli. Sanningen är nog att mycket är gjort men att det mesta återstår. Frågan om kyrkoledare är lagd på is fram till nästa års kyrkokonferens. I denna fråga finns mycket sprängkraft. Kansker blir det så att just den frågan kommer att göra det tydligt att vi ser på saker och ting på olika sätt och vill se denna nya kyrkas identitiet i lite olika riktningar. När jag hört en del argumentera kring bildandet av denna nya kyrka så har det låtit som om en del önskar sig en kopia av EFK eller Pingsrörelsen. Närmast fräckt har man argumenterat som om dessa kyrkor inte alls funnes. Varför bilda ett nytt kyrkosamfund som en kopia av det som redan finns? Jag kan inte se någon poäng med detta. Lite märkligt blir det när ungdomsorganisatuionen equmenias ordförande i radioprogrammet framförde tanken att en ny kyrkoledare borde rekryteras från något helt annat håll än från de tre kyrkor som nu bildat detta nya. Nog är det en märklig argumentation. Som om inget duger i det egna sammanhanget.

 Hörde i SR-programmet ”Människor och tro” en diskussion om risken med att den nya kyrkan kommer att ligga för nära Svenska Kyrkan. Jag tycker det är en spännnande tanke att tänka sig ett nytt kyrkosamfund som tar med sig det bästa från en frikyrklig tradition för att förena detta med Svenska Kyrkans öppenhet och breda kontaktyta. Jag tänker att detta skulle kunna attrahera många männiksor i vårt land. Skulle denna nya kyrka komma att begränsa sin öppenhet blir jag djuipt orolig. Tydlighet och relevans måste kunna förenas med öppenhet. Jag tänker att det är kring den här frågan som mycket av debatten och samtalen kommer att hamna de närmaste åren. Frågan om denna nya kyrkas identitet kommer att bli helt avgöranden för hur det blir.

När namnet skulle beslutas blev det fart på ombuden. Nästan 40 ombud engagerade sig i debatten. Der föreslagna namnet ”Equmenia-kyrkan” fullständigt mosades i diskussionen. Så till den grad att den interimistsiska styrelse som föreslasgit namnet tog tillbaka förslaget. Jag måste erkänna att jag är något överraskad över att styrelsen inter haft en större finkänslighet när det gäller namnförslaget. Bara några få talade för förslaget. Många ombud hade ocksp tänkt till…eller vad man nu gjort…när man i diskussionen förde fram sina egna förslag. Elva nya namnförslag lanserades, bl.a. ”Allmänna frikyrkan”, ”Nya kyrkan” och ”Svenska Frikyrkan”. Någon dristade sig att förelså det andra har föreslagi tidigare att denna nya kyrka borde heta Missionskyrkan. Jag såg hur baptister log lite snett när det förslaget presenterades. Nog kommer det att krävas mycket arbete för att processa fram ett nytt namn. Namnet är verkligen inte allt, men heller inte utan betydelse. Hoppas att något spännande så småningom kommer fram. Fanns för några år sedan med i proccessen fpr att ta fram ett nytt namn på Frikyrkliga Studieförbundet – FS. Det nya mamnet BILDA tycker jag är ett fantastiskt bra manm. Likaså DIAKONIA på det gamla Frikyrkan hjälper. Det är namn som dessa som jag hoppas att den nya beredningen kan komma fram med. Namnet måste ge nå´n typ av spännande vibbar.

Nu är konferensandet över. Alla ombuden har åkt hem. Nu är det bara städningen av Fialdelfiakyrkan som återstår. Protokoll ska skrivas. En ny styrelse ska igång. Konastraterar att det har varit en höjdare att vara med de här dagarna. 1 000 ombud och övriga deltagare i Missionskyrkans kyrkokonferens i Immanuelskyrkan och Filadelfiakyrkan närmast fullsatt med 2 000 personer när beslutet om den nya kyrkan fattades. Häftigt att få vara med i samnmanhang som dessa. Det kan inte nog betonas, detta att vara en del av ett större sammanhang. Så häftigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: