Var ska kyrkan finnas?

Fick min predikanttidning hem i brevlådan idag. Intresant läsning. Jag har läst ”Tro och Liv” sedan mina studieår. Inte allt som alla gånger är så intressant – ändå tillräckligt intressant för att fortsätta prenumerera.

Kastar mig direkt över det här numrets allra första artikel – skriven av samma författare som i veckan skrev en helsida i DN:s kulturbilaga. Kommenterade den i mitt förra blogginlägg. Författaren är Marie Demker, professor i statsvetenskap och ansvarig för ett projekt vid Göteborgs universitet som heter ”Religion, kultur och hälsa”.

Hur kan man tänka om kyrkans plats i samhället? Var finns kyrkan och var ska den finnas? Detta är Demkers utgångspunkt. Demker ger en intressant historisk expose över den roll som kyrkan haft i ett politiskt perspektiv. Historien visar att det är både gas och broms som gällt. Kristna har på olika sätt varit engagerade politiskt i alla tider – än till vänster, än tuill höger. 1911 var 50 av andra kammarens 230 ledamöter frikyrkliga. Jag kommer själv ihåg från 1980-talet, då jag var förbundssekreterare i SMU, hur vi tillsammans med dåvarande Missionsförbundet samlade de riksdagsmän som tillhörde SMF och hur vi var bra många. Oproportionerligt många. Intressant och viktigt för oss som gjorde vad vi kunde för att påverka i frågor som för oss var viktiga.

Det kanske intressantaste i Demkers artikel – tyvärr finns den inte att tillgå på nätet – är det hon skriver om kyrkan i en individualiserad tid. Jag tänker att just detta är en viktig del i att försöka förstå vår tid och vad som nu gäller i kyrkor och församlingar. Vad händer i ett sammanhang som kyrkan där vi beskriver oss i kollektiva termer när så mycket i vår tid handlar om hur det kollektiva uppluckras? Ska vi hänga på eller bara mer tala om det gemensammas avgörande betydelse? Resultatet av ett allt större fokus på den enskilde är att stora moraliska krav flytttas över på den enskilde medborgarens axlar. Så mycket som vi ska ta aställning till. Så skriver Demker:

”Kyrkan, i meningen varje enskild troende kristen människa, avkrävs ett allt tyngre moraliskt ansvar i en individualiserad tid. Kyrkan, i meningen det organiserade uttrycket för den kristna tron, behöver inse vikten av stöd och vägvisning för den enskilde…Kyrkans plats i samhället av avhängig den kraft med vilken enskilda kristna förmår göra goda val, goda insatser och goda handlingar i det individualiserasde samhälle vi lever i…Kyrkans plats i samhället är att vara en del av den moraliska utvecklingen. För att vara en del i den moraliska utvecklingen är det inte organisationerna som behöver förstärkas eller utvecklas i första hand – istället är det de enskilda troende som behöver stöd och även konstruktivt motstånd i utvecklandet av den moraliska kompass som i vårt individualistiska samhälle är nödvändigt”.

Demker är tydlig i att kyrkan har en viktig roll att spela – såväl i relation till enskilda som till samhället i stort. Poängen är mötet människor emellan. Behovet av att få möta andra i samtal om vad som händer i livet och hur vi tänker om det. Hur ska vi göra kloka val? Jag tänker att kyrka som gemenskap erbjuder ett sammanhang där inte allt läggs på den enkildes axlar. Ett sammanhang som i första hand inte definieras som en samling individer utan av dessa personliga möte. Vi möts i första hand inte som individer utan som gemensakp. Jag menar att det är en skillnad som inte främst är en lek med ord. Min utgångspunkt är att vi behöver tala mer om välsignelsen av att tänka mer gemensamt. Så många går under av trycket av det individualistiska. Så många som inte orkar. Ska vi orka – som Demker skriver – ”att utöva vår tro på gatorna och arbetsplatserna” har vi anledning at värna om platserna där det gemensamma är utgångspunkten.

Så avslutar Demker: ”Att förmå att leva som kristen eller muslim i ett samhälle vars grundbult idag är individen och inte kollektivet kräver en ny och egen moralisk kompass hos var och en av oss. Att vara med och kalibrera den kompassen är kyrkans plats i samhället. Det är där kyrkan skall finnas”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: