När teori och verklighet inte talar samma språk

Nu läser jag en notis i tidningen Dagen om hur en handbollstränare i skånska elitserieklubben Lugi anklagas för sexuella övergrepp på några pojkar.  Efter några turer avskrivs ärendet. Det går inte att bevisa brott, anser polis och åklagare. Därefter sker inget mer och föreningen lägger locket på. Den aktuella ledaren fortsätter som förtroendevald i klubben och gör dessutom karriär i handbollsvärlden. Klubben gör vad den kan för at glömma – kvar blir grabbarna som en gång utsatts för övergreppen. Som om man utsätts för ytterligare ett övergrepp.

Det låter som en kopia på det Patrik Sjöberg berättar om i sin bok.  I skuggan av formidabla framgångar sker övergrepp som ingen tar ansvar för. Under flera års tid har rapporterna duggat tätt om liknande övergrepp i kyrkor och församlingar.

Hur blir det så här? Hur kan det komma sig att i sammanhang där de etiska frågorna finns högt upp på dagordningen där sker de mest fruktansvärda övergrepp? Som om ord och handling lever som två olika liv. Präster och idrottsledare lever alldeles uppenbart dubbelliv. Som i teorin står upp för respekten för barn och ungdomar, men inte har kraft att vilja leva upp till dessa etiska mål.

Det som egentligen förvånar mig än mer, det är att kyrkor, församlingar och idrottsföreningar inte med kraft kliver fram när övergreppen avslöjas. Vill man inte? Kan man inte? Vet man inte hur man gör? Som om man inte riktigt vill erkänna. Som om man tror att om man lägga locket på så räddar man föreningens och kyrkans rykte. Ligg lågt så lägger sig debatten. Det som hänt visar med tydlighet att detta inte är en strategi som fungerar. Jag tänker att inget annat fungerar än att bara ”sanningen ska göra er fria!” Hur mycket det än svider att erkänna det som blev fel, så finns ingen annan väg att gå. Ytterst handlar det om idrottens och kyrkornas trovärdighet. Om vi inte lyckas klara detta, vad kan vi då förväntas klara?

Min erfarenhet är att samma trovärdighetsgap som i idrottsvärlden tycks råda när det gäller sexuella övergrepp, det gäller – i än högre grad – när det gäller alkoholbruket. Inte så sällan är det just via idrottslivet som ungdomar får sin första kontakt med alkohol. Man lär sig inte bara att spela fotboll eller handboll, man lär sig också bruka alkohol. Trots att föreningar har polycidokument som säger att det ska vara spritfritt när exv. laget är på resa och deltar i cuper, uppträder ledare berusade Jag vet att det är så. Varför ska det vara så att när en idrottsförening möts till fest så ska det vara alkohol med i bilden? Varför kan man inte förvänta sig att en idrottsförening har nolltolerrans också då det gäller alkohol?  Varför i ena studen lägga ner så mycket energi på att bygga upp kroppen och i andra stunden bidra till att det man byggt upp bryts ner?  Är det något i den här logiken jag missförstått? 

Hörde för en tid sedan om lärare – eller var det företrädare för en skolförvaltning – som i samband med en skolresa druckit vin till middagen. Det hade blivit ett himla liv när detta kom till föräldrarnas kännedom. Personerna i fråga försäkrade att deetta ska inte hända nå´n mer gång. Mer grundat var ändå inte insikten att när man är på skolresa med en hoper ungdomar då avstår vi vuxna att dricka alkhol. Vi tänkte inte på det! Nej – just det. Ni tänkte inte!

Den stora och övergripande frågan är den om etikens teori och verklighet. Som att det räcker med att i teorin stå upp för etiska principer, men när det kommer till handling är det inte så viktigt. Detta gäller naturligtvis inte bara föreningslivet. Ytterst är det en fråga för oss var och en. Vad är det som är viktigt i livet och vad är det vi är beredda att stå upp för? Ytterst är det betydelselöst med alla policydokument om ingen är beredd att följa dom.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: