Att ”spotta snus” i motvind

Svenska Kyrkan är på hugget när det gäller att stämma av opinioner kring kyrkan och vad människor förväntar sig av kyrkan. Nyss var det en medlemsundersökning som visar att Svenska Kyrkan lika mycket är en kyrka av ateister som av på Jesus Kristus troende. Denna något märkliga slutsats följer av SvK:s sätt att definiera vem som är medlem i kyrkan. Många i SvK vet ju inte ens om att man är medlemmar. Något märkligt blir det. Problemet är inte att ateister söker sig till kyrkan och kyrkans verksamhet. Problemet uppstår, det är så jag tänker, när medlemsskapsbegreppet blir så vitt att det till slut saknar mening. Vad är det för mening med ett medlemsskap i en kyrka när det tycks lika naturligt att där finns ateister som där finns troende människor?  Folkkyrkotanken bärs av, så har jag förstått det, att kyrkan står för tron, inte nödvändigtvis dess medlemmar. Något bakvänt blir det – kommer inte ifrån det.

Nu har SvK på nytt lagt örat intill och hört sig för bland drygt 3 000 svenskar om vad man tycker om religion, samhällsengagemang och politik. Det hela presenteras i Almedalsveckan nästa vecka. Redan nu skriver Kyrkans Tidning om denna undersökning.

”Det finns ett stöd för att kyrkan engagerar sig för hemlösa, missbrukare och socialt utsatta. Det finns också ett stöd för att det finns religiösa företrädare inom sjukvården, i skolor och fängelser och att de deltar i offentliga krisgrupper, säger Jonas Bromander, chef för analysenheten på kyrkokansliet i Uppsala. Han har lett en undersökning av hur svenskarna ser på religion, religiösa samfund och samhällsengagemang.
– Men att kyrkan agerar i politiska frågor, lobbar eller samverkar med andra organisationer eller politiska partier, det vill svenskarna inte, säger han”.
”Kyrkan och andra religiösa organisationer kan påtala missförhållanden, skapa opinion, men de ska backa när politikerna har kommit ut på banan, tycker svenskarna. Så, kyrkan kan gärna tala om samhällsfrågor, men inte agera politiskt, om den ska göra som folk tycker, säger Jonas Bromander”.

Något motsägeslefullt blir det. Som om vi skulle påtala missförhållanden, men inte ta ett enda steg för att försöka ändra på det vi menar vara fel. Som exv. debatten om sjukförsäkringssytemet. Jag tänker mig att regeringen applåderar en inställning som den som kommer till uttrryck i den här undersökningen. Regeringen har uppenbarligen besvärats av att kyrkans diakoner taggat upp och tämligen högljutt påtalat de missförhållanden som råder i detta system. Detsamma gäller förmodligen kyrkans engagemang i frågan om vapenexport och den om invandringspolitiken.

Det är klart att vi som kyrkor och församlingar måste stå upp mot det vi menar vara orättfärdigt och obarmhärtigt. Det är klart vi ska stå upp för dom som vi ser drabbas ov orättfärdiga system. Människor som drabbas av uppenbar snålhet. Påminner om WWJD-tänket. What would Jesus do? Vad skulle Jesus ha gjort. Jag är egentligen inte särskilt intresserad av vad svenskar tänker om vad kyrkan ska göra och inte göra. Jag är mer intresserad av vad exv. Bibelns evangelier säger om detta. Jag har ingen lust att vara människor till lags som allra helst önskar att kyrkan ska stå vid sidan av. Det är inte så jag tolkar det Jesus sa och gjorde. Om det är något han utmanar oss till är att kliva in på banan och vara med i matchen.

Kyrkans Tidning kommenterar också det realtivt stora förtroende som uttrycks för SvK men det begränsade förtroende som uttrycks för andra kristna samfund.

”Enligt undersökningen har Svenska kyrkan ett relativt gott förtroende, jämfört med de andra samhällsinstitutioner man frågat om. Men förtroendet för andra kristna samfund än Svenska kyrkan är litet, och ännu mindre är det för icke-kristna samfund.
– Kanske associerar människor frikyrkorna med en konservativ syn på homosexualitet och abort till exempel. Den låga tilltron till icke-kristna samfund beror sannolikt på rädslan för islam, säger Jonas Bromander”.

Slutar aldrig förvåna mig över vad det är som fastnar i folks medvetande. Det är som om det bara är det extrema som syns och hörs. Medierna gör också sitt till för att förstärka detta. Tänker bl.a. på TV4:s inslag om Frälsningsarmén där man gjorde man vad kunde för att få FA att framstå som i första hand en homofob organisation. Annars tänker jag att det är just FA som har ett stort förtroende bland allmänheten. 

Det blir lite typ veckotidningsjournalistik om vi tar intryck av en undersökning som denna. Varför egentligern bry sig? Det vi gör är rätt däför att det är rätt utifrån vårt sätt att läsa och förstå Bibelns texter. Så må detta vara hur mycket som helst att spotta snus i motvind. Uppdraget är att fortsätta sätta spotta snus…! Hur impopulärt det än må vara.

  
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: