Detta är inte sant!

Inom kort kommer en ny konvoj ”Ship to Gaza” att ge sig av för att försöka ta sig till hamnen i Gaza. Förra försöket slutade i kaos – närmast blodbad. Åsikterna om vad som då hände går isär. Det vi vet är att flera turkiska medborgare dödades.

Bakgrunden till ”Ship to Gaza” är den blokad som Israel upprätthållit runt Gaza. Israel har kontrollerat såväl utfarter som infarter. Under senare tid har Israel tillåtit en viss införsel av varor, dock långt ifrån allt det Gaza behöver för att bygga upp allt det som jämnades med marken i anfallet runt nyåret 2008-2009. Ingen betong och inget armeringsjärn får föras in. Gazas befolkning har hållits precis på gränsen för vad som kan kallas en humanitär mininivå. Därför kan företrädare för Israels regering hävda att det råder ingen humanitär kris. Hela resonemanget handlar om vad man jämför med. Gaza framstår som världens största fängelse. Den nya regeringen i Egypten har lättast något på trycket då man nu tillåter att människor – dock inte alla – får röra sig över gränsen mellan Gaza och Egypten. Dock får inga varor föras in den vägen. Anledningen till blockaden är att Israel vill försäkra sig om att inga vapen förs in till Hamas. Så tillämpar man en typ av kollektiv bestraffning, vilket enligt internationella överenskommelser är olaglig.

I dagens Dagens Nyheter tar nu Israels sverigeambassadör till orda. Han målar upp en bild som till stora delar inte är sann. Det intressanta är egentligen inte det han skriver utan det han unviker att skriva. Han får det att framstå som attr allt är frid och fröjd. Varför bråka? Varför göra sig omaket att hyra båtar för att ta sig till Gaza med diverse hjälpförnödenheter? Allt detta kan ju föras in landvägen. Det är ju bl.a. detta som inte är sant. Benny Dagan skriver att ”inga hinder eller kvantitativa begränsningar föreligger heller för att föra in hjälpsändningar via de etblerade landkanalerna”. Detta är ju ren lögn. Om ambassadören med hjälpsändningar menar det som krävs för att inte helt svälta ut Gazas befolkning, är detta måhända sant, men detta är en alldels för låg ambition. Enligt ett tidigare reportage i DN så är det som förs in i Gaza så dyra varor att bara en lite del av Gazas befolkning har råd att köpa det. Det som förs in bidrar inte till att förändra livssituationen för fler än några få. Det som behöver ske är investeringar av ett gigantiskt slag som bygger upp samhället från grunden. Människor behöver få jobb. Arbetslösheten i Gaza är en världens allra högsta. Detta är sant.

Benny Dagan beskriver ”Ship to Gaza” som en ”politisk propagandaföreställning”. Han talar om den som ”obehövlig och oansvatrig”. Inte heller detta är sant. Det är inte sant att tala om att behoven inte är stora. Behoven är jättelika av diverse förnödenheter för att lyfta ett av jordenbs allra fattigaste hörn. ”Ship to Gaza” bygger på ett krav att Israel helt ska häva blockaden av Gaza. Om något är oansvarigt så är det blockaden i sig.

Benny Dagan skriver om att ”Sip to Gaza-organisatöernas världsbild är i själva verket extremistisk och ofattbart enögd”. Han beskyller ”Ship to Gaza”-organisationen  för att vara blinda. Jag menar att detta faller tillbaka på Israels regering, vars ärende ambassadören naturligtvis går,  med full kraft. Tala om att vara extremistisk och enögd. Mycket finns att säga om detta. Den enkla frågan inställer sig varför det inte hänt något som kan kallas framsteg när det gäller att skapa fred i området? Israel deltar pliktskyldigast i diverse förhandlingar samtidigt som man bygger nya bosättningar på Västbanken. Sanningen är ju att Israels regering inte tycks vilja nå till nå´n typ av överenskommelse med den palestinska myndigheten. Denna myndighet verkar nu helt ha tröttnat och meddelar att man i september kommer att utropa en självständig palestisk stat. Detta kommer att ställa hela fredsprocessen på ända. Då tvingas världens stater ta ställning. Redan pågår diskussioner om hur Sverige ska ställa sig. Nu handlar det om att syna korten. Hitintills har det mest varit prat, vilket inte påverkat den israeliska regering överhuvudtaget. Erfarenheten visar att det är först då framför allt USA satt hårt mot hårt som det varit möjligt att i någon mån rubba den israselsika regeringens hållning. Det är som om denna regering inte reagerar för något annat än för hot. Som om inget annat biter än det ”artelleri” med vilket man själva satt sig i ”respekt”.

Benny Dagans debattartikel är en del i en formidabel offensiv från israelsika myndigheter. Förmodligern har varenda ambassadör fått uppdraget att engagera sig. Mycket står på spel. Det vet också Israel. Man agerar som om man inte alls bryr sig om den internationella opinioen. Det finns naturligtvis en gräns för detta. Israel lever nu farligt nära den gränsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: