Bön för den nya staten Sydsudan

Det var den här bönen jag bad i inledningen till cermonin på Sydsudans ambassad i Oslo i samband med utropandet av den nya staten Sydsudan.

Gud, du som skapat och fortsatt skapar, vi bekänner vårt beroende av dig. Tack för att du har skapat oss som jämlika. Vilka vi än är och var vi än kommer ifrån är vi viktiga i dina ögon. Du har skapat oss för att höra samman, för att vi i våra liv ska återspegla din kärlek, nåd och barmhärtighet.

Herre, händerna vi har, dom har vi fått för att göra ditt goda, fötterna för att gå dit där människor behöver vår hjälp. Ögonen har du gett oss för att se en människas nöd. Öronen för att höra människors rop efter fred och barmhärtighet.

Gud, vi bekänner vårt beroende av varandra. Bara så förverkligar vi den enhet och helhet med vilken du skapat oss.

Tack Gud för att du stödjer oss i vår längtan efter frihet, rättvisa och barmhärtighet. Våra drömmar om fred och frihet, rätt och sanning är också dina drömmar.

Tack Gud för den här dagens glädje då vi får fira den nya staten sydsudans självständighet.

Gud, den här dagen är resultatet av många människors kamp och drömmar. Många är dom som gett sina liv för ett fritt södra Sudan. Tack Gud för dessa modiga och målmedvetna människor.

Nu ber vi Gud för denna nya stat – the republic om South Sudan. Tack för det hem som denna nya stat är för så många människor. Vi ber om att alla dessa ska få finna ro i detta nya hemland.

Gud, när besvikelser och motgångar kommer, låt drömmarna fortsatt få vara det som bär. Skapa av olikheterna en helhet, av olika mål ett gemensamt mål. Skapa ett gott land för barn och ungdomar att växa upp i. Ett land som hjälper sina unga att tro på sanning och rätt, fred och försoning.

Gud, vi ber om din välsignelse över the Republic om the South Sudan. Välsigna dess folk! Också dom som bor i andra delar av världen – i våra nordiska länder och i andra länder. Välsigna denna dag av glädje över en nyfunnen frihet. Herre låt inget få grumla den glädjen.

Gud, vi ber för det nya landets ledning – för president Salva Kiir, för regering och andra med makt att besluta. Låt dessa få tjäna sitt folk, inte på någon annans bekostnad, utan för att skapa ett gott liv för alla i södra Sudan. Gud, vi ber om fred och försoning i relation till länder nära och långt borta. Låt också den här dagen få vara en dag av beslutsamhet hos världens ledare att stödja detta nya land – dess folk och regering.  Låt besluten att erkänna denna nya stat få vara förbundna med generösa beslut om bistånd och hjälp.

Gud, vi ber för denna nyöppnade ambassad! Vi ber för ambassadör Bol Wek, James Kur Muorwel och andra som kommer att representera sitt nya land. Ge dom alla visdom och entusiasm i arbetet att företräda sitt land i de nordiska länderna.

Vi ber Gud om din välsignelse också över oss och de vi representerar. Låt våra liv, våra ambitioner och beslut, få präglas av din godhet, din sanning och rätt. Vi ber om fred och försoning i våra hjärtan, i våra hem, i de länder vi representerar, i världen som helhet. Bara så lever vi i överensstämmelse med din vilja.

Vi ber i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn!

Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: