”Oh God, bless South Sudan”!

Går fortfarande med en typ av overklighetskänsla över att ha fått vara med i Oslo i lördags då den nya staten – republiken Sydsudan utropades. Känner igen känslorna och den nästan euforiska glädjen från tiden då Sydafrika blev fritt från apartheid och Nelson Mandela släpptes ur sitt fängelse.

I mer än femtio år har södra Sudan kämpat för sin frihet. Mer än 2 miljoner människor har dött i detta befrielsekrig. Så kröntes denna kamp med en folkomröstning då alla de som relaterar till södra Sudan röstade för att bilda en egen stat. Nu är också detta gjort. 9 juli 2011 kommer för alla dessa att vara ett datum man aldrig glömmer. I den officiella samlingen på det som nu är Sydsudans nordiska ambassad i Oslo utropades den nya staten, den nya flaggan hissades och den nya nationalsången sjöngs för första gången. Det är svårt att beskriva allvaret och glädjen som präglade de här så symboliskt starka handlingarna. I kretsen av ambassadörer från bl.a. Kina, Frankrike, Sydafrika m. fl länder, representanter från utrikesdepartement och biståndsorganisationer liksom TV-team halades Sudans flagga och lämnades över till Sudans ambassadör. En så stark symbolisk handling som är svår att riktigt ta in. I sitt tal betonade Sudans ambassadör att man kommer att respekterar den nya staten Sydsudan. Samma procedurer genomfördes i Sydsudans huvudstad Juba. Nu är det upp till bevis för Sudan att stå för sina ord om att bl.a. respektera denna nya stat.

Min roll i sammanhanget var att i början av denna samling i Oslo leda en förbön för det nya landet, dess folk och ledning. Detta förbönsmoment var ett sätt att markera den nya statens nära relation till kristen tro. Jag har tidigare också ombetts att vara med för att be för exv. en blivande minister. Tron är ett viktigt sammanhang för denna nya stat. Förmodligen är ett andaktsinslag som detta inte det ambassadörer vanligtvis möter i sina dipolomatiska kretsar. Jag känner mig hedrad och uppmuntrad av att ha fått vara med i ett sammanhang som detta. Jag vill tro att min bön, tillsammans med alla de goda tillrop som uttaldes i samlingen i Oslo, vill bidra till att skapa goda förutsättningar för den nya staten. Den nya nationalsången avslutas med orden ”Oh God, bless South Sudan”. Den börjar med att man tackar Gud för hans godhet gentemot Sydsudan.

Svenska ambassaden hade inte lyckats med att få fram någon som kunde representera Sverige. I realiteten blev Bibbie och jag dom som representerade konungadömet Sverige i sammanhanget. Med all respekt för semestrar och annan ledighet tycker jag det är dåligt att helt utebli från en samling som detta. Att på det här sättet vara frånvarande skickar signaler på samma sätt som närvaron gör det. Det svenska utrikesdepartementet får ta sig en funderare på hur man tänker förhålla sig till ambassaden i Oslo. Anledningen till att ambassaden nu ligger i Oslo är det tydliga engagemang som norska regeringar och biståndsorganisationer spelat under lång tid. Norge har en förmåga att också i andra sammnahang och konflikter spela en avgörande roll som bl.a. medlare. Jag fick en möjlighet att under samlingen i Oslo samtala med den norska UD-representanten som bl.a. berättade om norska insatser i processen fram mot erkännandet av denna nya stat.

Många har uttalat sin skepsis över den nya statens möjligheter att klara sin uppgift. Det är sant att utmaningen är närmast övermäktig. Sydsudan räknas som ett av världens allra fattigaste länder. Mycket saknas vad gäller sjukvård och undervisning. Barnadödligheten är stor. Infrastrukturen i stora behov. Hur det kommer att bli är bl.a. en fråga om vilket stöd denna nya stat får av omvärlden. Hur det blir beror också av hur man kommer att lösa de konfliktfrågor som fortfarande återstår med norra Sudan. Det gäller bl.a. olja och vatten.

Det nya landet Sydsudan utgör världens 193:e självständiga land och Afrikas 54 land. Det nya landets både tillgång som problem är alla de ca 150 stammar som tillsammans utgör Sydsudan. Alla förväntar sig att få gehör för sina intressen. Hur det blir beror mycket på hur de som är stora i sammanhanget väljer att hantera minoriteterna när exv. statliga tillsättmningar ska göras. Väljer man att helt bortse från att alla dessa stammar finns skapar man snabbt stora interna problem.

Trots all den oro som kan finnas för hur det ska bli, får det inte förta glädjen över att nu lämna ett mer än femtioårigt befrielsekrig. Flera återkom till detta vid den fest vi deltog i med sydsudaneser från Norge. Flera manade också till besinning över vad det nu innebär av ansvar att vara en del av ett självständigt land. Jag inser att detta är en typ av identitetsömsning. Att inte längre tänka om sig som flykting från ett befrielsekrig utan som medborgare i ett eget självständigt land. Nu är den angelägnaste frågan inte så mycket vad det nya landet kan göra för sina medborgare utan vad alla dessa medborgare kan bidra med för att bygga upp sitt nya land. Behoven är enorma och insatserna lika enorma.

Värd för den officiella samlingen på den nya ambassaden i Oslo var James Kur Murorwel – boende i Eskilstuna och medlem i Missionsförsamlingen i Eskilstuna. James har rollen som vice ambassadör eller chargé d´affaires. Jag kan inte annat än tänka att det är ett fantastiskt sammanträffande att två från Eskilstuna kom att ha så tydliga roller som vi två, då den nya staten Sydsudan utropades i sitt nordiska sammanhang och den nya nordiska ambassaden blev ett faktum. Jag känner mig hedrad av att jag fick vara med i Oslo.

I femton år har jag följt situationen i södra Sudan. Intresset består men fokuset blir ett annat. Jag hoppas att vi efter sommaren  kan hitta ett sammanhang i Eskilstuna där vi kan få celebrera utropandet av det nya landet Sydsudan. Vi behöver bli många som påminner om detta nya land, frågar efter vad som händer och om ger det med böner och goda tankar. Åtmindstone det måste vi orka med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: