Vackert och klokt om döden

Till sommarens höjdpunkter hör ”Sommar” i P1. Så mycket spännande att lyssna till. Lite av folkbildning över sig. Så var det häromdagen då Carl Bildts program blev som en längre historielektion. Intressant!

Idag blev jag sittande framför radioapparaten och dagens Sommar-pratare Monika Nyström. Monika Nyström blev framröstad som ”Lyssnarnas Sommarvärd”. Programmet handlade om hur hennes cancersjuke man dog i hennes armar på deras sjunde bröllopsdag. Utbildad förskollärare. Har jobbat på förskolor, som dagmamma, gått skrivarkurser och nu senast studerat hur barn hanterar svåra livssituationer.

I SR:s presentation säger hon bl.a: ” Att befinna sig i sorg gör att man ofta möter rädda blickar och jag har märkt hur svårt människor har att prata om död och sorg. Därför vill jag ägna mitt program åt att berätta om hur sorgen ser ut, hur den känns och hur jag och mina barn har lärt oss att börja leva igen. Inte bara överleva”.’

Programmet kan du lyssna på i kväll ca. 22.00 eller via SR:s hemsida.

Detta var bland det vackraste och klokaste jag hört om död och sorg. Kan man säga så? Mycket i programmet handlade om familjens barn och hur barn reagerar och tänker om döden. Hur barn sörjer. Om barns raka och finurliga frågor. För den som är intresserad av just ämnet barn och döden så finns i det här programmet mycket att hämta.

I Monika Nyströms berättelse finns mycket att hämta av erfarenheter från mötet med sjukvården, om den tystnad som uppstår runt den som drabbats av sorg, om Försäkringskassans närmast obefintliga förmåga att förstå behovet hos en förälder som just blivit ensam med sina barn att få vara hemma en tid för att ”landa” i denna nya verklighet. Hur tänker dom? Eller hur är det möjligt att till synes inte tänka alls?

Det fanns så mycket  att lära i Monika Nyströms program om hur man som anhörig skapar sig ett liv i skuggan av en annans sjukdom och död. Hur lever man ett liv när den man älskar över allt annat fått det där slutliga beskedet om att han eller hon kommer att dö? Jag tänker att det här programmet borde många lyssna på. Blir inte alls förvånad om Monika Nyström efter det här programmet får hur många samtal som helst från förskolor och andra som vill höra henne berätta.

Jag tror på tanken att det svåraste i livet blir mindre svårt om man pratar om det. Omvänt – det svåra blir bara svårare om man förnekar att exv. döden är en realitiet i livet. Som med allt i livet har vi anledning att söka och pröva orden som i någon mening bär. Precis som vi gör om kärleken. Orden är verkligen inte allt i livet, men inte oviktiga. Vi behöver orden för att skapa också ett sammanhang runt död och sorg. Detta har bl.a. tidigare sjukhusprästen Lars Björklund skrivi om i flera böcker.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: