World Scout Jamboree – hela världen på plats

Nu är det verkligen tryck på det – in på det stora Jamboreeområdet. Det är sagt att det ska komma en buss i minuten med alla internationella scouter. Många är dom, bussarna, det är i alla fall säkert. Dom stannar till vid ett stort antal busshållsplatser utefter infarten till Rinkaby. Sedan igår har det tydligen varit smått kaos på Kastrup dit många anländer. Bussar är inhyrda från såväl Sverige, Norge, Danmark som Tyskland.

Det är kul att se hur deltagarna lastas av, hur de får hjälp att hitta sin lägerplats och hur de snabbt slår upp sina tält och sitt stora kökstält. Många har rest i många timmar. Har sett en stor grupp som sjungande och ropande tog sig ut på fältet. Det ska scouter till en sådan inställning. Det hela är förberett så att det redan finns stora kartonger på plats med allt de behöver. Allt detta kommer efter lägret att säljas på en typ av loppmarknad. Så om det är så att någon behöver drygt 3 000 gasolkök så är det bara att vara på plats när lägret är avslutat…Mycket kommer det att bli som ska säljas.

Till det stora pådraget den här dagen hör en massiv uppställning av polis. Här finns en hoper med MC-poliser, flera bilar och så en helikopter som håller koll på oss från ovan. Så inte är polisen långt borta om något händer. Hoppas att inget händer någon annanstans i Skåne.

I går kväll hade vi en Kick Off för alla IST/internationella volontärer och vi i Planning Team. För första gången ”intog” vi det stora Arenafältet. På fältet har man byggt upp en jättelik scen typ värsta Hultredsfestivalen. En scen med två stora bildskärmar och ett enormt ljud. I går var vi ca 10 000 personer, och jag tycker att fältet var ganska välfyllt. På torsdag kväll nästa vecka ska vi vara ca.45 000 personer. Då blir det trångt om platserna kan jag lova. Denna kväll avslutar Cultural Festival Day. Då är alla de scouter med från de läger som under tre dagar tagit emot internationella patruller. Detta är deras ”belöning” för att de ställt upp och gett en chans för dessa internationella scouter att se hur ett svenskt scoutläger i mindre skala kan ta sig ut. Vi förväntar oss en hejans fest på torsdag kväll. Lite hemlighetsfullt talar man om att det då ska bli medverkan av en större svensk artist. Vem kan det bli måntro? På torsdag natt vet vi svaret. På torsdag kväll/natt är det skarpt läge för min grupp då vi har att hjä’lpa till så att inga av dessa scouter som gästar Jamboreen blir efter då bussarna ska ta dom härifrån. I värsta fall får vi se till att hitta sovplatser för dessa. Mycket kan ske då 45 000 personer ska ta sig från Arenan till bussar och lägerplatser.

Det var verkligen ett rejält pådrag i går kväll som avslutades med ett fyrverkeri. Bra tal av lägerchefer och repr. för den internationella scoutrörelsen. Det blev rejält tryck i alla dessa unga ledare när en dansk grupp intog scenen. Det blev en kul kväll. En bra uppstart för alla oss som är här för att genomföra det som i åratal planerats av goda och spännande upplevelser.

När jag idag gått runt en del på det stora fältet så är det inte svårt att förstå at här komer det att skapas förutsättningar för många spännande möten. Många mailadresser som kommer att utväxlas.

Dagen började med en våt dimma som låg över Rinkaby. Allt var fuktigt och kallt. Nu är det en gassande sol som skapar en god inramning till Jamboreens allra första heldag. Nästan väl varmt. Nu är vi igång på riktigt! Nu ska allt det lösas som fortfarande ser ut som smått kaos. Inte allt har väl gått som smort…Hur skulle det kunna vara på nå´t annat sätt.

I morgon ska vi möta dom 250 IST-are som ska hjlpa oss i Camp in Camp-projektet. I morgon 14.30 vet vi om vi har alla dom som vi är helt beroende på. Hoppas, hoppas att detta ska fungera! Nu är vi i alla fall på gång!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: