World Scout Jamboree – uppmärksammad av den internationella rymdstationen

I går kväll kom så ögonblicket då Jamboreen högtidligen invigdes. Det var första gången vi alla 39 000 var samlade. Det var en riktig höjdarupplevelse – svår att beskriva. Det var onekligen häftigt när alla deltagarna kom i grupper – flera landsvis – och fullkomligt vällde över kanten ner i den stora grop som utgör Jamboreens Arena Event. Det var ett oerhört tryck bland alla dessa scouter. Invigningscermonin inleddes med en tyst minut för offren för den förfärliga katastrofen i Norge. I ett enda ögonblick tystande alla dessa 39 000 deltagare. Det var en mäktig upplevele att vara där mitt i denna stora massa och uppleva en minuts absolut tystnad – som om ingen vore där. Stor respekt till alla som förstod att på det här sättet hedra allla de som fallit offer för katastrofen i Norge. Förmodligen var detta den allra största minnescermonin i Sverige.

Cermonin inleddes med en flaggparad. Alla de över 150 länder som är representerade här fanns med, med sin flagga. Det var lite OS-stämning över det hela. Varje land ropades ut och flaggan bars in. Så följde ett program som byggde på delar av vår svenska historia – en beskrivning med glimten i ögat. Detta varvades med häftig musik.

Som en del i showen fick vi en hälsning från den internationella rymdstationen. Austronaten – jag vet inte vem det var – gav oss en hälsning och berättade bl.a hur fint Sverige är utifrån hans utsiktspunkt. Det var faktiskt rätt häftigt att på storbildsskärmen se och höra detta.

Efter en nästan två timmar lång ”show” vandrade vi alla 39 000 hemåt i mörkret. Visserligen kom det en ambulans med blåljus men vad jag hört har inget allvarligt inträffat. Polisen måtte vara förundrade över hur en så stor massa klarar av att förflytta sig i närmast totalat mörker. Än mer fantastiskt var det att det slutade regna 45 minuter innan invigningsshowen startade. Gud är god! Kristianstadsbladet skriver om invigningscermonin här. Läs också på Jamboreens webbsida.

Mycket har handlat om hur vi matchar regnandet. I morse var vi ett gäng som strax efter 7.00 satte upp sju nya tält för introduktionen för våra mer än 200 volontärer. Det blev en blöt tältuppsättning. I alla fall klarade inte mitt regnställ detta. Eftermiddagen har bjudit på några rejäla regn – närmast störtskurar.

Jag har ordnat med nya tält för våra eskilstunascouter. Fick veta att de knoppat över i natt hos ett tyskt gäng. Bra lösning på det problemet. Har utöver våra två tält förmedlat ett inköp av ytterligare ett tält. Har t.o.m blivit erbjuden att hänga på som försäljare i Intersports tältbutik. Blir nog inget av med det….

Säkerhetsapparaten är omfattande här på Jamboreen. Mötte det cykelburna vårdteam som finns här. Först kom en man på cykel – med bägge händerna på styret – villt blåsande i en visselpipa för att få fri väg. Efter kom en stonkande kvinna som ropade för att få fri väg. Har pratat med ett av dessa team idag, och det har inte varit några större saker för dom att ta hand om. Bra det!

I eftermiddags har jag varit med på ett möte om the Cultural Festival Day på torsdag i nästa vecka. Då komer alla de ca 8 000 scouter som funnit på det 90-tal läger som tagit emot internationella scouter in till Jamboreen. Då blir det stora karnevalståg mm. På kvällen ska dessa delta i den stora festen på Arena Event. Vår fråga är hur vi ska ordna det bäst för att dessa 8 000 scouter kommer till sina bussar efter det att kvällsprogrammet är slut? Det är nästan 140 bussar som ska ta dessa scouter tillbaka till sina läger. På torsdag kväll räknar arrangörerna av de kvällen med att vi blir över 45 000 deltagare. Det är som om det inte finns några gränser för hur stort det kan bli här på Jamboreen. Jag blandade ihop det, detta med medverkan av en stor svensk artist, det är på torsdag det är meningen att denne ska medverka. Fick också en hint om detta då vi dag träffade den som kordinerar den här kvällens program. Kanske inte en storstjärna, men ändå några svenska underhållskändisar som mer är tänkt för våra svenska scouter.

Nu ser vi fram mot att det snart är skarpt läge för vårt projekt Camp in Camp. Kul att möta våra volontärer idag. Nu ska vi jobba på för att göra vårt projekt till en riktig höjdargrej som det kommer att pratas om över hela världen. Så vill vi att det ska bli!

Hur Jamboreen uppmärksammas i media – annat än Kristianstadsbladet –  vet vi inte så mycket om. Någon som vill berätta?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: