World Scout Jamboree – nu vill vi ha sol över Rinkaby

Nu vill vi att solen letar sig fram till Rinkaby coh vår Jamboree. Nu börjar det bli lätt tröttsamt att inget torkar. Handduken är våt. Regnstället torkar inte upp mellan skurarna. Tältet håller tills vidare regnet borta. Det tar på orken, t.o.m. för en scout, när regnet inte ger sig. Efter ett rejält eftermiddagsregn, anar vi en blå himmel. Låt det verkligen bli så!

Idag har jag haft en dag ”ledigt”. I realiteten innebär det att jag är stand by i vår grupp. Så här långt har det varit lugnt och jag har verkligen haft en dag off. Skönt med sovmorgon efter gårdagen då jag hade fullt upp i mer än 12 timmar. Gick runt på förmiddagen på bl.a det som är Jamboreens stora torg och mötesplats. Kunde inte motstå doften av nybakade kanelbullar på Swedish Café. Så det blev en förmiddagsfika med kanelbulle och pepparkaka. När man håller sig runt Four Seasons Square märker man att vi är många. Därtill många bersökare. Köerna är långa till cafeér och restauranger. Just runt Four Seasons Square finns det många restauranger. Många länder har kört hit stora långtradare för att bygga upp sina egna restaurtangtält. Somliga tycks ha lagt ner oerhörda resurser på att bygga upp restauranger som är typiska för sina hemländer. Kul blir det med alla dessa olika stuk och dofter.

Apropå besökare så vet jag att det är en bit över 20 000 förbeställda besöksbiljetter. Det tycks som om de flesta svenska reser hit och fixar sina biljetter på plats. Mötte en SMU-scoutfamilj från Västkusten på kyrkområdet. Kul att få berätta om vad det är som händer här och vad det är vi planerar för. Mötte också ett par stycken i samband med eftermiddagens kaffe som var trötta efter ett par timmars släntrande runt Jamboree-området.

När man går runt på Jamboree-området ser man alla dessa planerade spöontanaktiviteter som erbjuds alla deltagarna. Mycket är verkligen förberett.  Det är verkligen en hel massa eerbjudanden. Allt ifrån tämligen enkla lekmöjligheter till mer spektakulära övningar. Det är tydligt att deltagarna uppskattar allt detta. Åtmindstone om man ska tro alla köerna till nästintill alla dessa attraktioner.

Kul att se hur man ordnat laddningsstationmer för mobiler genom att sätta upp cyklar där folk nu sitter och genom att trampa på en stund så laddar man mobilbatteriet via cyklarnas ”dynamo”.

Sprang under dagen på en av dom ”lyssnande öron” som är som en typ av samtalspartners under lägret då någon känner sig illa behandlad. Hörde från denne man att han bl.a. mött en gäng tjejer som var förtvivlade över att deras ledare skrek åt dom.

Besökte det multireligiösa område som finns på Jamboreen. Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna sakna här för att tillfredställa sina religiösa behov. Här ligger det ena tätt intill det andra. Tänker att detta äre en god övning i att leva nära varandra. Vi tittade in i det stora kapellet och hamnade mitt i ett samtal om religionsdialog tillsammans med Lunds biskop. Vi var inte mer än ett tiotal som hade ett intressant samtal om religionsdialog. Om varför vi många gånger är ängsliga för mötet med en annan av annan tro.  Förstod att det fanns en journalist från Kyrkans Tidning på plats, så förhoppningsvis återger KT något av samtalet. Kristianstadsbladet uppmärksammar idag Jamboreens religiösa mångfald i ett stort reportage.

Kristianstadsbladet har också ett helt uppslag med en flygbild över lägeromådet. Kul att se det hela lite från ovan.

I morgon ska vi slussa ut de första scouterna på Camp in Camp och Hajk in Camp. Ca kl.8.15 går den första bussen med de som ska ut på en dagsvandring på Skåneleden. Ca. kl.9.15 går första bussen med de 6 000 scouter som ska ut i Skåne och södra Småland på det som är ett mer vanligt scoutläger. Jag vet att alla de ca 8 000 deltagarna på dessa läger nu är spända att få  möta dessa internationella patruller. Nog är vi spända på hur detta ska gå! Tidigare idag vet jag att det pågick samtal utifrån att det visar sig att inregistreringen blandat och gett när det gäller patrullerna. Vårt system bygger just på de listor vi fått på vilka som ingår i de olika patrullerna. Kvällen gick åt för att ordna med delvis nya system. Vi kan ju gärna inte neka några scouter att få följa med därför att det administrativa systemet inte fungerat. Det skulle i så falla inte vara särskilt scoutmässigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: