World Scout Jamboree – dagen då solen och kungen kom till Jamboreen

Som kom dom då – den efterlängtade solen och så kungaparet. Ryktet började gå att nu var kungen här. Helt apropå sprng jag rakt på följet med scoutdignitärer och andra i kungaparets släptåg. Kungen tog sig uppenbart god tid på sig för att prata med några scouter. Antar att dom hade mycket att rapportera om hem.

Kristianstadsbladet – som ter sig som en typ av Jamboreens husorgan – skriver om hur kungaparet under dagen besökt ett av våra Camp in Campläger. Jag har hört om hur scouterna på lägret – inklusive de vi bussat ut – blev helt tagna på sängen när beskedet gavs att kungen var på väg. Också dom har en del att rapportera om hem.

Så blev det dagen D! D för dagen då det skulle ske det vi planerat för i ett par års tid. Trots all denna planering så satt vi ändå i går kväll och sent inpå natten med en mängd nya förutsättningar. Frågorna vi hade att lösa handlade mycket om säkerhet. Hur kunde vi säkerställa att vi visste vilka scouter som fanns på vilken buss? Och kunde vi garantera att alla dessa kom ut dit dom skulle?

I morse hade samling kl.7.00. Vi hade en sista koll. Så började alla de ca 6 000 scouter välla in fram moit våra bussfållor. Jag hade ansvar före en tredjedel av de 22 bussfållor vi hade igång.  Problemet som raskt uppstod handlade om varför inte bussarna kom. Vi spanade och spanade och det kom vara enstaka bussar. Vi fick rapportert om att det stod 60 bussar på rad som inte kom iväg. Fortfarande vet jag inte riktigt varfcör dwet blöev sdom det blev. Flera möten återstår innan allt är utrett och vi får tid att finslipa våra ordningar för i morgon. Då är det 6 000 nya scouter som ska ut. De bussar som då lämnar av kommer att hämnta hem dee 6 000 scouter vi ”levererade” i dag. Vi hoppas kunna korta ner väntetiderna till i moregon. Några fick idag vänta i flera timma. ‘Tack gode Gud för att solen värmt upp tillvaron idag. Det gjorde ändå väntan något mer uthärdligt. Trots att vi inte riktigt lyckades få ut alla de patruller vi hade på plats så sägs det att vi ändå lyckade till 97%. Ett av vårta problem var att systemet var överbokat och fler än vi beräknat verkligen kom på plats. Då det här projektet är Jamboreens stora profilprojket tycker vi att vi ändå lyckades ganska väl. I morgon ska vi göra det ännu lite bättre.

Vi är tacksamma för solen och värmen. Det ger oss en chans att torka upp den fuktighet vi levt med några dagar. Det har varit måttligt skönt att krypa ner i sovsäcken och mycket varit fuktigt. Handdukarna torkar upp, och skorna som blev sjöblöta igår är snart användbara igen. Värmen gör det lättare att leva lägerlivet. Märkigt ändå vad man vänjer sig vid att  saker och ting inte är det man önskade att de skulle vara. Det ser verkligen ut som ett bombnedslag i herrduschen.

En av de ideér som Jamboreen tycks ha bestämt sig för att exportera är vår sopsorteringsidé. Här sopsorteras så det står härliga till. Varjer patrull har fått ut en rad olika kärl för att kunna sortera sina sopor. Hoppas att det fungerar! För Jamboreen är detta en trovärdighetsfråga då vi bl.a. talar om miljön som en viktig fråga.

Idag har det kännts som att jag levt i vår Camp in Camp-bubbla. Jag har inte gjort annat än gått från vårt tält till matsalen och till vår Camp in Camp-office. Våra ansvariga i Camp in Camp bjuder i kväll på fika. Ett bra sätt att avsluta den här intensiva dagen. Vi behöver göra något annat än bara planera och lösa problem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: